Göteborgs universitet
Bild
genrebild skelett
Foto: iStock
Länkstig

Delta i forskningsstudie om benskörhet

Vill du bidra till forskningen genom att delta i studie om benskörhet? Här kan du läsa om studien "Effekten av digital utbildning för osteoporospatienter på frakturrisk och relaterade hälsoutfall hos äldre svenska män och kvinnor" och vad det innebär för dig att delta.

Om studien

En studie om "Effekten av digital utbildning för osteoporospatienter på frakturrisk och relaterade hälsoutfall hos äldre svenska män och kvinnor"

Det har utvecklats en digital osteoporosutbildning (benskörhetsutbildning) på 1177.se av läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeut inom Västra Götalandsregionen. Utbildningen är tänkt som ett komplement till den information som ges av behandlande läkare i vården. Den digitala utbildningen ger patienten information om sjukdomen osteoporos (benskörhet), vilka läkemedel som finns samt rekommendationer kring kost och motion. Om utbildningen har effekt och gör någon nytta för patienten är dock okänt. 

Syftet med studien

Syftet med denna studie är att utvärdera effekten av den digitala osteoporosutbildningen hos patienter över 65 år som inte fått behandling mot benskörhet senaste året. Studien kommer att undersöka om de som får ta del av utbildningen, jämfört med de som inte får ta del av utbildningen, uppvisar skillnader i hur många som får frakturer och fallskador samt hur det påverkar läkemedelsanvändning, kost- och levnadsvanor samt livskvalitet. Den eventuella nyttan av den digitala osteoporosutbildningen är okänd, vilket är skälet till att studien genomförs.

Forskningshuvudman för projektet är Göteborgs Universitet och medverkande huvudman är Västra Götalandsregionen. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten. Diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är Dnr 2024-02481-01.

Varför tillfrågas jag? 

Anledningen till att du tillfrågas att delta i denna studie är för att du har fått en planerad tid för bentäthetsmätning på osteoporosmottagningen. Vi tillfrågar patienter som är över 65 år och som inte fått behandling mot osteoporos (benskörhet) senaste året.

Hur går projektet till?

I samband med att du är på ditt besök på osteoporosmottagningen tillfrågas du om du vill delta i studien. Om du vill delta får du skriva på en samtyckesblankett. Oavsett om du vill delta eller inte så påverkas inte den fortsatta vården.

Om du väljer att tacka ja till att delta i studien och blir rekommenderad behandling så kan du delta i studien och kommer att lottas till en av två grupper. Skillnaden mellan de två grupperna är att den ena gruppen lottas till en digital osteoporosutbildning utöver den vanliga vården. Den digitala osteoporosutbildningen innehåller 3 moduler och en animerad film. Utbildningen kan göras i flera olika omgångar och tar ca 60 minuter att genomföra. Deltagarna i båda grupperna kommer att svara på tre enkäter vid tre tillfällen; i början av studien, efter 1 år samt efter 3 år. Enkäterna tar ca 60 minuter att besvara och handlar om kost, fysisk aktivitet och livskvalitet. De e-postas till din e-postadress (eller vanliga postadress om du saknar e-post).

Deltagande i studien medför inga extra besök. Den digitala osteoporosutbildningen finns på www.1177.se så du måste ha tillgång till websidan eller mobilappen 1177 för att kunna vara med i studien. Du behöver också ha ett mobiltelefonnummer och en e-postadress (eller fysisk postadress) för att kunna svara på enkäterna.

Om det efter läkarens bedömning visar sig att du inte blir rekommenderad behandling för benskörhet kan du inte delta i studien och blir informerad om detta via e-post (eller vanlig post).

Kontakta oss

Har du frågor om studien Effekten av digital utbildning för osteoporospatienter på frakturrisk och relaterade hälsoutfall hos äldre svenska män och kvinnor kan du vända dig till oss: 

Studiekoordinator, telefon: 0766-183087, e-post: osteoporosforskning.su.molndal@vgregion.se

Ansvarig för projektet är: 
Mattias Lorentzon, Professor och universitetssjukhusöverläkare, Sahlgrenska osteoporoscenter Mölndal, Enheten för Geriatrik, Målpunkt F plan 6, Länsmansgatan 20, 431 80 Mölndal. 

Telefon: 031-343 19 79, e-post: mattias.lorentzon@medic.gu.se