Projekt Humanisten
Humanistiska fakultetens verksamhet har samlats under ett tak på Humanisten, Renströmsgatan 6.
Historik
Sedan bygget av Språkskrapan (Lundgrensgatan 7) 1966, Humanisten (Renströmsgatan 6) 1984 och övertagandet av lokalerna vid Olof Wijksgatan 6 (Gamla hovrätten), har den Humanistiska fakulteten fått sitt centrum vid Näckrosparken. Här återfinns också Humanistiska universitetsbiblioteket samt Artisten (Fågelsången 1), där Högskolan för scen och musik som är en del av den Konstnärliga fakulteten håller till.
För att ytterligare förbättra Humanistiska fakultetens samlokalisering och lokalsituation planerades från 2011 en ny- och ombyggnad i Näckrosparken, placerad i anslutning till Humanisten och Språkskrapan.
När projektet avslutas i januari 2020 och all verksamhet flyttar ihop lämnar fakulteten de externa lokaler som hyrts på adresserna Vera Sandbergs allé 8-10 (Gamla Vasa sjukhus), Lennart Torstenssonsgatan 6-8 och Olof Wijksgatan 6 (Gamla hovrätten).
Att fakultetens verksamhet samlas under ett tak innebär stora möjligheter till samverkan och utbyte mellan de olika institutionerna. Något som också har haft stor prioritet i projektet är fler studie- och mötesplatser för studenterna.
Program- och behovsformulering
Projektet baseras på ett Lokalprogram beslutat av Programgruppen , en styrgrupp som består av prefekter, campuschef samt studentrepresentant, inför arkitekttävlingen 2011.
Referensgrupper
Under 2014 förfinades behoven i olika referensgrupper, som fokuserade på:
- Lärmiljöer
- Studerandemiljöer
- Personalytor
- Museum
- Dramasal
- Konst
- Servicefunktioner
- Säkerhet
Vision
Inför arkitekttävlingen 2011 formulerades mål och visioner, både av Akademiska Hus och av Humanistiska fakulteten, som de tävlande arkitekterna sedan utgick från.
Humanistiska fakultetens vision är att samla studenter, forskare och lärare i en gemensam byggnad med lokaler som svarar mot dagens och framtidens krav på en attraktiv och mångsidig kunskapsmiljö. I hjärtat av denna miljö ser man framför sig ett ”studielandskap”, en central mötesplats och studieplats som öppnar sig mot den vackra parkmiljön. Härifrån når man restaurang och gästmatsal och det gemensamma biblioteket, som symbol för akademin.
Lokalerna används också för konferenser och disputationen mm vilket skapar liv och rörelse också på kvällar och helger. Beståndet av lärosalar, idag huvudsakligen 20-30 platser, kompletteras med större och mångsidigt användbara salar i kombination med ”klustrade” grupprum för att möjliggöra storföreläsningar och grupparbete.
Den gemensamma visionen mellan fastighetsägare och hyresgäst är att utveckla ett campusområde i Näckrosparken som har ett varierat utbud av verksamheter som stärker utbildnings- och forskningsverksamheten och som är en livaktig del av staden.
Anläggningen ska innehålla attraktiva uppehållsytor och inomhus- och utomhusmiljöer med olika användningsområden som ger ökade kontaktytor inom universitetet och samverkan mellan olika utbildningar. En attraktiv restaurang, en mötesplats med möjlighet till evenemang. Lunch och kvällsmat alla dagar i veckan, allt till studentpris.
Öppna, moderna studieytor, varierade studiemiljöer med en kärna av öppenhet. Soffgrupper, grupprum och individuella platser. Man skall både kunna studera och umgås i en aktiv universitetsmiljö. God belysning i alla utrymmen. Naturligt ljus genom många stora fönster skapar trivsel och ger energi.
Ledord
Humanistiska fakulteten ställde upp flera mål som skulle uppfyllas genom projektet. De samlades under följande ledord:
- En fakultet
- Vetenskaplig miljö
- Studenterna i fokus
- Samverkan – med stort ”S”
- Hållbarhet och hållbar miljö
- Modern pedagogik
Organisation – parter i samverkan
Akademiska Hus
Akademiska Hus är fastighetsägare och byggherre.
Akademiska Hus (extern länk)
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet hyr lokalerna som Humanistiska fakulteten bedriver verksamhet i.
- Projektledare: Simon Svensson (White Arkitekter AB), Strategisk fastighetsutveckling, Göteborgs universitet
- Humanistiska fakultetsledningens representant: Göran Larsson, prodekan Humanistiska fakulteten
NCC
NCC är huvudentreprenör för projektet.
NCC (extern länk)
KUB arkitekter
Ansvariga arkitekter:
Pererik Persson och Peter Schalin, KUB arkitekter
Inredningsarkitekter
Filippa Karlsson och Anna Hansson, LINK arkitektur
LINK arkitektur (extern länk)
Styrgrupp Göteborgs universitet
- Marie Demker, dekan, Humanistiska fakulteten
- Göran Larsson, prodekan, Humanistiska fakulteten
- Åsa Wengelin, vicedekan, Humanistiska fakulteten
- Pauli Kortteinen, vicedekan, Humanistiska fakulteten
- Anna Nordling, kanslichef, Humanistiska fakulteten
- Ann Eliasson, fakultetscontroller, Humanistiska fakulteten
- Mårten Tiselius, chef Strategisk fastighetsutveckling
Ritningar och bilder
Arkitekten om PROJEKT HUMANISTEN
"I Projekt Humanisten har uppdraget varit att samla alla humanistiska institutioner i en anläggning i Renströmsparken och att skapa mera utrymmen för möten, självstudier eller studier i grupp i öppna rumssammanhang i ett nytt studielandskap.
Renströmsparken är ett vackert parkrum centralt i Göteborg, som definieras av tegelbyggnader från olika tidsåldrar, ett berg i söder och Näckrosdammen i väster. Här placerar vi en ny huvudentré, på platsen för ”Minneshallen” till världsutställningen 1923 och något förhöjd i förhållande till omgivningen, som en avslutning på parkrummets grässlänt åt söder. En byggnad som i skala ansluter till den befintliga byggnaden och med ett entrérum och en utvändig arkad i två plan, som tydligt manifesterar humanisten.
Det varierade studielandskapet i flera plan, är placerat i gränsen mellan ny och befintlig byggnad. Ett nytt ”hjärta” i anläggningen där studenter, lärare, forskare och allmänhet kan mötas, studera, eller delta i fördrag. Det centrala rummet i studielandskapet är ett ”trapprum” med gradänger och trappor i flera plan, som blir en förlängning av det berg som byggnaden är inskjuten i. I anslutning till studielandskapet finns lärosalar, casesalar, grupprum, hörsalar och en dramasal.
Flygelbyggnaderna för institutionerna i befintliga Humanisten, kopplas ihop med nya länkbyggnader för att öka antalet arbetsrum och mötesrum. Detta skapar rundgång och flexibilitet för institutionernas verksamhet. Även befintliga Språkskrapan kopplas till den nya anläggningen genom att två våningsplan får direkt samband till nybyggnationen i väster."
KUB arkitekter 2016.10.11
Interiörbilder
Observera att inredningen är en genreinredning som kanske inte stämmer med verkligheten.