Länkstig

Excellent forskning

Göteborgs universitets forskare bidrar inom många olika discipliner till lösningen av samhälleliga problem. För att stödja forskare och stödja excellent vetenskap är ett viktigt mål att öka vår internationella forskningsfinansiering. Därför samfinansierar rektor strategiskt viktiga spetsforskningsprogram.

Några av våra excellenta forskare

Sedan 2021 har forskare vid universitetet beviljats över 100 bidrag från EU:s innevarande ramprogram Horisont Europa, över 20 bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och över fem samfinansierade bidrag från Riksbankens Jubileumsfond. Här presenteras några forskare som fått finansiering från externa finansiärer som samfinansieras av rektor.

ERC – Europeiska Forskningsrådet

Europeiska forskningsrådet (European research council, ERC) är en del av EU:s forsknings- och innovationsprogram. Dess bidrag främjar forskardriven forskning av högsta kvalitet inom alla vetenskapliga områden genom omfattande och långsiktig finansiering. ERC stödjer spetsforskning, mång- och tvärvetenskapliga projekt och banbrytande idéer i nya och framväxande områden.

ERC Starting Grant

Individuella bidrag för unga lovande forskare, 2–7 år efter doktorsexamen, med banbrytande forskningsidéer och en stark potential att bli en av framtidens forskningsledare.

2024 Lina Bergman, Sahlgrenska akademin

2023 Aksel Sundström, Samhällsvetenskapliga fakulteten

2022 Christine Howes, Humanistiska fakulteten

2022 Anne Björkman, Naturvetenskapliga fakulteten

2021 Tintin Wulia, Konstnärliga fakulteten

2021 Ann-Kristin Kölln, Samhällsvetenskapliga fakulteten

ERC Consolidator Grant

ERC Consolidator Grant riktar sig till forskare, 7–12 år efter avlagd doktorsexamen och som nyligen startat en forskningsgrupp och vill stärka sin roll som forskningsledare.

2024 George Birchenough, Sahlgrenska akademin

2024 Jesper Björklund, Naturvetenskapliga fakulteten

2024 Bert Klem, Samhällsvetenskapliga fakulteten

2023 Karl Börjesson, Naturvetenskapliga fakulteten

ERC Advanced Grant

Bidraget riktar sig till etablerade forskare med betydande forskningsinsatser de senaste tio åren, en framträdande ställning som ledande forskare inom sina områden, och med banbrytande projektidéer.

2022 Randi Hjalmarsson, Handelshögskolan

2022 Claes Ohlsson, Sahlgrenska akademin

2022 Fredrik Bäckhed, Sahlgrenska akademin

2021 Thierry Coquand, IT-fakulteten

2021 Henrik Zetterberg, Sahlgrenska akademin

ERC Synergy Grants (SYG)

Syftet med ERC Synergy Grant är att samla forskare med olika expertis från olika lärosäten för att arbeta med mycket komplexa problem som ingen forskare eller institution kan lösa på egen hand.

2024 Laura Bristow, Naturvetenskapliga fakulteten

2024 Joel Speerstra, Konstnärliga fakulteten
Läs artikeln: Ljuden från historiska klaviaturer återuppstår

2023 Sebastiaan Swart, Naturvetenskapliga fakulteten

Sebastiaan Swart
Sebastiaan Swart är professor i oceanografi
Foto: Johan Wingborg

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är en av de största privata forskningsfinansiärerna i Europa, och finansierar forskning i Sverige. Stiftelsen stödjer ”landsgagnelig, långsiktig, fri grundforskning”, som bedöms ha möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott. Stiftelsen har ett primärt fokus på medicin, naturvetenskap och teknik, även om de personliga excellensbidragen till enskilda forskare bjuder in kandidater från samtliga vetenskapsområden.

KAW projektanslag
Stiftelsen stöder projekt av hög vetenskaplig potential, framför allt inom medicin, naturvetenskap och teknik som bedöms ha möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott. Projekten ska i normalfallet vara av grundvetenskaplig karaktär och fokuserade till en sammanhållen vetenskaplig frågeställning där de deltagande forskarnas komplementära kompetenser ger utökade möjligheter att angripa den utvalda forskningsfrågan.

2024 Raimund Feifel, Naturvetenskapliga fakulteten

2024 Maria Falkenberg, Sahlgrenska akademin

2022 Isaac Santos, Naturvetenskapliga fakulteten

2020 Thierry Couqand, IT-fakulteten

Isaak Santos
Isaak Santos är professor vid institutionen för marina vetenskaper
Foto: Malin Arnesson

Wallenberg Clinical Scholars
Målet med programmet är att stärka svensk klinisk forskning genom att identifiera de bästa kliniska forskarna, ge dem goda möjligheter att bedriva sin verksamhet och uppnå genomslag för forskningens resultat, både inom vetenskapen och vården.

2019 Ann Hellström, Sahlgrenska akademin

Bild
Ann Hellström
Ann Hellström är utsedd till Wallenberg Clinical Scholar
Foto: Mikael Sjöberg

Wallenberg Scholars
Programmet avser att stödja och stimulera några av de mest framgångsrika forskarna vid svenska universitet. Tanken är att ge ledande forskare frihet och re­surser för att motivera att dessa stannar i Sverige.

Läs mer om våra Wallenberg Scholars

Fredrik Bäckhed
Fredrik Bäckhed är utsedd till Wallenberg Scholar.
Foto: Johan Wingborg

Riksbankens jubileumsfond

Riksbankens Jubileumsfond (RJ) är en fristående stiftelse som främjar och understödjer humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning i Sverige. Stiftelsen verkar för målet att ge svensk forskning inom verksamhetsområdet möjlighet att nå en framträdande ställning internationellt.

Pro Futura Scientia

Pro Futura är ett postdoktoralt spetsforskningsprogram som ger särskilt framstående juniora forskare möjlighet att ägna en längre tid åt fri forskning. Programmet är ett samarbete med Swedish Collegium for Advanced Study, SCAS, ett av Europas främsta institut för avancerade studier.

2023 Ylwa Sjölin Wirling, Humanistiska fakulteten

2023 Jack Wright, Humanistiska fakulteten

2022 Sari Nauman, Humanistiska fakulteten

RJ Program

Med RJ Program avses en gemensam och väl sammanhållen forskningsuppgift inom samhällsvetenskap och humaniora som en grupp kvalificerade forskare med anknytning till Sverige utför under en längre tid. Forskarna är fria att själva definiera sin forskningsuppgift. Programmen förutsätter en mycket kvalificerad forskningsmiljö för en forskargrupp som är väl förankrad i det internationella forskarsamhället och lämnar betydande bidrag till nationell och internationell forskning.

2024 Kajsa Yang Hansen, Utbildningsvetenskapliga fakulteten

2023 Martin Lövdén, Samhällsvetenskapliga fakulteten

2021 Johan Ling, Humanistiska fakulteten

2021 Nina Tahmasebi, Humanistiska fakulteten

Stiftelsen för Strategisk Forskning

Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin som en fri, oberoende aktör inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet. Stiftelsen ska främja utvecklingen av starka forskningsmiljöer av högsta internationella klass med betydelse för utvecklingen av Sveriges framtida konkurrenskraft.

Framtidens forskningsledare

Programmet är avsett att stödja och främja unga forskare som har förmåga att bli framtida ledare för akademisk och/eller industriell forskning i Sverige. Stiftelsens vision om en framtida forskningsledare är en ung forskare med högsta vetenskapliga och pedagogiska kvalifikationer som dessutom uppvisar en potential för ledarskap och ledning. Denne visar ambition att implementera forskningsresultat och är beredd att i ett senare skede av karriären ta ansvar för en komplett akademisk miljö och konstellationer större än den egna forskargruppen. Utlysningen är vart tredje år.

Linda Johansson
Linda Johansson
Foto: Elin Lindström