Göteborgs universitet
Bild
stad i nattljus
Foto från forskningsprojektet design driven co creation of the city från 2021
Foto: Trafikkontoret, Göteborgs Stad
Länkstig

Ekonomier - organisering, värdering och arbete

Relationen mellan konst, design och ekonomi i vid mening – marknader, organisationer och arbete – undersöks i detta tema. Klassiska och nya frågor om ekonomins funktioner och dysfunktioner blottläggs och utforskas med praktiker inom konst- och designforskning.

Forskningen undersöker även de specifika kännetecknen för ekonomierna och organisationen inom konst och design; hur värde produceras, föreställs och framställs inom dessa fält, samt hur organisatoriska förändringar kan skapas genom konst och design. Eftersom teknik är nära sammankopplat med ekonomi, marknader och organisationer – och har ett stort inflytande på konst och design – har forskningen en stark betoning på en kritisk undersökning av effekterna av teknologin, vilket inbegriper dess organisation, material och algoritmer.

Forskare

Inom forskningsklustret Ekonomier - organisering, värdering och arbete

Helena Kraff, Forskningsklusterledare

Helena Kraffs är klusterledare för forskningsklustret Ekonomier - organisering, värdering och arbete. Helenas huvudsakliga fokus inom forskningen är deltagandeprocesser (deltagande design/participatory design). Min forskning är ofta aktionsbaserad, transdisciplinär och sker i samarbete med forskare och praktiker från andra discipliner och områden.
Läs mer om Helena Kraff

porträtt

Erling Björgvinsson

Erling Björgvinssons forskning fokuserar på deltagande politik inom design och konst. I synnerhet dynamiken i makt och förändring som de föreställs och utförs inom konst och design genom historiska och materiella praktiker som möjliggör, styr och begränsar sätt att vara och föreställa sig.
Läs mer om Erling Björgvinsson

porträtt

Elena Raviola

Elena Raviolas huvudsakliga forskningsintresse ligger i att förstå den roll som teknik och andra materiella artefakter spelar för att organisera och hantera professionellt arbete, särskilt inom kulturella och kreativa områden. Hon är mer specifikt intresserad av hur professionella normer, regler, strukturer och idéer skapas, förändras och upprätthålls i praktiken och hur tekniken ingriper i dessa professionella praktiker och över tid förändrar vad som anses vara professionellt.
Läs mer om Elena Raviola

porträtt

Samantha Hookway

Samantha Hookways design och konstnärliga arbete fokuserar ofta på samverkande och gjort genom att arbeta tvärvetenskapligt i grupper från olika delar av universitet och näringsliv. Hennes intressen ligger i att arbeta med kreativitet i sammanhang som har glömt att kreativiteten är nödvändig. Hon drivs speciellt av kraften ”of the in-between”, ett fönster som har förutsättningar för designmöjligheter – där fönstret kan fungera som en övergång i våra erfarenheter eller är en bokstavlig bit glas som sitter mellan världar.
Läs mer om Samantha Hookway

porträttbild

Helena Hansson

Helena Hansson är universitetslektor på designenheten, HDK-Valand. Hon har en bakgrund som industridesigner, strategisk designer och som lärare. Hon har arbetat i flertalet utvecklingsprojekt i Sverige inom strategisk hantverksutveckling.  
Läs mer om Helena Hansson

porträttbild