Religionsfilosofi: Natur och kontemplation
Philosophy of Religion: Nature and Contemplation
Om kursplanen
Kursens moduler
Inplacering
Kursen ges som fristående kurs.
Behörighetskrav
Kandidatexamen alternativt avslutade kurser om minst 180hp på grundnivå, varav minst 90hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning.
Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6.
Innehåll
Genom hela det västerländska tänkandets historia har naturen betraktats som en verklighet vars meningsfullhet går djupare än den blotta ytan. En mängd olika metaforer har använts för att förmedla detta: Naturen som bok, som hieroglyf, som Isis den beslöjade gudinnan, som en återspegling av Guds härlighet, som konstverk, för att bara nämna några.
I denna kurs utforskas sådana mer kontemplativa förhållningssätt till naturen i relation till deras historiska, vetenskapliga och teologiska sammanhang, och med tanke på hur de fortfarande kan vara relevanta eller till och med nödvändiga. Genom läsning av centrala verk ur filosofins och teologins historia, samt utvald sekundärlitteratur, erbjuder kursen både teoretisk utveckling och övning i att bedriva filosofi.
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
- ge en teoretiskt välgrundad redogörelse för hur naturen har förståtts i den västerländska tanketraditionen i vid bemärkelse
- beskriva hur varseblivning och kontemplation av naturen har införlivats i olika filosofiska och teologiska traditioner
Färdighet och förmåga
- presentera och diskutera centrala begrepp och praktiker som hör till den natur-kontemplativa traditionen
- tolka filosofiska och teologiska primärtexter med utgångspunkt i relevanta sekundärkällor och samtida forskning
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- diskutera och kritiskt utvärdera förhållningssätt till naturen i den västerländska traditionen och hur de påverkar samtida konstruktioner av relationen mellan människa och natur
- filosofiskt reflektera över människors förhållande till naturen och över de kritiska ekologiska frågor som mänskligheten står inför.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisningen sker i form av seminarier, vilka är obligatoriska. Även föreläsningar kan förekomma.
Undervisningsspråket är normalt engelska, men om alla studenter förstår svenska kan läraren använda svenska istället.
Examinationsformer
Kursen examineras genom deltagande i seminariediskussioner, samt genom individuella skriftliga inlämningsuppgifter.
Student är skyldig att behålla en kopia på skriftliga hemuppgifter tills de är betygsatta och återlämnade.
Den som lämnar in hemuppgift efter stipulerad tid har inte rätt att få den bedömd, utan får gå upp vid ordinarie omtentamen alternativt få en ny tentamen sig förelagd vid ett annat tillfälle.
För student som underkänts i tentamen ges möjlighet till förnyat prov vid högst fyra tillfällen.
Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).
Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.
I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.
Betyg
På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
För slutbetyget Väl Godkänd krävs att studenten på ett synnerligen produktivt, kritiskt och reflekterande sätt visat kunskap och färdigheter i enlighet med kursens lärandemål.
Betyget Godkänd kan inte ändras till Underkänd på studentens begäran.
Student som godkänts på tentamen får inte delta i ny examination för högre betyg.
Vederbörande har inte heller rätt att återkalla en inlämnad tentamen för att undvika betygsättning.
Examinator har möjlighet att begära in kompletteringar av tentamen för betyget Godkänd. Kompletteringsuppgiften ska i sådana fall delges studenten skriftligt och
göras inom av läraren utsatt tid.
Kursvärdering
Institutionen ansvarar för att kursvärdering systematiskt och regelbundet genomförs och sammanställs i enlighet med styrdokument för kursvärdering vid Institutionen för
litteratur, idéhistoria och religion.
Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.
Övriga föreskrifter
Utöver angivna lärandemål ska studenten inom kursen, när så är relevant, uppmuntras att göra bedömningar med avseende på jämställdhets- och likabehandlingsaspekter, samt medvetandegöra och problematisera ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar
utveckling.