"Släpp oron över att få jobb och njut av studietiden"
Efter examen och en tid på Konkurrensverket arbetar Fredrik Rogbrant som analytiker på Copenhagen Economics i Stockholm. "Jag hade inte kunnat arbeta där jag är om jag inte pluggat just nationalekonomi", säger han.
Vad gör du i ditt jobb?
– Jag arbetar som analytiker på Copenhagen Economics i Stockholm. Jag håller på med konkurrenseekonomi, och inom det fältet arbetar jag mycket med förvärvsärenden, med koncentrationer och olika typer av tvistemål. Det vi gör är till exempel att där det är en tvist mellan företag, organisationer eller andra aktörer så hjälper vi en part i den processen med ekonomisk bevisföring. Det är nästan alltid konkurrensrelaterade processer och jag arbetar mycket med kvantitativ analys, som är en del av den ekonomiska bevisföringen. Det handlar mycket att undersöka data och kvantifiera olika typer av skadestånd.
Hur hamnade du där?
– Under första året på min master gjorde jag praktik på Konkurrensverket, vilket var väldigt spännande. Jag fick sedan anställning där och kom på så sätt in på konkurrensekonomi. Efter ett tag var jag intresserad av att jobba på den privata sidan, så i stället för att arbeta för Konkurrensverket är de nu ibland en motpart.
Hur har din utbildning i nationalekonomi hjälpt dig i din karriär?
– Den har varit helt avgörande för det jag i dag jobbar med. Jag hade inte kunnat arbeta där jag är om jag inte pluggat just nationalekonomi.
Vad var det som gjorde att du valde nationalekonomi?
– Jag har alltid varit samhällsintresserad – till en början framförallt av makroekonomi som inflation och allt sånt. Jag såg ämnet som en möjlighet att bättre förstå världen och det ekonomiska läget. En sak som jag tänkte mycket på under studietiden var att jag kände osäkerhet om att kunna få jobb efter studierna. Men det visade sig vara en högst irrationell tanke, för som arbetsmarknaden ser ut idag har man som nationalekonom enorma möjligheter att få jobb. Det är otroligt brett, du kan arbeta många olika saker – alla typer av analysjobb är man som nationalekonom väldigt välkvalificierad för.
Vad var bäst med att läsa nationalekonomi på Handels?
– Jag tycker att lärarna var fantastiskt duktiga! Det var en väldigt hög standard på de flesta kurser, särskilt dem i nationalekonomi. Jag kände att jag byggde en stark kompetens under studieperioden som jag haft stor använding av.
Vilka råd vill du ge nuvarande och framtida studenter i nationalekonomi?
– Jag tycker att det är svårt att ge råd, men jag önskar att människor som pluggar nationalekonomi inte ska vara oroliga för framtiden, eller för att få ett jobb, för det kommer definitivt att lösa sig. Det finns hur mycket jobb som helst. När man väl kommer ut i arbetslivet, vilket kommer att ske, så kommer den flexibiliteten man har som student vara något man inte har längre. Så jag tycker att man ska släppa den oron och njuta mer av studieperioden!