
Ville utveckla sina kunskaper inom risk- och kriskommunikation
Erik Wagner Sobelius är en av dem som har läst JMG:s kurs i risk- och kriskommunikation. Något han har haft användning av i sitt arbete.
Erik Wagner Sobelius, kommunikationsansvarig på Farsta stadsdelsförvaltning, har under sitt arbetsliv fått en djup förståelse för vikten av effektiv kommunikation i krissituationer. Han arbetar inom Stockholms stad, där han ingår i krisledningen.
Behövde nya kunskaper och perspektiv
För att ytterligare stärka sina kunskaper valde han att läsa kursen Risk- och Kriskommunikation på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. Kursen passade bra för honom. Han kunde fortsätta jobba och samtidigt studera då kursen är designad för den som arbetar och vill läsa på distans och deltid.
– En tydlig utbildning med pedagogiska föreläsningar och givande seminarier. Övriga kursdeltagares långa och olika erfarenheter kom verkligen fram under samtalen och berikades av forskarnas kunskaper och förmåga att vrida och vända på perspektiv, säger Erik.
Insikter om riskkommunikation
För Erik var utbildningens praktiska tillämpning en av de största styrkorna. Han uppskattade hur teorier och modeller inte enbart diskuterades akademiskt utan också sattes i ett sammanhang som direkt kunde användas i arbetslivet. Särskilt värdefullt var fokuset på riskkommunikation, för stora delar av kommuners arbete handlar just om riskkommunikation, inte minst inom de preventiva uppdragen.
Riskkommunikation är något som ofta förbises, men som är en central del av kommunens arbete. Det handlar om att förmedla information om potentiella faror och risker i förväg för att förebygga skador, medan kriskommunikation fokuserar på att hantera och informera om en redan inträffad kris.
– På jobbet har vi sett över befintliga mallar för händelser av tyvärr mer återkommande karaktär och de modeller och perspektiv vi fick med oss finns till hands om något annat skulle uppstå som en större samhällsstörning eller annat, säger Erik.
Praktiskt tillämpbar i arbetet
För Erik handlade kursen inte enbart om teoretisk kunskap, utan också om hur kommunikation kan användas för att påverka och stärka samhället. De verktyg och perspektiv han fick med sig har varit direkt tillämpbara i hans arbete. Samtidigt har kursen inspirerat honom att reflektera över hur kommunikation kan bidra till att förändra bilden av ett område och stärka gemenskapen.
– Jag jobbar fortsatt på Farsta stadsdelsförvaltning. En fantastisk del av Stockholms stad med kompetenta och engagerade kollegor. Jag funderar mycket på hur vi kan vara en kraft i att bredda bilden av Farsta och genom kommunikation jobba ännu mer med trygghet, gemenskap och medborgerligt engagemang för sitt närområde.
Hade läst på JMG tidigare
Erik hade redan tidigare positiva erfarenheter från Göteborg, där han tidigare läste Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) vid JMG. Trots att det var länge sedan han studerade där minns han staden och studentlivet med värme:
– Jag läste medie- och kommunikationsvetenskap på JMG för typ hundra år sedan och då bodde jag i Göteborg. Fantastisk stad förstås. Nästan lika fint som Farsta. Studentlivet var splittrat men kul som jag minns det.
Han har några ord på vägen till framtida studenter:
– Mina olika kontakter med JMG genom åren har bara varit positiva, kan varmt rekommendera det. Jag kan också generellt rekommendera personer att studera kommunikation. Min erfarenhet är att det ger viktiga nycklar till andra områden som ledarskap, pedagogik samt organisations- och verksamhetsutveckling. Oavsett vad man vill jobba med i framtiden så ångrar man aldrig en kommunikationsutbildning.
Växa och utvecklas
Erik ser på sin utbildning som ett sätt att hela tiden växa och utvecklas i sitt yrkesliv. Han betonar vikten av kontinuerligt lärande och hur en utbildning inom kommunikation kan öppna dörrar för framtida möjligheter. Hans drivkraft är att skapa ett samhälle som är tryggt och engagerat, där alla har möjlighet att leva ett fullt liv.
– Jag bor och jobbar i Farsta. Jag vill bidra till trygghet, gemenskap och bättre levnadsvillkor för alla här. Alla människors rätt till ett fritt och rikt liv är det som motiverar mig.
Text: Andrea Ångman
Mer information om kursen
Ansökan till kursen risk- och kriskommunikation ur ett medborgarperspektiv öppnar den 17 mars.
Läs mer och ansök här: https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/risk-och-kriskommunikation-ur-ett-medborgarperspektiv-mk1606