Koordineringsinsatser vid sjukskrivning och för stöd till arbetsdeltagande, MED103
Koordineringsinsatser vid sjukskrivning och för stöd till arbetsdeltagande är en ny och viktig funktion inom hälso- och sjukvården. Denna kurs vänder sig till personer med pågående uppdrag som rehabiliteringskoordinator inom primärvård eller specialistsjukvård. Kursen är en uppdragsutbildning som ges av Institutionen för medicin på uppdrag av Västra Götalandsregionen och omfattar 7.5 högskolepoäng på kvartsfart. Deltagare ska ha gått introduktionskurser i rehabiliteringskoordinering eller motsvarande inom den egna förvaltningen.
Kursen är en baskurs som med hjälp av teoretiska modeller och breddad ämneskunskap ska leda till ökad förståelse för och bättre kapacitet i uppdraget som rehabiliteringskoordinator.
Urval
Västra Götalandsregionen utser sina egna deltagare enligt intern anmälan via sin egen ansökningsportal. Kursen kan även sökas av andra arbetsgivare vars personal har uppdrag som rehabiliteringskoordinator. Rehabiliteringskoordinatorer från andra regioner välkomnas och kan bli antagna i mån av lediga platser.
Kursavgift om 18 000 (ex moms) faktureras beställaren.
För tillträde till kursen krävs högskoleutbildning motsvarande kandidatexamen 180 hp inom något av hälsovetenskapens huvudområden, socialt arbete eller psykologi eller annat närliggande ämnesområde och uppdrag som rehabiliteringskoordinator enligt lagen om koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter (2019:1297).
Nästa kurstillfälle
Kursen ges höstterminen 2023 (15 augusti – 8 december). Kursens undervisningstillfällen är förlagda till följande datum: 24-25 augusti , 21-22 september, 26-27 oktober samt 7-8 december. Första och sista tillfället ges på campus, tillfälle två och tre ges digitalt via Zoom.
Anmälan
Rehabiliteringskoordinatorer inom Västra Götalandsregionen söker via intern anmälan. För frågor om detta, kontakta Catarina Bremström, catarina.bremstrom@vgregion.se.
För övriga sker anmälan med hjälp av blanketten längst ner på sidan.
I dagsläget finns inga planer på att erbjuda kursen 2024.
Kursinnehåll
Enligt lagen om koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter (2019:1297) ska koordineringsinsatser bestå av personligt stöd, intern samordning och samverkan med andra aktörer. För att bredda förståelsen av personligt stöd ingår i kursen kunskap om jämlik hälsa med fokus på betydelsen av genus, socioekonomiska förhållanden och våld i nära relationer.
Vidare ingår moment kring teoretisk förståelse av arbetsförmåga och socialförsäkringslitteracitet samt begrepp som motivation, ansvar och empowerment. För området intern samordning bidrar kursen med fördjupad kunskap om hälso- och sjukvårdens roll vid koordinering av sjukskrivna, teoretisk och praktisk kunskap om statistikverktyg för att kunna följa sjukfallsutveckling i den egna verksamheten samt fördjupad kunskap om och förståelse för sjukskrivningsprocessen inom den egna verksamheten.
Inom området extern samverkan fokuserar kursen på Försäkringskassan och arbetsgivare genom teoretiska perspektiv på samverkan och samordning, genomgång av Försäkringskassans respektive arbetsgivarens roll, arbetsrättsliga frågor samt etiska frågeställningar i relation till samverkan.
En väsentligt del av kursen är eget fördjupningsarbete. Baserat i egna patientfall och med hjälp av teoretiska modeller och kunskap inom kursens ämnesområden ska fyra skriftliga inlämningsuppgifter leda till ökad förståelse för och bättre kapacitet i uppdraget som rehabiliteringskoordinator.
Former för undervisning
I kursen kombineras självständiga studier med undervisning digitalt och på plats i universitetets lokaler i Göteborg. Undervisningen består huvudsakligen av föreläsningar och gruppdiskussioner.
De självständiga studierna innefattar att läsa kurslitteratur och förbereda för gruppdiskussion och seminarier, samt inlämningsuppgifter. För att utveckla det egna lärandet ansvarar studenten själv för att söka, bearbeta och kritiskt granska litteratur. Kommunikation mellan kursledare och studenter sker via lärplattformen Canvas.
Kursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter och muntlig presentation.