Hitta experten
Söker du expertsvar om en fråga som rör filosofi, lingvistik, datalingvistik, logik, filologi eller vetenskapsteori? Här är några av våra forskare och deras respektive expertområde. Välkommen att kontakta vår kommunikatör om du vill ha hjälp att hitta en expert, eller behöver ett fotografi av någon av våra medarbetare på institutionen.
Aktuella samhällsfrågor
Etiska aspekter av resistensproblematiken
Christian Munthe kan svara på frågor om de etiska dimensionerna av resistensproblematiken. Exempel på frågor kan vara värdekonflikterna mellan den enskildes behov och samhällets behov, mellan affärsintressen och samhällsintressen. Ett annat område rör de etiska konflikter sjukhuspersonal ställs inför när patienter kräver antibiotika i fall där den medicinska nyttan är tveksam. Han kan också ge en filosofisk syn på frågor som rör antibiotika inom jordbruket, det faktum att olika länder har olika regler vad gäller den enskildes möjlighet att själv köpa den antibiotika hen anser hen behöver och industriers utsläpp i samband med antibiotikatillverkning.
Christian Munthe, professor i praktisk filosofi,
christian.munthe@gu.se
Pandemiers etiska utmaningar
Covid-19-pandemin ställer samhällen inför svåra etiska ställningstaganden. Vem ska få potentiellt livsnödvändig intensivvård om behovet av sådan vård blir så stort att inte alla kan få hjälp? Hur stora inskränkningar i människors frihet kan accepteras för stoppa smittspridningen? Christian Munthe och Erik Malmqvist forskar om etik på hälso- och sjukvårdens och folkhälsans områden samt bidrar med etisk kompetens vid läkemedelsprioriteringar i Västra götalands-regionen. Bengt Brülde har redigerat den enda svenska läroboken om folkhälsoarbetets etik. De har alla stor erfarenhet av att resonera kring frågor av detta slag.
Christian Munthe, professor i praktisk filosofi,
christian.munthe@gu.se
Erik Malmqvist, universitetslektor i praktisk filosofi och docent i medicinsk etik, erik.malmqvist@gu.se
Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi,
bengt.brylde@filosofi@gu.se
Miljö, etik, pengar
Joakim Sandberg leder en forskargrupp i etik och ekonomi, vilken studerar frågor där ”mjuka” etiska värden ställs mot ”hårda” ekonomiska fakta. Hur mycket välfärd måste vi avstå för att rädda miljön? På vilket sätt måste det ekonomiska systemet förändras? Och vad bör vi som individer (konsumenter, småsparare) göra för att ta vårt samhällsansvar?
Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi, telefon: 031–786 4571,
joakim.sandberg@gu.se (se mer info nedan)
Filosofi
Miljöetik, djuretik, relationen människa-djur-natur, hästar, ridsport
Petra Andersson
petra.andersson@gu.se
Begrepps-, etik-, värde- och policyfrågor i anknytning till forskning,
hälsa, miljö och teknik
Christian Munthe
christian.munthe@gu.se
Rättsfilosofi och rättspsykiatri, jämställdhetsfrågor i skolvärlden
Susanna Radovic
tel: 0733-42 12 78
susanna.radovic@gu.se
Ekonomi och etik
Joakim Sandberg,
joakim.sandberg@gu.se
Klimatavtalets strategi för en hållbar ekonomi
Forskningsprojekt som synar ekonomiska incitament för att styra om ekonomin mot mer förnybara energikällor. Länk till engelska projektsidan The Climate Bargain Approach Towards A Sustainable Economy
Richard Endörfer, Postdoktor
richard.endorfer@gu.se
samt fler forskare i gruppen Finansiell etik, länk till gruppens engelska webbsida
Lingvistik och datalingvistik
Språkteknologi
Robin Cooper
robin.cooper@gu.se
Lingvistik, språkteknologi, språk och visuell perception, dialogsystem, AI
Simon Dobnik
simon.dobnik@gu.se
Språkteknologi, dialogforskning, dialogsystem
Staffan Larsson
sl@ling.gu.se
AI-teknologi, bygger och vidareutvecklar stora språkmodeller
Forskargruppen Change is Key jobbar med AI-teknologi för att förstå texter och tolka dem korrekt. Historiska texter, men också sociala media-texter, består av ord som kan betyda annat än det vi tror. Vi använder oss av modern teknologi för att ta reda på vad ett ord betyder och jämföra med annat som vi vet om ordet. På det sättet kan vi stödja forskare som vill hitta förändringar i språk (tex lexikograferna som bygger Svensk Ordbok), men också de som använder sig av texter för att studera samhällsförändringar och kulturella förändringar (tex genusvetare, samhällsvetare, idéhistoriker). Vår grupp bygger och vidareutvecklar stora språkmodeller på de nationella superdatorerna med beräkningar som tar veckor.
Nina Tahmasebi
nina.tahmasebi@gu.se
Länk till webbsida om Change is Key
Vetenskapsteori
Citizen science (medborgarforskning), vetenskap och massmedia, samverkan mellan universitet och övrigt samhälle, politiska beslut och vetenskaplig osäkerhet
Dick Kasperowki
dick.kasperowski@theorysc.gu.se
Medborgarvetenskap och lyckoforskning
Christopher Kullenberg
christopher.kullenberg@theorysc.gu.se
Evidensbasering, medicinsk kunskapsöverföring i praktiken, eller mer specifikt: hur evidensbaserad medicin fungerar
Morten Sager
morten.sager@gu.se