Göteborgs universitet
Bild
Oljemålning av Mårbacka 1903 av Christoffer Wallroth.
Foto: Oljemålning 1903 av Christoffer Wallroth.
Länkstig

Trädgårdsmästarens manual

Projektet Manual för trädgårdsmästare är ett samarbete mellan Hantverkslaboratoriet och institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet (GU), Mårbacka Minnesgård, Länsstyrelsen i Karlstad samt en tvärvetenskaplig expertgrupp bestående av sex personer, alla med kunskaper inom fältet vård av historiska trädgårdar. I projektet har trädgårdsmästarens arbete stått i centrum, med utgång i Mårbackas trädgård.

Mårbacka Minnesgård i Sunne kommun är ett av Värmlands främsta besöksmål. Minnet av Selma Lagerlöfs litterära gärning levandegörs i Mårbackas arkitektur och trädgårdskultur. Mårbacka är byggnadsminne sedan 1967 och förutom huvudbyggnad, ritad av arkitekten Isak Gustaf Clason, ingår även trädgårdsanläggningen som den utformades av Selma tillsammans med sina trädgårdsmästare. första trädgårdsmästaren, Ruth Brandberg, anställdes 1909. I. G. Clason ritade och planerade även en stilträdgård vilken till stora delar anlades under 1925.

Trädgårdsanläggningen är drygt 100 år gammal med undantag för de delar i trädgården som anlades av löjtnant Lagerlöf, Selmas far. Hit hör Toddylunden som är ungefär 150 år. Efter Selmas död 1940 blev Mårbacka en släkt- och minnesgård i regi av en stiftelse. Stiftelsen inriktade sitt arbete på att bevara huvudbyggnaden och förvalta hemmet så att det kan visas för allmänheten. Trädgården har i huvudsak kvar den form den hade vid Selmas död, men karaktären har ändrats på grund av otillräckliga resurser för underhåll och växtmaterialets dynamik. Genom åren har en del mindre tillägg gjorts och annat har tagits bort. 

Projektets mål var att skapa förutsättningar för att Mårbacka skulle kunna fortsätta utvecklas och fortsättningsvis vara ett intressant besöksmål genom en fördjupad dialog om och i denna unika kulturmiljö. En övergripande målsättningen var att stödja och underlätta samtalet mellan byggnader, trädgård och besökare. Ytterligare ett mål var att trädgårdsmästarens arbetsprocedurer skulle synliggöras och trädgårdshantverket omsättas i skönhets- och smakupplevelser för att förmedla kunskap.

Projektet redovisades i form av ett Vårdprogram för Mårbacka park och trädgårdar.