- Varför blev det just matematik?
- Hur är lärarna/undervisningen?
- Vilka utmaningar har du mött under studierna?
- Upplever du en stor skillnad på undervisningen om du jämför med gymnasiet?
- Har du några tips till någon som ska börja läsa matematikprogrammet?
- Engagerar du dig i något vid sidan av dina studier?
Rasmus läser Matematikprogrammet
Rasmus Grönlund började läsa matematik hösten 2021 och är nu inne på sitt andra år på kandidatutbildningen. Vid sidan av sina studier är han också engagerad i studentgruppen SG Matte där han är ordförande.
Varför blev det just matematik?
- Matematik var ett av de ämnen jag gillade mest på gymnasiet men jag läste lite statsvetenskap och företagsekonomi direkt efter studenten. Dock insåg jag att jag kanske hade gjort fel val och tog ett par sabbatsår. Efter ett tag kände jag att jag ville ta upp studierna igen och läsa något som jag skulle tycka vara både roligt att studera och att jobba med och då föll valet på matematik.
Från det jag läste mig till såg jag att det var det ett brett ämne med varierade arbetsområden samtidigt som matematiker är efterfrågade på arbetsmarknaden.
Hur är lärarna/undervisningen?
- Undervisningen jag har haft hittills har hållit hög kvalitet med lärare och övningsledare som självklart kan ämnena de lär ut i men också vill lära ut.
Att ha lärare som är entusiastiska för att utbilda bidrar mycket till att vi som studenter lär oss innehållet i kurserna, inte bara för att klara tentorna utan för att faktisk förstå vad vi studerar.
Vilka utmaningar har du mött under studierna?
- Det är hög studietakt under första året på matematikprogrammet. Om man inte lägger ner mycket tid på att plugga kan det bli svårt att hänga med. Om man har haft det lätt för att plugga under gymnasiet kan det bli en stor omställning, särskilt eftersom det är mycket självstudier.
Upplever du en stor skillnad på undervisningen om du jämför med gymnasiet?
- Det är väldigt många olika delar av matematiken som man måste lära sig på kort tid, framförallt under första halvåret av kandidatprogrammet. En del är en fortsättning på gymnasiematten men tiden som man lägger ner på varje moment är mer koncentrerad vilket gör att tempot kan kännas högre än vad det kanske faktiskt är. Utöver det tillkommer en del nya matematiska områden för många, ofta med mindre fokus på räknande jämfört med matten på gymnasiet.
Har du några tips till någon som ska börja läsa matematikprogrammet?
1. Det absolut viktigaste är att man går på alla föreläsningar och övningstillfällen man kan. Det är mycket svårare att ta till sig materialet på egen hand och mycket av innehållet förklaras på ett mer lättförståeligt sätt under föreläsningar.
2. Det finns även en studiehjälp som hålls utav två studenter som läser andra året på kandidatprogrammet och som var till stor nytta för många under mitt första år. Både för de som behöver lite extra stöd men även för de som vill ha lite djupare förståelse för ämnet.
3. Försök hitta personer att studera tillsammans med. Under mitt första år har vi varit en grupp som har suttit och pluggat ihop. På så sätt har vi motiverat varandra att ta sig till skolan för att plugga samtidigt som vi har kunnat hjälpas åt om någon fastnat. Det är även bra för det sociala utanför skolan, särskilt om man precis flyttat till Göteborg.
Engagerar du dig i något vid sidan av dina studier?
- Jag är ordförande i SG Matte som bland annat anordnar lite olika studiesociala event, som till exempel eftertentafester för matematikstudenter på alla nivåer. Vi tar också hand om matematikernas lunch- och uppehållsrum och ser till att studenterna har en gemensam mötesplats som vi trivs med.