- Varför blev det Matematikprogrammet för dig?
- Du ska åka iväg till Frankrike som utbytesstudent i höst, kan du berätta lite mer?
- Vad är det bästa med att läsa matematik?
- Hur är undervisningen och lärarna på programmet?
- Vad plockar med dig från utbildningen ut i arbetslivet?
- Vad ska du göra när du blir klar med kandidaten?
- Har du några tips till någon som funderar på att börja plugga matematik på universitetet?
Elias vill förstå koncepten på djupet
Elias Rydz Wullens har precis klarat av två års studier på Matematikprogrammet. Att det blev just matematik beror på hans stora intresse för problemlösning tillsammans med hans vilja att förstå koncepten på djupet. I höst reser han till Paris som utbytesstudent, där hoppas han bli inspirerad av alla skickliga matematiker.
Varför blev det Matematikprogrammet för dig?
– Jag har alltid haft ett intresse för problemlösning och varit fascinerad av hur matematik kan tillämpas för att beskriva och förstå världen. Att det skulle bli just matematik var inte självklart eftersom jag haft ett stort intresse för naturvetenskapliga ämnen såsom biologi och fysik. I slutändan blev det ändå Matematikprogrammet, delvis för fascinationen för ämnet som sådant, men även med förhoppningen att jag med matematiken som verktyg skulle kunna ta mig an andra vetenskapliga discipliner.
Du ska åka iväg till Frankrike som utbytesstudent i höst, kan du berätta lite mer?
– Första halvan av mitt tredje läsår har jag valt att plugga i Frankrike, närmare bestämt på Sorbonne i Paris. Där hoppas jag kunna få utveckla mina språkkunskaper i franska och knyta an till mitt franska arv. Dessutom tror jag att jag kommer att inspireras av alla skickliga matematiker som Paris är känt för och kanske knyta internationella kontakter inom den akademiska världen.
Vad är det bästa med att läsa matematik?
– Något av det bästa är att fokuset ligger på att förstå koncepten på djupet, istället för att lära sig begrepp och metoder utan någon egentlig förståelse. Jag känner att jag varje dag får öva på att lösa problem, föra resonemang och dra egna slutsatser, vilket känns väldigt utvecklande. Jag gillar också att man kan ha intressanta diskussioner med kandidat- och masterstudenter men även doktorander och professorer.
Ett klurigt problem är svårt oavsett hur mycket man studerat, vilket gör alla likställda inför matematiken
Hur är undervisningen och lärarna på programmet?
– Undervisningen på programmet är både spännande och effektiv tack vare alla engagerade föreläsare. Det luftiga schemat gör att man kan lägga upp inlärningen på ett sätt som passar en själv och varva studier med intressen och hobbys. Under programmets gång får man bekanta sig med många av matematikens olika grenar och man inser att matte är betydligt mer mångfacetterat än många tror. Man läser kurser i både ren- och tillämpad matematik, och får dessutom lära sig att programmera vilket öppnar upp en helt ny värld för vad det går att hitta på inom matematiken.
Vad plockar med dig från utbildningen ut i arbetslivet?
– Det som Matematikprogrammet egentligen lär ut är att lösa problem, och jag har märkt att jag i olika situationer som är mer eller mindre matematikrelaterade kommer in samma tankesätt som jag har när jag löser dagens uppgifter efter föreläsningen. Det känns väldigt roligt att se hur man utvecklas i att föra resonemang på det sättet, det är något som jag tror att jag kommer ha användning för även efter studierna.
Vad ska du göra när du blir klar med kandidaten?
– Det finns många vägar att gå efter kandidaten, och jag kan inte säga att jag är helt på det klara med vilken jag ska ta. Jag är i alla fall inställd på att jag vill plugga mer matte, men om jag ska utforska den rena matematikens skönhet vidare eller lära mig om hur matematik kan användas för att lösa mer praktiska problem inom den tillämpade grenen är jag inte säker på. Det finns många intressanta områden att välja mellan. Även om det är svårt att bestämma sig så känner jag mig trygg i att det hur som helst kommer att vara intressant.
Har du några tips till någon som funderar på att börja plugga matematik på universitetet?
– Var beredd på att matten skiljer sig från den du har lärt dig under gymnasiet. Till en början fick jag ofta höra att bevisen jag gjorde inte var “rigorösa nog”, det vill säga att resonemangen inte nådde upp till den höga standard som gäller på universitetet. Formuleringarna kunde ibland tyckas onödigt krångliga innan man förstått att alla kriterier som tas upp i en sats verkligen är nödvändiga, och språket i läroböckerna kändes styltigt och lite märkligt. Det är dock något man snabbt vänjer sig vid, och det dröjer inte länge innan det känns fel att räkna matte på något annat vis.