Göteborgs universitet
Länkstig

Vår forskning

På Konstnärliga fakulteten pågår forskning inom konstnärliga, pedagogiska och samhällsrelevanta ämnen. Där finns också fakultetsgemensamma forskningsprojekt och satsningar på forskning- och publikationsplattformar. Fakulteten ingår även i flera tvärvetenskapliga forskningscentrum, i samarbete med andra fakulteter på Göteborgs universitet.

Konstnärliga forskningsmiljöer

CAPIm är det första svenska spetsforskningscentret inom området konstnärlig forskning. Värde Imaginärer är en av de två första konstnärliga forskningsmiljöerna finansierade av Vetenskapsrådet.

Deltagande i forskningscentra

Med ett tydligt samhällsengagemang bidrar Konstnärliga fakultetens forskare med konstnärliga kunskaper och kritiska perspektiv i Centrumbildningarna. Konstnärliga processer, samskapande designmetoder och olika presentationsformer engagerar berörda samhällsgrupper. Forskningen presenteras i olika publika format –audio-visuellt, performativt, i vandringar och utställningar.

Age Cap, Centrum för åldrande och hälsa

Age Cap, Centrum för åldrande och hälsa bedriver multidisciplinär forskning för ett gott och värdefullt åldrande.

Inom konstnärliga fakulteten

Fakulteten driver forskningsprojektet ”En samskapad konstnärlig gestaltnings bidrag till socialt engagemang och hållbar livsmiljö” finansierat av Formas:
Projektets syfte är att konstnärligt utforma ett äldreboende och utvärdera betydelsen av konstnärlig gestaltning för äldre personer i relation till socialt engagemang och hållbara livsmiljöer.

Vill du engagera dig i AgeCap? 
Kontaktperson: Maja Gunn, HDK-Valand

GPS400: centrum för samverkande visuella studier

Analyserar och presenterar hur visuella källmaterial har använts historiskt samt hur de idag och i framtiden kan användas som trovärdiga källor, analytiska verktyg och som kulturellt värdefulla verk.

Inom Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten, deltar såväl i styrgrupp, forskning som planering och genomförande av en internationell forskningskonferens 2022. I forskningsprojektet Tidernas Göteborg (2019–2023) studerades filmens och fotografins betydelse och utveckling som kunskapsform för historien om Göteborg. Projektet, som var del av Göteborgs 400-årsfirande, resulterade i utställningarna Inzoomat (2021) och Axel och Arne Svensson: två generationers göteborgsbilder 1899–1960 (2023), samt spel för att utveckla användningen av kulturhistoriska arkiv och nå nya grupper.

Forskningsprojektet Interwar Lens Media Cultures 1919–1939 (2017–2022) undersökte mellankrigstidens linsmediala kulturer och resulterade bland annat i utställningen Nya ögat: mellankrigstiden genom linsen (2021).

I ett pågående projekt Moment: linsmedial evidens och estetik i Sverige 1939–1969, undersöker forskarna relationer mellan linsmedier och samhälle, med teman som samförstånd och konflikt.

Vill du engagera dig i GPS400? 
Kontaktperson: Niclas Östlind, HDK-Valand

Centrum för global migration, CGM

CGM utgör en plattform för migrationsforskning och en kontaktyta mellan forskare och aktörer inom privat och offentlig sektor samt civilsamhället.  

Inom Konstnärliga fakulteten

Fakulteten deltar i centrumets internationella seminarier där konstnärer, designers och migrationsforskare delar insikter om konst och migration. Konstnärliga fakulteten har bland annat arrangerat ett flertal publika workshops och samfinansierat en postdok-tjänst tillsammans med Globala studier.

I det tvärdisciplinära forskningsprojektet Unpacking the contention between openness and security in the Nordic region” (2021-2027 projektledare Elena Raviola, HDK-Valand) pågår kritiska studier av framväxten av nya metoder och teknologier för övervakning och kontroll i de nordiska länderna.

Forskningsprojektet PLACED: Accommodating refugees and asylum seekers and the spatial production of hospitality and otherness (Formas 2020-2023) studerar hur politiska ideologier ges rumslig form och därmed reglerar flyktingars och asylsökandes rörelseutrymme och subjektskap.

Vill du engagera dig i CGM? 
Kontaktperson: Erling Björgvinsson, HDK-Valand

Centrum för kritiska kulturarvstudier, CCHS

CCHS syftar till att presentera alternativa och kritiska tolkningar av hur kulturarv tolkas och används inom olika kontexter.

Inom konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten är engagerad i CCHS genom interdisciplinära och forskningsbaserade samverkansprojekt. Fakulteten bidrar med konstnärliga perspektiv och kunskaper kring kulturarv och kulturarvsstudier.

I samverkan med Göteborgs stadsmuseum, tillgängliggörs Lilla Änggården och dess arkiv för forskare och studenter och används i forsknings- och doktorandprojekt.

Aktuellt: I konferensen Art for the Community: Artworks Commissioned for Public Institutions, 1945–1989, i Ljubljana, Slovenia, hösten 2024, presenterade Gertrud Olsson presentation “The Valhalla Public Baths in Gothenburg” med fokus på ett hotat och socialt betydelsefullt kulturarv i Göteborg.

Vill du engagera dig i CCHS? 
Kontaktpersoner: Maria Bania, Högskolan för scen och musik och Gertrud Olsson, HDK-Valand

Centrum för turism, CFT

CFT är en tvärvetenskaplig samverkansplattform med uppdrag att bidra med kunskapsutveckling inom turismområdet.

Inom konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten har varit aktiv i centrumet sedan 2012, inom områden som community based tourism (CBT), ekoturism och inkluderande turism. Här bidrar designforskare med metoder för turismutveckling som bygger på lokala deltagandeprocesser, forskning om kunskapsturism samt hantverk och kulturarv. Konstnärligt kritiska perspektiv och teorier bidrar speciellt till turismforskningens frågor om social rättvisa och hållbarhet.

I projektet Turismens roll i mångkulturella samhällen (TiMS) 2018-2024 där Helena Kraff är en av fyra huvudforskare producerades en kort film som förklarar begreppet inkluderande turism. Projektet  presenterades på Kulturarvsforum, 21 Nov i Folkets hus Hammarkullen, som arrangeras av Kulturarvsakademin.

Publikation: Tyrone Martinsson (2022): “Extended ways of experiencing climate change: From photography to virtual reality in Svalbard” i Jernsand et al (red) Tourism, Knowledge and Learning

Vill du engagera dig i CFT? 
Kontaktperson: Helena Kraff, HDK-Valand

Navigate to video: Research project on the role of tourism in multicultural societies
Video (2:56)
Research project on the role of tourism in multicultural societies

Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC

SWEMARCs målsättning är att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.

Inom konstnärliga fakulteten

I SWEMARC bidrar Konstnärliga fakulteten med deltagarbaserade designmetoder som syftar till att skapa rum för delaktighet och kunskapom hållbara processer.

Några exempel:
I workshopen Gör ditt eget algsalt används en formgiven mortel och salt som samlande material för att känna, smaka, samtala och ta med hem. Metoden har använts på FN:s havskonferens i Lissabon, vetenskapsfestivaler, Jubileumsdagarna i Göteborg och på skolor.

I samarbete med Göteborgs stad och Omställningslabbet har HDK-Valand bidragit till Frihamnens marina kolonilott med ett mobilt utomhuskök och publika ytor, som fick New European Bauhaus Prize inom kategorin Reconnecting with Nature, 2024.

SMAK – Smart Mat ifrån hAv till Kök: I samarbete med en åttonde klass på Hisingen byggde forskarna ett akvaponi system där fisk och grönt samodlas.

I projektet Blå mat – centrum för framtidens sjömat deltar HDK-Valand med att ta fram en nationell sjömatskampanj.

Vill du engagera dig i SWEMARC? 
Kontaktperson: Karl-Johan Skogh, HDK-Valand