Image
Photo: Mostphotos
Breadcrumb

ACHIEVE

Forskningsprojekt

Short description

Familjen Kamprad stiftelse har beviljat 5,4 miljoner kronor till forskningsprojektet ACHIEVE: Achieving person-centred integrated care through participation of older persons, their relatives and health and social care professionals.

Syftet med projektet är att i nära samarbete med äldre personer, närstående och vård- och omsorgspersonal utveckla kunskap om hur omställningen till god och nära vård kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt med och för äldre personer inom kommunal vård och omsorg. Målet är en personcentrerad och proaktiv vård som bidrar till hälsa, välmående, delaktighet och trygghet.

ACHIEVE är ett samarbetsprojekt mellan forskare anställda vid Göteborgs universitet, Göteborgsregionen, Göteborgs Stad och Högskolan I Halmstad. Projektägare är Göteborgsregionen.

Om forskningsprojektet 

Familjen Kamprad stiftelse har beviljat 5,4 miljoner kronor till genomförandet av forskningsprojektet ACHIEVE Achieving person centred integrated care through participation of older persons, their relatives and health and social care professionals.

ACHIEVE är ett samarbetsprojekt mellan forskare vid Göteborgs universitet, Göteborgsregionen, Göteborgs Stad och Högskolan I Halmstad. Projektägare är Göteborgsregionen. Ansökan grundar sig på arbetet i forskningsnätverket god och nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg (KomFoU) och i synnerhet på resultatet från den workshop som hölls i oktober 2022 för att tillsammans med anställda i kommuner och regioner identifiera angelägna forskningsbehov relaterat till omställningen till en god och nära vård.

Syfte och mål

Det pågår en omställning av hälso- och sjukvården i Sverige till det som kallas god och nära vård. Målet är en personcentrerad vård där primärvården i stället för sjukhusen är navet och där fler insatser ges i hemmet och som egenvård. Kunskap saknas dock om hur visionen ska omsättas i praktiken och hur effekterna ska följas upp, i synnerhet i kommunal vård- och omsorg med och för äldre personer.

Syftet med projektet är att i nära samarbete med äldre personer, närstående och hälsoprofessioner utveckla kunskap om hur omställningen till god och nära vård kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt med och för äldre personer inom kommunal vård och omsorg för att uppnå en personcentrerad och proaktiv vård som bidrar till hälsa, välmående, delaktighet och trygghet.

Projektet innehåller fyra delstudier. Kunskapen från dessa förväntas omvandlas till evidensbaserade modeller, metoder, instrument och riktlinjer som ger beslutsfattare och hälsoprofessioner stöd att:

  1. genomföra förändringar i samverkan med äldre personer, närstående och personal på vård- och omsorgsboenden, för ökad delaktighet av äldre personer.
  2. mäta vårdbehov hos patienter i kommunal primärvård som underlag för bemanning och resurstilldelning samt uppföljning av effekter av omställningen till god och nära vård.
  3. ge en mer säker egenvård i hemmet genom delaktighet av äldre personer och närstående.
  4. bedöma var det är mest kostnadseffektivt och patientsäkert att utföra hälso- och sjukvårdsinsatser för äldre personer – på sjukhus, vårdcentral eller i hemmet?

Referensgrupp

En referensgrupp finns kopplad till projektet för att stötta i olika frågeställningar samt fungera som diskussionsforum och bollplank i specifika frågor kring delprojekten. I gruppen deltar 26 personer som är äldre, närstående, forskare, anställda på nationella myndigheter samt verksamhetsutvecklare, chefer och vård- och omsorgspersonal i kommuner och regioner.

Intresseorganisationer för äldre personer

SPF Seniorerna
Framtidsutvecklarna i Göteborgs Stad

Sakkunniga

Institutionen för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska högskola
Institutionen för vårdvetenskap hälsa, Center för Health Governance och Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet
Institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet

Myndigheter

Sveriges kommuner och regioner (SKR)
Kunskapscentrum för äldreomsorg, Socialstyrelsen

Kommuner

Göteborgs Stad
Göteborgsregionen
Härryda kommun
Lidköpings kommun

Regioner och privata vårdgivare:

Sahlgrenska universitetssjukhuset
FoUUI-centrum Södra Älvsborg
Närhälsan Torpavallen
Närhälsan Partille
Primärvårdens utbildningsenhet, Västra Götalandsregionen
Wästerläkarna

Nyhetsbrev

En gång i kvartalet publicerar projektet ett nyhetsbrev. Syftet med nyhetsbrevet är dels att sprida kunskap om projektet, dels låta projektdeltagare och allmänheten följa forskningsprojektet från start till mål.

Prenumerera på kommande nyhetsbrev

Registrera din e-postadress här för att ta del av projektets nyhetsbrev >>>

Tidigare utskick

Nyhetsbrev #1 | September 2024

Gruppmedlemmar

  • Theresa Larsen, projektledare Göteborgsregionen, FoU i Väst samt doktorand vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Qarin Lood, vetenskaplig ledare samt docent vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi  
  • Helle Wijk, professor, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Ramona Schenell, PhD, utvecklingsledare Göteborgs Stad samt adjungerad universitetslektor vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Anastasia Silverglow, PhD, universitetsadjunkt vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa samt postdoktor vid Gothenburg Continence Research Center (GCRC)
  • Elin Siira, PhD, postdoktor vid Högskolan i Halmstad
Två kvnnor står upp, tre kvinoor sitter på en soffa som står framför stort fönster, soligt utomhus
Projektets gruppmedlemmar: Stående från vä: Ramona Schenell, Theresa Larsen. Sittandes från vä: Anastasia Silverglow, Elin Siira, Helle Wijk och Qarin Lood

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Registrera din e-postadress här för att ta del av projektets nyhetsbrev.

Projektet kommer att skicka ut ett nyhetsbrev i kvartalet.