Maria Råstam Bergström
Om vår forskare Maria Råstam Bergström
Om Maria Råstam Bergström
Maria Råstam Bergström, MD, PhD, Professor emerita i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet, är seniorprofessor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Gillbergcentrum, Göteborgs universitet, och senior forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet. Hon är specialist i barn- och ungdomspsykiatri och i allmänpsykiatri.
Forskningsintressen
Hennes forskningsområde omfattar kliniskt signifikanta ätstörningar, särskilt anorexia nervosa och ARFID, samt autism- och uppmärksamhetsstörningar, deras komorbiditet och förlopp ur ett livsperspektiv, med användning av epidemiologiska metoder och långsiktiga uppföljningar. Andra projekt är förankrade i klinisk praxis och studerar naturligt förlopp av barnpsykiatriska tillstånd med målet att förbättra behandlingsinsatser. Fokus ligger på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom sociala färdigheter, uppmärksamhet, impulsivitet, beteende, stämningsläge och ätande.
Hon har varit projektledare för den internationellt kända populationsbaserade 30-årsuppföljningen av anorexia nervosa i Göteborg, som undersökte prevalens, riskfaktorer, komorbiditet och utfall av anorexia nervosa (de senaste åren som senior forskare/medförfattare).
Hon har publicerat över 170 peer-review-artiklar i internationella tidskrifter och är högt citerad, med ett h-index på 59 och mer än 14,600 citeringar i juni 2024. Hon har handlett 12 framgångsrika doktorander, varav 4 som huvudhandledare.
Hon är huvudansvarig forskare för den pågående studien "Undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID) hos förskolebarn". Projektet undersöker prevalensen av ARFID hos små barn (BVC-kohort) och deras behandling (FBH, Uppsala). Forskare vid Gillbergcentrum har i samarbete med Japan Environment and Children's Study, JECS, utvecklat ett föräldrarapporterat screeninginstrument för ARFID och rapporterat en prevalens på 1,3 % i en födelsekohort med nära 4,000 barn i åldern 4–7 år. Vi har nu vidareutvecklat ARFID-Brief Screener (ARFID-BS) och använder den i samband med 2,5- och 4-årsrutinkontrollerna vid barnavårdscentraler i ett område i Västra Götaland. Totalt testades 63 av 670 barn positivt för aktuell ARFID (n=29) eller tidigare ARFID (n=14), och ytterligare 20 hade ätproblem på en mindre allvarlig nivå. ARFID-BS har validerats mot den kliniska intervjun PARDI (Pica, ARFID och Rumination Disorder Interview). Data analyseras för närvarande.
Finansiering
- Hjärnfonden
- Vetenskapsrådet
- The Ulf Lundahl Memorial Fund
- The Susanne Hobohm Foundation
- ALF-medel, Region Skåne
- ALF-medel, Region Västra Götaland
- Allmänna Arvsfonden
- WM Lundgren’s Research Fund