Bild
Kvinna sitter framför ett bord i en rullstol och jobbar från en dator.
Foto: Marcus Aurelius
Länkstig

Normalitet, omsorg, rättigheter och makt (NORM)

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för socialt arbete

Kort beskrivning

Plattformen NORM forskar om funktionshinder och äldre inom socialt arbete. De använder olika samhällsvetenskapliga teorier och både kvalitativa och kvantitativa metoder. Forskargruppen består av både erfarna och nya forskare.

Forskning om funktionshinder och åldrande

Medlemmar i plattformen NORM samlar och bedriver samhällsvetenskaplig forskning om funktionshinder och om äldre och åldrande.

Forskningen fokuserar på frågor som:

  • samhällelig policy
  • maktordningar och kategoriseringar
  • professionellt arbete inom verksamheter riktade till äldre och personer med funktionsnedsättning

Även frågor kring olika livsvillkor, familjeliv och delaktighet för äldre och personer med funktionsnedsättningar samt anhörigskap är centrala.

Metoder och perspektiv

Forskningen bedrivs med olika samhällsvetenskapliga teoretiska perspektiv och med både kvalitativa och kvantitativa forskningsansatser.

Plattformens forskare och projekt

Plattformen samlar såväl etablerade forskare inom området som nydisputerade forskare och doktorander, de flesta från Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Forskarna strävar efter att bedriva forskning relevant för det sociala arbetet inom området.

Publikationer

Publikationer hittar du via forskarnas personliga sidor. Du kan även besöka vår samlingssida för publikationer i socialt arbete. Eller besöka universitetets elektroniska databas GUP. Där får du en referenslista på alla publikationer från institutionen. 

Hitta publikationer i socialt arbete

Publikationslista GUP (ub.gup.gu.se)

Mer forskning om socialt arbete

Forskarna på Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.

Forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete

Vår forskningsverksamhet drivs av våra forskningsplattformar. En plattform innefattar ett antal forskargrupper som fått i uppdrag att samla och utveckla institutionens forskning inom valda områden.

I plattformarna arbetar forskare med att formulera idéer och ta fram ansökningar till forskningsprojekt. Med en mångfacetterad metodologisk kompetens skapas förutsättningar för nyskapande och dynamiska forskningssamarbeten.