Anna lär barn vikten av en god hälsa
Anna Luther arbetar med att stärka barns medvetenhet om hälsa. Hon fick jobb direkt efter examen från Hälsopromotionsprogrammet.
Det är torsdag morgon och en grupp förväntansfulla elever i förskoleklass har ställt sig på led utanför Hälsoäventyret Vargens lokal i centrala Göteborg. Eleverna är pirriga. De ska nämligen få träffa skeletten Åke, Benjamin och Linnea. När de hör hjärtslag inifrån rummet får de äntligen dra undan draperiet och gå in.
Till allas förtjusning dyker snart Åke, ett skelett i naturlig storlek, upp och alla får hälsa på honom. Under förmiddagen kommer de att tillsammans med hälsopedagogen Anna Luther få lära sig hur våra skelett ser ut och bland annat hjälpa Åke att ”pussla ihop” hans kompis Benjamin som gått sönder och vars ben ligger huller om buller.
– Vi använder upplevelsebaserad pedagogik. Barnen ska uppleva det som de ska lära sig med alla sinnen, säger Anna Luther.
Vill göra skillnad
Anna Luther arbetade tidigare på en resebyrå men ville ha en ny utmaning i livet och sökte in på Hälsopromotionsprogrammet.
– Jag ville göra något som kan göra skillnad för människor. På Hälsopromotionsprogrammet fick jag lära mig hur jag kan hjälpa människor till en bättre hälsa.
Hälsopromotionsprogrammet är en treårig utbildning som ger kunskaper i hur man kan arbeta hälsofrämjande via kost och fysisk aktivitet. Förutom grundläggande kunskaper i näringslära, kroppen och fysisk aktivitet ger programmet praktiska färdigheter i att bemöta och coacha människor.
– Utbildningen var väldigt bra. Jag tror på ett salutogent perspektiv, det vill säga att främja beteenden som är bra för hälsan i stället för att säga till folk vad de inte får göra, säger Anna.
– Vi tränade bland annat på coachning under utbildningen och att motivera människor att förändra sig själva. Som coach kan du ge råd, men förändring måste komma inifrån.
Bäst effekt att arbeta med barn
Under utbildningen gjorde Anna praktik på Hälsoäventyret Älgen i Västra Göteborg och samma dag som hon tog examen fick hon jobb på Hälsoäventyret Vargen i Majorna-Linné vars verksamhet hon fick vara med och bygga upp från grunden.
– Det är bättre att börja arbeta hälsofrämjande när barnen är små. Det ger mest effekt då, säger Anna.
Hälsoäventyret Vargen tar emot skolklasser i sina lokaler i Linnéstaden. Det finns ett program som skolklasserna kan följa där lär sig om skelettet (F-klassen), immunförsvaret (årskurs 1), kost (årskurs 2), fysisk aktivitet (årskurs 3), tobak (årskurs 5) och puberteten (årskurs 6).
Samarbetar med lärare
Eleverna gör uppgifter i skolan både före och efter besöket på Hälsoäventyret Vargen. De elever som var här idag fick bland annat med sig en bokkasse med böcker om kroppen och skelettet.
– Vi arbetar med elevernas lärare så att vår aktivitet blir en del av skolans undervisning och inte bara en rolig grej, säger Anna och avslutar:
– Det är ett väldigt varierande och roligt jobb. Vi samarbetar med lärare, bibliotekarier och med ungdomsmottagningen. Vi som jobbar på Hälsoäventyret har själva varit med och utvecklat verksamheten.
Text: Carl-Magnus Höglund