Victor jobbar som systemutvecklare på Volvofinans Bank
Victor läste matematikprogrammet och tog sin kandidatexamen 2021. Nu jobbar han som systemutvecklare på Volvofinans Bank.
Varför valde du att läsa matematikprogrammet?
- Jag studerade först nationalekonomi på Handelshögskolan i Göteborg. Nationalekonomi tillämpar en del matematik, främst optimering och statistik. Jag insåg under det andra året på Handels att delarna om matematik och statistik var mycket mer intressanta än ekonomin. Därför bestämde jag mig för att byta till att plugga matematik.
Vad jobbar du med?
- Jag jobbar som systemutvecklare (eller Data engineer) på Volvofinans Bank. Min avdelning jobbar med intern riskklassificering. Vi utvecklar och förvaltar ett datalager med bankens interna data. Detta datalager används för att bl.a. beräkna riskreserveringen och kapitalkravet. Alla banker har även rapporteringsskyldigheter till t.ex. Finansinspektionen. Rapporterna använder stora mängder data och vi skriver/förvaltar koden som automatiskt genererar rapporterna varje månad. Kreditrisken utvärderas genom statistiska modeller. Vi ansvarar för att validera modellerna och implementerar också nya modeller. Varje år hjälper vi också till med stresstester som utvärderar hur väl banken klarar sig genom kriser.
Vad har du haft för nytta av utbildningen i ditt jobb?
De viktigaste färdigheterna i mitt jobb är kunskaper i programmering och statistik. Jag läste några kurser i programmering (Java och Matlab) som hjälper en del. Utöver det så tycker jag att kurserna i ren matematik lärde mig tänka strukturerat kring alla typer av problem. Att tänka logiskt och strukturerat är användbart när man t.ex. utreder buggar i systemet.
Har du några tips att skicka med till studenter på matematikprogrammet?
- Diskutera uppgifter med andra studenter. Om man fastnat på ett problem så kan det ibland hjälpa att förklara för någon annan hur man tänker, och varför det inte fungerar.
- Att förstå bevis och definitioner tar tid, så det är viktigt att ha tålamod och inte bli stressad när det känns som man inte gör några framsteg.
- Ta pauser, långa och korta. Det kan t.ex. vara en kort promenad mellan föreläsningar och ett hobbyintresse. Det är lätt att fastna i plugget när det är svårt eller intressant, men det lönar sig sällan att konstant tänka på det.