Kursplan

Statistik 1b

Statistics 1b

Kurs
EKS102
Grundnivå
7 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
2024/1040
Ikraftträdandedatum
2024-09-02
Beslutsdatum
2024-05-16
Gäller från termin
Höstterminen 2024
Beslutsfattare
Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprogram

Kursens moduler

Skriftlig tentamen, 7 Högskolepoäng
Inlämningsuppgifter, 0 Högskolepoäng

Medverkande institution

Institutionen för nationalekonomi med statistik

Inplacering

Kursen ingår i ekonomie kandidatprogrammet (S1EKA) under termin 3 och går inte att läsa som fristående kurs.

Behörighetskrav

Genomgången kurs Statistik 1a, 8 hp (EKS101).

Innehåll

Kursen lär ut grunderna i hur regressionsanalys kan användas för att analysera samband mellan två eller flera variabler, i syfte att beskriva, dra slutsatser om orsakssamband, och göra prediktioner. I kursen läggs ett stort fokus på praktiskt tillämpbara färdigheter, på övning genom datoranalys av verkliga datamaterial, och på förståelse för de statistiska metodernas begränsningar.


Kursen bygger vidare på grundläggande statistiska kunskaper och studenten rekommenderas starkt att repetera begrepp och koncept som ingick i kursen EKS101 Statistik 1a.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  1. beskriva funktioner och användningsområden hos grundläggande metoder för analys av samband mellan två och flera variabler,
  2. tolka parametrarna i olika grundläggande regressionsmodeller,
  3. tillämpa relevanta metoder för sambandsanalys i praktiska situationer samt tolka resultatet av tillämpningen,
  4. utföra enklare sambandsanalyser med relevant programvara för datahantering och dataanalys.

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Föreläsningar och individuell handledning.

Undervisningsspråk: svenska och engelska

Examinationsformer

Kursen examineras genom en individuell skriftlig tentamen och skriftliga inlämningar.

De skriftliga inlämningarna är obligatoriska och samtliga måste därför vara godkända under samma kursomgång för att betyg ska registreras. De skriftliga inlämningarna ger även poäng som räknas mot kursbetyget men som inte kan användas för att förbättra resultat på den skriftliga tentamen.

Godkänt betyg på de skriftliga inlämningarna kan användas för senare kursomgångar men tilldelade poäng gäller endast under en kursomgång och kan inte sparas till senare kursomgångar. Om student önskar är det tillåtet att göra de skriftliga inlämningarna på senare kursomgång, dock ej efter det att kursbetyg registrerats.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.

Betyg

På kursen ges något av betygen Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredställande (D), Tillräcklig (E) och Underkänd (F).

För ett godkänt kursbetyg krävs godkänt på den individuella skriftliga tentamen och de skriftliga inlämningarna. Eventuella poäng från skriftliga inlämningar läggs samman med poängen från godkänd skriftlig tentamen vid framräkning av kursbetyg. Tilldelade poäng för skriftliga inlämningar är giltiga inom ramen för kurstillfället (ordinarie tentamen samt två omprov).

Kursvärdering

Efter avslutad kurs sker kursvärdering i enlighet med Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprograms regler. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.