Samuel kartlade kulturvanor på sin praktik vid Västra Götalandsregionen
Praktikkursen på masterprogrammet Kultur och demokratis femte förbereder studenterna för yrkeslivet. Studenten Samuel Törnqvist gjorde sin praktik på Västra Götalandsregionen, där han fick vara med i genomförandet av en omfattande undersökning av kulturdeltagande. Som praktikant har man alla möjligheter att bidra med egna insikter, säger han.
– Jag visste redan innan jag sökte att jag i framtiden vill jobba med kultur inom offentlig förvaltning och uppfattningen jag fick var att programmet skulle förbereda mig väl för det, säger Samuel om varför han sökte masterprogrammet Kultur och demokrati. Jag har alltid haft ett intresse för kulturpolitiska frågor. Det ligger verkligen i tiden just nu.
Under programmets andra år ges studenterna tillfälle att under en dryg halv termins praktik knyta tätare kontakter med kultursektorn liksom med andra branscher. De söker själva upp praktikplatser och möjligheterna är många. Bland tidigare praktikplatser vid masterprogrammet återfinns bland annat Frölunda kulturhus, Filmpedagogerna, Kulturförvaltningen i Göteborgs stad och Göteborgs konsthall, men även Polismyndigheten och Uffizigalleriet i Florens.
Samuel fick praktik på enheten Kultur och demokrati vid Västra Götalandsregionen (VGR).
– Jag hade sökt runt bland kulturförvaltningar och flera andra organisationer och blev väldigt glad när jag fick plats vid enheten, berättar han. Vi träffades första gången på ett Teamsmöte och sedan var jag på kontoret för en introduktion – de var positiva från start.
Med en regional kulturbudget för år 2024 på drygt 1,5 miljarder kronor (källa: VGR.se) är VGR:s uppdrag inom kulturfrågor omfattande. Kulturförvaltningen, där enheten Kultur och demokrati ingår, arbetar bland annat för att möjliggöra att alla invånare i regionen ska kunna ta del av ett rikt kulturliv. Just frågan om kulturdeltagande skulle Samuel få tillfälle att undersöka närmare under sin praktik.
Samtliga studenter ska under praktiken utföra en analytisk uppgift som senare ska diskuteras och redovisas i en rapport samt på ett avslutande seminarium. Enheten Kultur och dempokrati hade fått i uppdrag att sammanställa en omfattande deltagarrapport med inriktning mot kulturvanor och kulturdeltagande i regionen och Samuel fick uppdraget att skriva ett av undersökningens kapitel. Det skulle belysa spridningen av kulturaktiviteter i regionens kommuner och Samuel gjorde en kartläggning av kulturverksamheter inom en rad områden, såsom scenkonst, bibliotek, film och muséer.
– Jag använde mig av den nationella kulturdatabasen och tog fram information om antalet kulturverksamheter i regionen, var de ligger och vilket antal besökare de har haft, förklarar Samuel.
Kunskapen är viktig för att VGR ska kunna arbeta förebyggande för att kulturen ska vara representerad i hela Västra Götaland.
– Undersökningen visar exempelvis att scenkonstverksamheten i regionen i hög utsträckning har centraliserats till Göteborg, berättar Samuel. Det finns undantag, exempelvis har scenkonsten relativt stort inflytande på mindre orter som Vara och Mellerud, men på det hela taget finns utmaningar när det gäller regionens arbete att nå de kulturpolitiska målen.
Och visst är kopplingen till masterprogrammets fokus på spänningsfältet mellan kultur och demokrati tydlig.
Under praktikperioden har Samuel mestadels varit stationerad på kontoret på Regionens hus i Göteborg, men fick även röra sig ute på fältet. Han deltog vid flera av Kulturnämndens sammanträden och fick i september 2023 medverka vid Nordiskt litteraturpolitiskt toppmöte på Svenska Mässan. Just den återkommande möjligheten till möten under hela praktikperioden betraktar Samuel som särskilt stimulerande.
– Här faller teori och kunskaper från programmet på plats, säger han. Och man förstår på vilket sätt kulturen är en förutsättning för politiken. Dessutom blev omfattningen på verksamheten inom VGR påtaglig. Det finns mycket att lära sig av att ta del av diskussioner mellan olika yrkesgrupper.
Samuel understryker att det erfarenhetsutbyte som han haft med sin praktikplats varit långt ifrån ensidigt. Faktum är att enheten vid VGR visat stort intresse för hans utbildning.
– De har bett mig skicka över kurslitteratur som de kanske kan använda i sitt arbete, säger han. Känslan är att praktiken gjort utbildningen än mer meningsfull.
Text: Erik Pedersen