Adelisa jobbar för FN i Sarajevo
Adelisa Beculic har en kandidatexamen i statsvetenskap och en master i Europakunskap från Göteborgs universitet. I dag arbetar hon med HR-frågor för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) i Sarajevo.
Adelisa, berätta lite om dina arbetsuppgifter
Jag arbetar som Human Resources Associate för FN:s utvecklingsprogram (UNDP) i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina. Tjänsten är finansierad av Sverige och stöttar mål 17, Genomförande och globalt partnerskap för målen, i Agenda 2030.
Arbetet baseras mycket på klientorientering för att bistå UNDP:s anställda med varierande uppgifter. Arbetsdagarna kan därför se olika ut – från att jag ena dagen lär mig hur Bosnien och Hercegovinas banksystem fungerar till att jag andra dagen åker genom landet för att delta i rekryteringsprocesser på våra olika kontor. I huvudsak är mina dagar fyllda med arbetsuppgifter som kretsar kring rekrytering, administration och rapportskrivande. Jag gör allt från att läsa Cv:n till att försöka förstå mig på upphandlingssystem.
Min tjänst är rätt kontorsbunden men det hindrar mig inte från att bidra till stora geografiska områden. Just nu arbetar jag med att skriva ett förslag om hur kontoret kan öka delaktigheten i arbetsstyrkan. Känns kul att bidra med något så viktigt!
Det spelade också roll att jag hade en masterutbildning, vilket är något som värderas väldigt högt inom många internationella organisationer.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
Inom HR har du en inblick i många processer och jag lär mig något nytt nästan varje dag. Det är även extra roligt att arbeta i Bosnien och Hercegovina, eftersom det är landet jag skulle vuxit upp i om inte mina föräldrar hade behövt fly från kriget på 1990-talet.
Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Utöver en vana av rapportskrivande, så skulle säga att det främsta är att kunna ta till sig ny information i samarbete med olika typer av människor. Likt arbetslivet, bestod min tid på universitetet av att samarbeta med människor från olika bakgrund och kulturer. Det gör att jag är mån om att respektera andras åsikter och tillvägagångssätt.
Var det lätt att få jobb efter examen?
Eftersom jag arbetade extra på en myndighet under större delen av min studietid var kombinationen utbildning och arbetserfarenhet en fördel i mitt jobbsökande. För mig var det relativt enkelt eftersom mitt intresse för regionen och mina språkkunskaper i bosniska "boostade" min ansökan. Det spelade också roll att jag hade en masterutbildning, vilket är något som värderas väldigt högt inom många internationella organisationer.
Dina tre bästa jobbsökartips, vilka är det?
1. Var inte rädd att söka ett jobb som är utanför ditt utbildningsområde. Lärdomarna blir större än du tror och du kan alltid byta riktning senare.
2. Lägg undan tid för att söka så många jobb som möjligt inom ditt intresseområde, det värsta som kan hända är att du får ett nej.
3. Be alltid någon annan kolla igenom ditt CV och personliga brev innan du skickar iväg det.
När du ser tillbaka, vad var det bästa med att plugga på universitetet?
Det allra bästa är vännerna jag fick. Studietiden hade inte varit densamma utan deras skarphet, humor och vänlighet. Jag är därför säker på att vi alla kommer utgöra ett nyttigt nätverk för varandra i framtiden.
FAKTARUTAN
Namn: Adelisa Beculic
Ålder: 24 år
Kommer från: Orust, Västra Götaland.
Yrkestitel: Human Resources Associate.
Arbetsplats: United Nations Development Programme (UNDP), Bosnien och Hercegovina.
Utbildning: Kandidat i statsvetenskap och master i Europakunskap, båda vid Göteborgs universitet.
Därför ska man läsa Europakunskap: Europakunskap är tillräckligt brett men även tillräckligt smalt för att du ska få en uppfattning om vad du är bra på. Studenter uppmuntras fokusera på sina egna intresseområden och det gör att du tidigt kan forma en profil för din karriär. Om du inte vet vad du vill göra i framtiden så kommer Master’s Programme in European Studies guida dig till det.
Gör om fem år: Fortsätter jobba inom en internationell organisation eller testar på den privata sektorn, kanske inom anti-korruption.