Forskningsinfrastruktur
För att kunna bedriva forskning på hög nivå behöver forskare tillgång till avancerade verktyg – så kallad forskningsinfrastruktur. Det kan vara databaser och beräkningsverktyg men också mötesplatser där forskarna utbyter idéer och tankar. På Humanistiska fakulteten finns fyra forskningsinfrastrukturer.
Språkbanken Text
Språkbanken Text är en nationell e-infrastruktur till stöd för forskning baserad på språkliga data. De bidrar med att fritt tillgängliggöra moderna och historiska svenska texter i digitala format avsedda för forskning. De producerar språkteknologiska forskningsverktyg som analyserar texter för sofistikerad sökning och berikar dem för vidare forskning. De bedriver egen forskning inom språkteknologi och artificiell intelligens, samt inom språkvetenskap, digital humaniora och digital samhällsvetenskap i samarbete med forskare ur andra discipliner.
Språkbanken Text är en forskningsenhet med placering vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.
Språkbanken Text är en av tre avdelningar i Nationella Språkbanken.
Digital humaniora
Digital humaniora arbetar för att främja forskning, utbildning och samverkan som handlar om digitala fenomen eller metoder. Det kan handla om att digitalisera material så att de kan bearbetas på nya sätt eller att studera material och kulturyttringar som kommit till just tack vare digitaliseringen. På så vis kan vi förstå hur kultur och samhälle förändras. Digital humaniora möjliggör nya kombinationer av kvantitativ och kvalitativ metod och bygger på ett tvärvetenskapligt samarbete.
Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora är en forskningsinfrastruktur med placering vid Institutionen för litteratur, idéhistoria, Göteborgs universitet.
Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora
Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv
Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA) är en forskningsinfrastruktur som tillgängliggör hällristningsdokumentation till forskare, utbildning och allmänhet. Genom ett webbaserat digitalt forskningsarkiv kan alla ta del av modern och historisk hällristningsdokumentation.
Under många år har Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv gått i spetsen för hällristningsdokumentation och forskning inkluderande digital dokumentation, artificiell intelligens, internationell bronsåldersforskning och korskulturella studier på hällristningar.
Svenskt hällristnings forsknings arkiv är en forskningsinfrastruktur med placering vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv
Visuell forskning
Centrum för samverkande visuell forskning utvecklar nya metoder och modeller som visuellt inventerar, kartlägger, analyserar och tillgängliggör lokala och regionala platser, aktiviteter, aktörer och kulturer. Detta ska främja allmänhetens delaktighet i och intresse för närmiljöns dåtid, nutid och framtid.
GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning är en centrumbildning vid Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet.