Vikingatida och medeltida skandinavisk historia
Om utbildningen
Kursen ger en översiktlig bild av Skandinaviens politiska, sociala och kulturella utveckling under vikingatid och medeltid. Studenter får utforska vilka vikingar och medeltida skandinaver var, hur de levde, vad de trodde på, hur de organiserade sina samhällen, vilka regioner de expanderade i, vilka de älskade, kämpade emot och befryndade. Under kursen ligger fokus på stora utvecklingslinjer såsom religiösa förändringar, kristnande, statsutvecklingen och kungamaktens konsolidering, men även på vardagliga företeelser såsom trosföreställningar och ritualer, relationer mellan kvinnor och män, våld och känslor. Den historiska utvecklingen av vikinga- och medeltidens Skandinavien studeras mot bakgrund av regionens integration i Europa.
Under kursens gång arbetar vi både med materiella lämningar från perioden såsom runstenar och textuella kvarlevor såsom nordiska sagor, mirakelberättelser och hövisk litteratur för att återskapa denna centrala och fascinerande period i Skandinaviens historia. Kursen utforskar även samtida bilder och visioner av det kulturella vikingaarvet i populär kultur.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Så är det att plugga
Lokaler
Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.