Bild
Konservator Anna Celander arbetar med ett stort orange verk
Trots att Anna Celander är papperskonservator får hon ofta jobba med en mängd olika material då hon synar utställningar för olika museer.
Foto: Patricia Torvalds
Länkstig

Uppdrag: bevara gårdagens papper för morgondagen

Anna Celander arbetar som papperskonservator och verk av världskända konstnärer och ovärderliga historiska dokument är en del av hennes vardag. Att bära ansvaret för att det förflutna får leva vidare kräver omsorg och etiskt tänk - och ibland lite gulsåpa.

Anna Celander arbetar framåt böjd med en vit handske på högra handen
Vita handskar är ett viktigt arbetsredskap för konservatorn Anna Celander.
Foto: Patricia Torvalds

Anna Celander

Gör: Papperskonservator

Bor: I Smygehamn i Trelleborg

Ålder: 55

Familj: Sambo, hundarna Lyra, Oma och Quigon samt katten Suri.

Utbildning: Läst konst vid Västerås konstskola och Måleri- och skulpturskolan Forum i Malmö, samt konstvetenskap vid Lunds universitet. Har en kandidatexamen i konservering från Göteborgs universitet och en magisterexamen från Författarskolan vid Lunds universitet.

Relation till konst: Målar, ritar, fotograferar, gör skulpturer och skriver poesi. Hade sin första recenserade konstutställning vid Galleri Estesio i Beddingestrand sommaren 2020.

Tips för den som har konst hemma: Undvik starka ljus, speciellt om verket ifråga är en akvarell. Häng inte verket mot en yttervägg eftersom temperaturväxlingarna ofta är större där vilket på sikt kan orsaka skada.

Konservering

Enligt Nordiska Konservatorförbundet Sverige (NKF-S) är konservatorns främsta uppgift att förebygga och förhindra nedbrytningen av konst-, kultur- och naturhistoriskt värdefulla föremål och miljöer.  Hur många verksamma konservatorer som finns i Sverige går inte att säga säkert men NKF-S uppskattning är att det rör sig om cirka 500 stycken.

En konservator kan specialisera sig på bland annat måleri, papper, textil, arkeologiska material, sten, metall och zoologisk konservering.