Thomas är Erasmusstudent i idrottsvetenskap
– Den mest intressanta delen av praktikperioden är forskningen. Som styrketränare bygger jag mitt arbete på den, därför är det berikande att få göra ett eget arbete om mentorskap inom sport coaching, säger Thomas Courbon, Erasmusstudent från Tyskland som i två månader praktiserar vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap (IKI) och Centrum för hälsa och prestationsutveckling (CHP).
Thomas berättar att det var en slump att han hamnade i Göteborg för sin praktik.
– Jag träffade professor Astrid Schubring på ett symposium i Jyväskylä, Finland. Hon höll en fängslande presentation där hon genom samhällsvetenskaplig analys visade på hur idrottare når världsklass. Under en paus frågade jag henne "Tar ni emot praktikanter?" Och nu är jag här.
Under sin praktikperiod arbetar Thomas i forskningsprojektet Hållbarhet i prestationsinriktad ungdomsidrott - STEPS och för Riksidrottsuniversitetet vid Göteborgs universitet (RIU) men främst i ett forskningsprojekt om mentorskap inom idrottscoaching vid Centrum för hälsa och prestationsutveckling.
– Här tar jag mina första stapplande steg in i forskningsvärlden genom att skriva en litteraturöversikt. Och om du, som jag innan jag började, inte har någon aning om vad det är, så är det en sammanfattning av den faktiska vetenskapliga litteraturen om ett ämne, där målet är att hitta nyckelområden i en viss riktning. Här fokuserar vi på formaliserade mentorskapsprogram.
Thomas har även gjort en del praktiskt arbete.
– Jag har hjälpt till att utveckla styrketestprotokoll och skrivit en artikel om styrketräning, läs den och gör mig känd, säger Thomas med ett skratt.
Arbetsmiljön
Thomas uppskattar sin arbetsmiljö.
– Arbetsplatsen är fantastisk! Kollegorna är verkligen mer som vänner, atmosfären är allt jag kunnat drömma om, vilket gör att jag under goda förhållanden kan vara delaktig i forskningsprojekten och lär mig mycket. Alla tar sig tid att dikutera och besvara mina frågor om allt från den senaste TV-serien på HBO, World of Warcraft till dagsaktuella ämnen. Dessutom, eftersom de enda svenska orden jag kan är precis, absolut och viktigast av allt fika är det fint att se att alla har en perfekt engelska som gör det smidigt att kommunicera.
Kulturkrockar
När det gäller eventuella kulturkrockar mellan Tyskland och Sverige eller i det sociala livet säger han.
– Jag har inte märkt någon, svenskar är ganska lika tyskar. Dock är ni definitivt mer vikingaktiga. Jag försökte komma hit utan förutfattade meningar, men jag är ledsen att säga att klichéerna är sanna, bara vikingar klättrar över en stängd bro (Hisingsbron), säger Thomas med glimten i ögat.
– Här talar, inklusive äldre människor, en fantastisk engelska, vilket definitivt inte är fallet i Tyskland där bara ungdomar talar flytande. Dessutom, även om folk inte umgås så mycket med varandra (främling till främling), har jag känslan av att människor är varmare när du faktiskt pratar med dem jämfört med i München där jag bor. Det motsatta gäller dock för vädret, jag kommer för evigt att vara traumatiserad av att se snö och -8 Celsius i mars.
– I själva stadslivet märker jag en stor skillnad, som turist är jag förstås partisk, men jag upplever Göteborg livligare än München med intensivare studentliv. Här finns en pittoresk atmosfär, en vacker skärgård och kaféerna är fantastiska.
Aktiv fritid
Som tyngdlyftare är han aktiv med träning på fritiden men också med sin coachningsverksamhet.
– Jag är på gymmet fyra gånger i veckan och jag tränar även Nogi Jiu-Jitsu två-tre gånger i veckan. Jag har också en online coachningsverksamhet, så antingen utövar jag någon sport eller arbetar med kunder Min flickvän besökte mig halvvägs in i min praktik, det förgyllde allt än mer och när jag hade en ledig stund över upptäckte vi Göteborg tillsammans.
Framtidsplaner
Thomas har specifika planer både på kort och lång sikt.
– På kort sikt kommer jag att fokusera på att utöka min verksamhet, men att arbeta med idrottare mer specifikt ser jag som intressant. Just nu studerar jag för en kandidatexamen i sport science, men förmodligen kommer jag att ta en masterexamen. Att arbeta mer inom forskning, åtminstone deltid, finns också på min att-göra lista på lång sikt. Vem vet, kanske ansöker jag om en masterexamen här?
Thomas säger att han alltid trott på att det är viktigt att investera tid och energi i människor.
– Jag har lärt mig nya saker bara genom att småprata och har fått nya vänner, djupa och meningsfulla kontakter. Mitt största tack och massor av beröm till IKI och hela teamet på CHP. Min praktik är fantastisk och känns alltför kort.
Text: Helena Svensson