"Under utbildningen får man värdefulla verktyg för både yrkesliv och privatliv"
Efter studier i bland annat nationalekonomi arbetar Sandra Jaballah som analytiker på Collector Bank i Göteborg: "När jag sökte den här tjänsten var jag inte helt säker på vad jag gav mig in på, men ångrar det inte en sekund".
Vad gör du i ditt jobb?
– Mitt jobb handlar om att förbättra bankens lönsamhet och försäkra en god kontroll av bankens verksamhet genom att identifiera och adressera svagheter och förbättringspotential. Min enhet hjälper banken att ta väl grundade beslut genom att analysera data om alltifrån prissättning av lån och utvärdering av marknadsföringskampanjer, till att prognostisera hur en viss fråga kan komma att påverka våra produkter och segment. Teamet jag arbetar i är helt nytt så vi jobbar mycket avdelningsövergripande och sysslar med alltifrån consumer till företags- och payments-segmentet – det någon behöver en analys av, stöttar vi med.
Hur hamnade du på Collector Bank?
– Ingen väg är ju helt rak. Både under och efter mina studier har jag provat på olika yrken, till stor del i offentlig sektor. I våras kom jag exempelvis hem från ett traineeship på EU-kommissionen i Bryssel, vilket var något helt annat än det jag gör i dag, och efter det var jag sugen på att återvända till Sverige, men också nyfiken på hur det skulle vara att jobba i den privata sfären. När jag sökte den här tjänsten var jag inte helt säker på vad jag gav mig in på, men ångrar det inte en sekund. Jag trivs superbra på jobbet. Analysteamet är ett nytt team, vilket innebär att jag får vara med och forma strukturen och arbetet. Det finns skillnader mot offentlig sektor, med bland annat en annan jargong och snabbare beslutsled, så du ser snabbare effekterna av ditt arbete.
Jag kände direkt när jag läste min första kurs i nationalekonomi att jag trivdes jättebra – det var konkret, handfast och fanns en tydlig förankring till verkligheten
Vad var det som gjorde att du valde att läsa nationalekonomi?
– Jag har alltid haft ett intresse för matematik och statistik, så jag läste det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. På universitetet ville jag dock läsa något som var mer samhällsvetenskapligt, men inte släppa matematiken. Jag började då på Europaprogrammet med en nationalekonomisk inriktning, och jag kände direkt när jag läste min första kurs i nationalekonomi att jag trivdes jättebra – det var konkret, handfast och fanns en tydlig förankring till verkligheten. När jag därefter läste min master i International Administration and Global Governance fick jag veta att jag kunde läsa till ett år nationalekonomi för att också få en examen i det – vilket jag gjorde.
Hur har din utbildning i nationalekonomi hjälpt dig i din karriär?
– Jättemycket! Under utbildningen får man många värdefulla verktyg som är användbara i både yrkesliv och privatliv. Nationalekonomi var för mig ett bra komplement till mina statsvetenskapliga studier, och ger en väldigt bra grund för att kunna förstå hur våra beslut och beteenden påverkar individer och samhället i stort.
Vad var bäst med att läsa nationalekonomi på Handels?
– Det finns många bra saker att lyfta fram: Kompetenta och pedagogiska lärare, det är väldigt flexibelt i att man till exempel kan läsa till fristående kurser för att få en dubbelexamen, att man kan skriva uppsats utomlands och att man kan göra praktik. Dessutom är stödet från utbildningssamordnarna jättebra. Handels är en bra skola och kurserna blir därefter!
Vilka råd vill du ge nuvarande och framtida studenter i nationalekonomi?
– Mitt tips är att njuta av studietiden och göra så mycket som möjligt av utbildningen. Läs intressanta kurser, gör praktik, studera utomlands! Passa på – jobba ska man göra resten av sitt liv ändå, så våga utforska möjligheterna.