Programöversikt dietistprogrammet
Dietistprogrammet är ett tvärvetenskapligt program där du som student läser många olika ämnen. Målet är att ge dig både bred och djup kunskap om klinisk nutrition. Här kan du läsa mer om programmets innehåll, struktur och de olika kurserna.
Under utbildningens tre första terminer läggs grunden med kurser i nutrition, kemi, biokemi, anatomi, fysiologi, livsmedelsvetenskap, skriftlig, muntlig och visuell kommunikation, samt förbättringsarbete. Vi fokuserar på den friska människan där det förebyggande arbetet står i centrum.
Termin 1
- DIP110, Introduktion till klinisk nutrition, 7,5 hp
- DIP120, Biokemi med grundläggande kemi, 15 hp
- DIP130, Nutrition 1, makronutrienter, 7,5 hp
Termin 2
- DIP140, Humanfysiologi, 15 hp
- DIP150, Livsmedelsvetenskap, 15 hp
Termin 3
- DIP210, Nutrition 2, 30 hp
Under den fjärde till sjätte terminen fokuserar kurserna på nutritionsbehandling vid olika sjukdomar och den yrkesverksamma dietistens arbetssätt där nutritionsbehandlingsprocessen är central. Under termin sex ingår en längre praktikperiod.
Termin 4
- DIP220, Klinisk nutrition1, 15 hp
- DIP230, Psykologi och yrkesspecifika färdigheter för dietister, 15 hp
Termin 5
- DIP310, Klinisk nutrition 2, 30 hp
Termin 6
- DIP320, Examensarbete i klinisk nutrition, 15 hp
- DIP330, Klinisk träning i dietistprofessionen, 15 hp
Programmet är fyrårigt, men du kan ta ut kandidatexamen och söka dietistlegitimation redan efter tre år. Under det fjärde året kan du och fördjupa dig i klinisk nutrition och forskningsmetodik. Efter ett självständigt arbete på avancerad nivå kan du ansöka om en magisterexamen vilket ger dig möjlighet att söka vidare till forskarutbildning.
Termin 7
- MED722, Klinisk nutrition - vetenskaplig metod, 7,5 hp
- MED723, Kostundersökningsmetodik, 7,5 hp
- DIP450 Nutritionsbehandling för barn och vuxna med funktionella magtarmsjukdomar, 7,5 hp
- MED 770, Geriatrisk Nutrition, 7,5 hp
Termin 8
- MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hp (helfart)