Sexuell hälsa efter graviditet och förlossning
Kort beskrivning
Detta forskningsprojekt syftar till att fördjupa förståelsen av hur graviditet och förlossning påverkar den sexuella hälsan. På uppdrag av Folkhälsomyndigheten i Sverige genomförs en kvalitativ intervjustudie med personer som fött barn inom de senaste två åren, där deras upplevelser och erfarenheter av förändringar i den sexuella hälsan undersöks. Som underlag till intervjustudien genomförs även en systematisk litteraturöversikt som kartlägger och analyserar befintlig forskning om sexuell hälsa efter graviditet och förlossning. Projektets övergripande mål är att bidra med ny kunskap som kan förbättra eftervården och främja människors sexuella hälsa.
Bakgrund
Sexuell hälsa är en central del av den allmänna hälsan som påverkar såväl fysiskt som mentalt välmående och relationer. Efter graviditet och förlossning genomgår individen omfattande fysiska, psykologiska och sociala förändringar som kan påverka den sexuella hälsan både positivt och negativt.
Syfte och frågeställningar
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att få fördjupad kunskap om hur den sexuella hälsan påverkas av graviditet och förlossning. Vidare syftar studien till att synliggöra hur hälsofrämjande insatser kan anpassas för att möta de unika behov som finns hos personer som nyligen fött barn. Studien har vägletts av följande frågeställningar:
- Vilken samlad vetenskaplig kunskap finns om hur den sexuella hälsan påverkas av graviditet och förlossning, och vilka kunskapsluckor finns?
- Hur upplever personer som fött barn att deras sexuella hälsa har förändrats jämfört med innan graviditet och förlossning?
- Vilka faktorer kan upplevas begränsande eller främjande för den sexuella hälsan efter graviditet och förlossning?
- Hur upplevs vårdens och samhällets stöd i frågor som rör sexuell hälsa efter förlossning?
Genomförande
Systematisk sammanställning och analys av befintlig forskning samt en kvalitativ intervjustudie med personer som nyligen fött barn.
Medverkande forskare
- Lisa Goldkuhl, PhD, Institutionen för Vårvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet
- Helen Elden, PhD, Professor, Institutionen för Vårvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet
- Linda Åkeflo, PhD, Institutionen för Vårvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet
- Malin Hansson, PhD, Institutionen för Vårvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet
- Eva Elmerstig, Docent, Institutionen för socialt arbete, Malmö universitet
- Elin Wallner, doktorand Institutionen för Kultur- och Medievetenskaper, Umeå universitet