Göteborgs universitet
Bild
närbild på textil
Länkstig

Materialiteter och experimentell estetik

Forskning inom detta tema undersöker formella, materiella, pedagogiska och etiska frågor som rör sig inom och definierar skilda konstnärliga fält och praktiker.

Dessa utforskningar rymmer materiella experiment och materiell antropologi, språk och översättning, utvidgade och platsspecifika praktiker, posthumanistisk ontologi och epistemologi, olika former av relationer och agens, situerad och tyst kunskap, varseblivning, estetisk kunskap och kritisk pedagogik, samt olika former av visualisering. Forskningen överskrider och upplöser traditionella disciplinära gränser, och undersöker hur relationer mellan materia och diskurs framkallas och utmanas inom och mellan olika praktiker.

Forskare

Inom forskningsklustret Materialiteter och experimentell estetik

Gertrud Olsson

Gertrud Olsson är designer och arkitekt med en doktorsexamen i arkitektur (KTH Arkitekturskolan, Stockholm), och universitetslektor i Design Studies vid HDK-Valand. Förutom forskare vid GU är hon gästforskare vid SFII Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul och ledamot i SFII:s Forskarkollegium. Gertruds forskning, ofta med fokus på färg, perception och materialitet, är inriktad på kritiskt kulturarv samt förmedlingsaspekter inom design och kultur.
Läs mer om Gertrud Olsson

porträtt

Jessica Hemmings

Jessica Hemmings började på HDK i januari 2017 som professor i konsthantverk. Mina forskningsintressen fokuserar på att förstå hur textilier bidrar till det samtida samhället; representationer av hantverk i postkolonial litteratur; hur - och varför - utövare skriver. Indonesien och Zimbabwe är geografiska intresseområden.
Läs mer om Jessica Hemmings

porträtt

Helena Hansson

Helena Hansson är universitetslektor på designenheten, HDK-Valand. Hon har en bakgrund som industridesigner, strategisk designer och som lärare. Hon har arbetat i flertalet utvecklingsprojekt i Sverige inom strategisk hantverksutveckling.  
Läs mer om Helena Hansson

porträttbild

Daniel Jewesbury

Daniel Jewesbury är verksam som konstnär, skribent och forskare samt curator. De senaste åren har han framförallt arbetat med film- och videoinstallationer, fotografi, text och performance. Hans arbete utgår oftast från frågeställningar kring platser, stadsutveckling och sättet som personliga minnen och erfarenheter krockar med offentliga ”händelser” som ”tar plats” i staden. Hans forskning är dock bred och sträcker sig från urbana studier (som frågeställningar kring användningen av offentlig konst inom stadsprofilering och gentrifiering) till nationalismens och postkolonialismens materiella kulturer, irländsk och nordirländsk historieskrivning kring konst samt konstfilm.
Läs mer om Daniel Jewesbury

porträtt

Linda Sternö

Linda Sternö arbetar som enhetschef för Film Fotografi och Litterär gestaltning och är anställd som lektor inom ämnet film på HDK-Valand. Tidigare har Linda undervisat inom ämnet film och inom ramarna för regeringens satsning Kulturskoleklivet med start 2019. Sedan 2011 driver Linda tillsammans med kollegor och alumnis från filmutbildningen projektet Barnfilmskolan, som startades med hjälp av PU-medel från Konstnärliga Fakulteten. Barnfilmskolan prisbelönades med Gullspira på Guldbaggegalan 2016. Lindas forskning har de senaste åren handlat om att utveckla en filmpedagogik utifrån en digital kontext.
Läs mer om Linda Sternö

porträtt

Arne Kjell Vikhagen

Arne Kjell Vikhagen undervisar i konstteori för förstaårsstudenter i fri konst. För närvarande  i en kodningskurs för konstnärer som valbar kurs inom kandidatprogram, där de studerar hur man använder mikrokontroller för konstnärliga ändamål. Arne Kjell Vikhagen  har undervisat på HDK-Valand sedan 2000 och har genom åren arbetat i många olika konstellationer och med många ämnen, t.ex. konstteori, mediekonst, teknik och konst, ludisk konst, konstnärlig forskning och physical computing. 
Läs mer om Arne Kjell Vikhagen

porträtt

Maddie Leach

Maddie Leach är en konstnär från Nya Zeeland av ashkenazisk, engelsk, och skotsk härkomst. Hon har en doktorsexamen från School of Communication and Creative Arts vid Deakin University i Melbourne, Australien. Innan hon kom till Göteborg 2016 var Maddie en av grundande anställd, och programansvarig för MFA Fine Arts, vid Whiti o Rehua / The School of Art vid Massey University i Wellington, Nya Zeeland. I september 2020 fick hon ett fyraårigt forskningsbidrag från Formas (Vetenskapsrådet för hållbar utveckling) till projektet Fontänen: Ett konst-teknologiskt socialt drama.
Läs mer om Maddie Leach

porträtt