Sidans innehåll
Att studera naturvetenskap - FAQ
Hur är det att plugga naturvetenskap, matematik eller kulturvård på Göteborgs universitet? Har du andra frågor så kontakta studievägledaren för den utbildning du är intresserad av.
Hur är det att plugga naturvetenskap, matematik eller kulturvård på Göteborgs universitet? Har du andra frågor så kontakta studievägledaren för den utbildning du är intresserad av.
Våra nybörjarprogram kallas för kandidatprogram, är treåriga och ger en kandidatexamen. Därefter kan du välja att fördjupa dig eller bredda dina kunskaper i ett masterprogram, som då är två år. Mer information hittar du här: Läsa tre eller fem år
På Göteborgs universitet har vi fokus på laborativ verksamhet samt undervisning i fält. Som student vill vi att du ska få praktiska färdigheter som rustar dig för arbetslivet. I kombination med teoretiska moment får du en varierad undervisning. En del av våra utbildningar har mer praktiska inslag än andra, och vilka undervisningsformer som ingår i respektive utbildning finns att läsa om på program- eller kurssidan.
Det beror helt och hållet på vilken utbildning det gäller, men generellt så har vi på Naturvetenskapliga fakulteten fler schemalagda undervisningstimmar än genomsnittet på universitetet, och en del av dem är obligatoriska.
Grupparbeten ingår som en naturlig del i våra utbildningar, och som student hos oss kommer du att behöva arbeta tillsammans med andra studenter på din utbildning.
Som student vid Naturvetenskapliga fakulteten har du stora möjligheter att åka utomlands som en del i din utbildning. Vi har avtal med ett hundratal lärosäten i ett trettiotal olika länder.
Utbytesstudier gör det möjligt för dig att läsa en eller två terminer vid ett utländskt lärosäte. Du betalar inga terminsavgifter och eftersom studierna tillgodoräknas i din examen vid Göteborgs universitet förlängs inte din studietid.
Våra utbildningar är krävande på så sätt att de förutsätter att du lägger ner minst 40 timmar i veckan på dina studier (inklusive schemalagd undervisning). Vi har fler obligatoriska moment än på de flesta andra utbildningar, och däremellan behöver du lägga tid på självstudier. Men på universitetet kan du få stöttning i allt ifrån att lära dig en bra studieteknik till mattestugor och hur du söker information via biblioteken.
Flera studentgrupper arrangerar också olika typer av träffar där du som student kan ta hjälp av äldre studenter.
Som naturvetare kan du jobba med många olika saker. På följande sida kan du läsa om olika yrken: Efter studierna
Nej. De allra flesta av våra tidigare studenter arbetar på kommuner, organisationer eller på privata företag.
Det finns möjligheter för dig som är intresserad av att fortsätta med en forskarutbildning efter din utbildning och därefter bli forskare, men det är hög konkurrens om platserna.
Det beror på vilken utbildning du läst, och vad du funderar på att söka. De flesta av våra utbildningar kräver särskild behörighet. Vilka behörighetskrav som krävs finns angivet på respektive programs sida i vår digitala utbildningskatalog. Om du saknar någon specifik kurs så kan du antingen komplettera din gymnasieutbildning på komvux eller folkhögskola, eller söka till vårt naturvetenskapliga basår.
Det går inte att på förhand veta hur många som söker en specifik utbildning eller vilket meritvärde som krävs för att komma in. Men på flera av våra utbildningar så är det ungefär lika många som söker och tackar ja till sin plats som antalet platser. Årets antagningsstatistik hittar du här.
Tre av fyra studenter på våra naturvetenskapliga kandidatprogram har valt sin utbildning i första hand.
Har du fler frågor om våra utbildningar? Ta kontakt med en studievägledare eller följ våra studentambassadörer på instagram. Du kan också skugga en student för en dag.