Rasism och antirasism i mellanstadiet (ROAR)
Kort beskrivning
Rasism är idag en del av många elevers skolvardag och bidrar till att skapa en systematisk ojämlikhet mellan elever, vilket är en utmaning för många skolor att hantera. Å ena sidan finns tydliga skrivningar i lagar och läroplaner om att skolan ska arbete med att motverka rasism (Lgr 22, SFS 2009:567), å andra sidan förekommer en osäkerhet bland skolpersonal kring vad rasism innebär och hur det kan hanteras. Tidigare forskning om rasism och antirasism i skolan har framför allt berört explicit rasism bland tonåringar, därför finns ett behov av att närmare studera vardagsrasism bland yngre elever.
Begreppet vardagsrasism (Essed, 2002) är centralt i studien. Med detta avses de ofta omedvetna mönster av vardagshandlingar som skapar ojämlika förutsättningar för elever i skolan.
Teoretiskt anlägger vi en empirisk öppenhet för att rasism kan relateras till olika kategorier, som hudfärg, etnicitet, religion och ogrundade föreställningar om ras. Därtill finns ett intresse för om och hur vardagsrasism samverkar med social klass och kön.
Studien genomförs genom etnografisk datainsamling på tre grundskolor, där vi under 2,5 år observerar och intervjuar elever och skolpersonal samt samlar in texter av betydelse för projektets tematik. Valet av skolor baseras på demografisk variation, vilket möjliggör analyser av kontextens betydelse för hur rasism kommer till uttryck och bemöts på skolorna.
Syfte och forskningsfrågor
Syftet med projektet är att bidra med kunskap om hur vardagsrasism framträder och utmanas i mellanstadiet.
Projektet utgår från följande forskningsfrågor:
- Hur framträder och utmanas vardagsrasism på skolorna?
- Hur samverkar vardagsrasism med social klass och kön på skolorna?
- Hur framträder och utmanas vardagsrasism i olika skolkontexter?