Bild
Länkstig

Världspolitiken: ordning, styrning, samarbete och diplomati

Kurs
SK1217
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-17615
Ansökan stängd

Kort om kursen

Vi möts dagligen av rapportering om världspolitiska händelser, som ofta är omvälvande. De kan ha direkt påverkan både på det svenska samhället och våra egna liv. De olika förloppen kan förefalla motstridiga och politiska ledares beslut svåra att begripa. Genom att ställa riktade frågor om världspolitikens grundläggande uppbyggnad och centrala processer ger den här kursen en fördjupad kunskap om världspolitikens utveckling, men även stärkt förmåga att identifiera möjliga förklaringar till politiska beslut och händelser.

Om utbildningen

Med avstamp i omvärldsläget ägnas kursen åt att beskriva och diskutera världspolitikens uppbyggnad, centrala processer, samt utvalda historiska och nutida händelseförlopp. Kursen innebär en fördjupning i studiet av internationell politik och global governance genom fokus på begreppen ordning, styrning, samarbete och diplomati. Utvalda inslag och händelser inom världspolitiken ägnas särskild uppmärksamhet, inklusive multilaterala processer för att möta globala utmaningar, och regionala insatser för stärkt säkerhet.

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs godkänt i minst 30 hp kurser i statsvetenskap eller internationella relationer och 15 hp samhällsvetenskapliga kurser. Därutöver krävs 15 hp genomgångna kurser i samhällsvetenskapliga ämnen eller motsvarande.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Efter studierna

  • Beskriva världspolitikens uppbyggnad och centrala inslag med utgångspunkt i begreppen ordning, styrning, samarbete och diplomati.

  • Kritiskt reflektera kring världspolitikens uppbyggnad och centrala inslag, och om historiska och nutida händelseförlopp.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen kombinerar föreläsningar och olika typer av workshops och seminarium. Den hålls på svenska men med litteratur på engelska. Examinerande moment genomförs både i grupp och individuellt. Kursen stärker din förmåga att diskutera och granska kurslitteraturen och inlämningsuppgifter på ett konstruktivt sätt. Den innebär också att du får öva på muntliga presentationer i olika format.