University of Gothenburg
Image
Odling av algen havssallat
Vid Göteborgs universitet pågår flera projekt om odling av alger. Här är det havssallat som odlas.
Photo: Johan Wingborg
Breadcrumb

Vad är skillnaden mellan alger och växter?

Även om alger och växter delar vissa likheter, som förmågan att utföra fotosyntes, finns det viktiga skillnader. Alger saknar rötter, stam, blommor och blad, vilket är karakteristiska för växter. Dessutom är alger oftast vattenlevande, medan växter är vanligare på land. Traditionellt delas algerna in i mikro- och makroalger beroende på om de är mikroskopiskt små eller synliga för blotta ögat. Makroalger kallas också för tång och lever främst i saltvatten eller brackvatten.

Vilken funktion har alger i ekosystemet?

Alger är viktiga primärproducenter. Genom fotosyntes omvandlar de koldioxid och ljusenergi till syre och organiskt material. Dessutom är de basen i näringskedjan och födokälla för många organismer. Stora alger som blåstång, knöltång och tare bildar dessutom viktiga livsmiljöer för fiskar, kräftdjur och andra arter.

Vilken forskning om alger sker på Göteborgs universitet?

På universitet görs forskning både på mikroalger och makroalger. Bland mikroalgerna har mycket av forskningen fokuserat på kiselalger – encelliga alger med cellväggar av kiseldioxid. Dessa har unika egenskaper och forskning sker bland annat på hur de kan användas för att producera biomassa och hur de kan användas för sina unika optiska egenskaper. Bland makroalger sker forskning på hur odling av alger kan utvecklas, vilka produkter algerna kan användas till och hur restaurering av makroalger kan gå till.

Filmer om alger

Navigate to video: Tång - en spännande råvara
Video (13:52)
Tång - en spännande råvara
Navigate to video: Seaweed - a future food source
Video (13:40)
Seaweed - a future food source