Image
Lyssna på podcast
Det produceras allt fler podcasts av forskare vid Göteborgs universitet.
Photo: Natalie Greppi
Breadcrumb

Podcasts på universitetet

Lyssna på spännande forskning om kultur och samhällsfrågor samt mycket annat! Ja, det kan du göra tack vare poddar som produceras av universitetets medarbetare. Vi listar poddar som är aktiva.

Kultur och språk

Nyfiken

Nyfiken är en podcast från Göteborgs universitet där du i kvartslånga avsnitt får följa med en av våra forskare till jobbet. Och förhoppningsvis lära dig något nytt. Under våren har avsnitten handlat om oceanografen Anna Wåhlin, som med sin forskning kan komma att förutse världens framtid och om äldreforskaren Ingmar Skoog, som med sin forskning visar hur äldre personer blir allt yngre. Miljöekonomen Thomas Sterner berättar om hur vi kan vända klimatkrisen, valforskaren Henrik Ekengren sätter demokratin i fokus och textilkonstnären Birgitta Nordström undersöker hur små filtar kan hjälpa dem som har förlorat ett litet barn.  
Podcast: Nyfiken

Konsthistoriepodden

Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, båda universitetslektorer i konst- och bildvetenskap, väljer varje månad ett konstverk som de fokuserar på. I Konsthistoriepodden berättar de om de många intressanta historier som varje konstverk bär på: det kan vara en spännande tillkomstprocess, en fängslande ägarhistoria eller vägen mot berömmelsen som bjuder oss på otroliga berättelser. Och alltid är det förstås just det avbildade som är fascinerande och sätter igång många tankar. Bildmaterialet till alla poddavsnitt, så som andra informativa inlägg om månadens verk publiceras på det tillhörande instagram@konsthistoriepodden.
Podcast: Konsthistoriepodden

Inside the Box – prylar och personer i en globaliserad värld

Vilka unika föremål gömmer sig i lådorna i museets magasin och hur kan de berätta historier om vår värld? I podden Inside the Box möts museiföremål och kulturarvsforskning. Podden har en populärvetenskaplig forskningsförmedlande ansats och djupdyker i historia, traditioner och mycket mer. Podden producerad av Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och Världskulturmuseet i samarbete med Folkuniversitetet.
Podcast: Inside the box

Matarvspodden

En podd om mat och kulturarv. Mat är inte bara livsnödvändig för oss – mat och mattraditioner berättar också om villkor, natur, kultur, identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. I poddens olika avsnitt diskuteras allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser.
Podcast: Matarvspodden

Remaking of knowledge

The Remaking of knowledge är en poddserie om framtiden för etnografiska musseisamlingar. Alla avsnitt är på engelska. Samtalen leddes av Anna Bohlin och panelen lyfte tre projekt och samlade sex internationella talare: Christine Hansen, Mandy Quadrio, Tiffany Shellam, Shona Coyne, Susannah Montgomery och Adriana Muñoz.
Podcast: Remaking of knowledge

Utbildningsforskning inom konsten

I den här podden möts forskare och praktiker inom det vidsträckta området konstpedagogik. Syftet med denna poddserie är att sprida, distribuera och diskutera forskning inom området. Besök vår webbplats för att lära dig mer om forskningsplattformen Educational Research in the Arts.
Notera att podden växlar mellan svenska och engelska.
Podcast: Utbildningsforskning inom konsten

Samhälle & Ekonomi

Förnuft & känslor

I podden "Förnuft och känslor" kan du lyssna till samtal kring vitt skilda ämnen som lycka, om fördomar mot de som väljer att inte skaffa barn, om personlighet och om att arbeta som psykolog. Samtalen handlar övergripande om varför vi människor håller på som vi gör trots att vi ofta vet bättre. Forskaren Sofia Calderon är samtalsledare.
Podcast: Förnuft & känslor

Med kriminella hälsningar

En podd om socialt arbete, svåra frågor och obehagliga sanningar. Med kriminella hälsningar är en podd från Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Podden lyfter fram forskning och socialt arbete som viktiga delar av diskussionen om kriminalitet och straff. Den syftar till att sakligt och holistiskt belysa ämnet för en bredare publik och bidra till en mer nyanserad debatt. Programledare är forskarna Annelie de Cabo och Kristina Alstam på Institutionen för socialt arbete.
Podcast: Med kriminella hälsningar

Miljön och juridiken

Miljön och Juridiken är en podcast som ges ut av David Langlet, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, och Aron Westholm, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet. I podcasten diskuteras aktuella frågor som rör juridik och miljö. Det kan röra sig om nya rättsfall, utredningar, ny lagstiftning eller forskning. Angreppssättet är brett och ofta har podden med gäster med specialkunskap om det ämne som diskuteras i ett specifikt avsnitt. Podcasten riktar sig till alla som är intresserade av de många kopplingarna mellan miljö och juridik, även utan att vara skolad jurist.
Podcast: Miljön och juridiken

Sociologipodden

I Sociologipodden presenterar programledarna Håkan Thörn och Åsa Wettergren aktuell sociologisk forskning i intervjuformat. Varje avsnitt innehåller också tips på litteratur kopplade till avsnittets tema.
Podcast: Sociologipodden

Staten & Kapitalet

Pengar är inte allt – men allt är ekonomi. I Handelshögskolans podd Staten & kapitalet undersöker vi hur liv, samhälle och historia hänger ihop med vår privata och gemensamma ekonomi. Några av Sveriges kunnigaste forskare ger dig viktiga och ibland oväntade perspektiv på samhällsekonomin och världen.
Podcast: Staten & Kapitalet

Hälsa och medicin

Akademiliv

Akademiliv är en podd där forskare från Sahlgrenska akademin (den medicinska fakulteten) samtalar om sin forskning och svarar på frågor om kroppen, vård och hälsa. 
Podcast: Akademiliv

Hudläkarpodden

Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård och båda har en anknytning till Sahlgrenska akademin, kommer utifrån aktuella ämnen, gamla myter och senaste forskningen guida er genom informationsdjungeln. Det bjuds på ett allmänbildande och matnyttigt smörgåsbord om allt mellan himmel och jord som rör hud, hår, naglar och könssjukdomar!
Podcast: Hudläkarpodden

Naturvetenskap och IT

Algpodden

Vad är skillnaden på alger och sjögräs? Hur fungerar mareld? Och vad är egentligen surt kärringhår? Det är frågor som algforskarna Ellen Schagerstöm och Angela Wulff reder ut i Algpodden.
Podcast: Algpodden

Human-centered Artificial Intelligence
En podd om människocentrerad artificiell intelligens, där vi försöker förstå vad det egentligen är genom en mångfald av perspektiv från olika gäster. Värdarna är Mattias Rost och Alan Said från Institutionen för tillämpad IT. Podden är på engelska.
Podcast: Human-centered Artificial Intelligence

Under havsytan
Under havsytan är en podd om havet och kusten, med fokus på västkusten. I podden hör du marinbiologerna Marcus Stenegren, som jobbar på Informationscentralen för Västerhavet, och Lina Rasmusson, forskare på Göteborgs universitet.
Podcast: Under havsytan

Utbildning och lärande

En podd för tränare

"En podd för tränare" från Göteborgs universitet och RF/SISU tar upp träningsmetoder och vardagsdilemman i allt från barn- och ungdomsidrott till elitidrott. Hela tiden med en tränares perspektiv. John Dohlsten, doktor i idrottsvetenskap, leder podden tillsammans med Carin Hamnlund Fritzell som är tidigare flerfaldig SM-mästarinna i judo och har varit tränare på alla nivåer.
Podcast: En podd för tränare

Learning Lore

Detta är en podcast om levande "storytelling" och utbildning. Värdar är Ola Henricsson och Catherine MacHale Gunnarsson, lektorer vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession. I varje avsnitt bjuds en gäst in för att dela en berättelse som diskuteras med värdarna. Hur relateras levande "storytelling" till undervisning och lärande och hur kan upplevelsen av berättande förändra oss och vår värld. Podcasten är på engelska.
Podcast: Learing Lore

Sånt är livet i Sverige (That's life in Sweden) 

Liisa Uusimäkis podd handlar om samtal om livets utmaningar i Sverige, inom olika områden, som utbildning, skolan, vården, kultur och ja, en hel del annat. In English, this podcast ‘Sånt är livet in Sweden!, roughly translated into English is ‘That‘s Life in Sweden!‘. The podcast is about conversations with different individuals' reflections and experiences working, or studying in different areas e.g., education, health care, business, community etc. Both Swedish and English episodes are presented.
Podcast: Sånt är livet i Sverige

Hör av dig!

Producerar du, eller känner du till, en podcast med anknytning till Göteborgs universitet som inte finns med i listan? Hör gärna av dig till forskningsredaktören för att hjälpa oss hålla listan uppdaterad. Podcasten ska produceras i universitetets verksamhet eller ha en tydlig koppling till forskning som bedrivs inom universitetet. Mejla: allan.eriksson@gu.se.

Ny podd om förnuft och känslor