Göteborgs universitet
Bild
en hand håller i en medalj

Forskningspriset

Priset utmärker utveckling av en forskningsinriktning som utgör ett väsentligt bidrag till nytänkande i fakultetens forskning. Pristagaren får ett diplom och ett forskningsanslag om 250 000 kr.

2024 års pristagare för Forskningspriset: Sebastiaan Swart

Institutionen för marina vetenskaper

Bild
Foto: Johan Wingborg

Motiveringen lyder:

Sebastiaan Swarts forskning har belyst den sammanflätade mekanismen av havets fysik och utbyte av värme och kol mellan hav och atmosfär, i södra ishavet. Han har introducerat banbrytande autonoma observationsplattformar och modelleringssätt som revolutionerar sättet som vi samlar in havsdata och därmed vår förståelse för klimatet över oceanen som ett system. Han har byggt upp ett omfattande internationellt nätverk, spelar en signifikant roll I det vetenskapliga samfundet, och bidrar med vetenskaplig kunskap till samhällsutvecklingen, genom bidrag till ocean-klimat-rapporter.  

Hans uppmuntrande vänliga natur har säkerställt en tillgång till hans forskargrupp, inte bara bland ledande seniora forskare, utan även studenter och forskare från utvecklingsländer. Hans unika tillvägagångssätt, insikter och influenser sträcker sig bortom sina närmsta samarbetspartners.  

Sebastian Swart förkroppsligar vår fakultets kärnvärden av internationellt samarbete, forskningsexcellens, samhällsengagemang, och respekt för nästa generation. Han är en sann inspirationskälla inom och utanför hans vetenskapliga samfund inom polar havsforskning.  

Avhandlingspriset

Priset tilldelas framgångsrik och nytänkande forskning som presenterats i en välskriven avhandling. Författaren får ett diplom och ett pris.

2024 års pristagare för Avhandlingspriset: Oskar Allerbo

Institutionen för matematiska vetenskaper

Bild

Motiveringen lyder:

Oskar Allerbos avhandling genomsyras av vetenskaplig nyfikenhet kring kopplingar mellan maskininlärnings- och AI-metoder och statistik. I sin avhandling har Oskar utvecklat metoder som gör neurala nätverksmetoder mer tolkningsbara.

Han har även presenterat Elastic Gradient Descent, ett metodarbete som studerar länken mellan gradient descent med early stopping och ridge regression, och på liknande vis coordinate descent och lasso regression. Oskar har vidare studerat kernel ridge regression och introducerat kernel gradient flow. Han har här visat att man kan använda sig av en tidsberoende bandbredd och demonstrerat att detta leder till double descent liknande vad man observerat för neurala nätverk.

Sammantaget har Oskars avhandling bidragit till nya insikter i hur komplicerade neurala nätverk lär sig genom att knyta dessa till klassiska statistiska metoder. Oskar brinner för sin forskning men även för den akademiska miljön som helhet. Oskar har under sin doktorandperiod engagerat sig i doktorandutbildningen vid universitetet som doktorandrepresentant i forskarutbildningsberedningen vid naturvetenskapliga fakulteteten. Han har dessutom varit kursansvarig och examinator och därmed bidragit till grundutbildningen. 

Pedagogiska priset

Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris delas ut årligen för att uppmärksamma goda insatser inom utbildningsverksamheten. Priset som består av ett verksamhetsbidrag om 100 000 kronor.

2024 års pristagare för Pedagogiska priset: Zareen Abbas

Institutionen för kemi och molekylärbiologi

Bild
Foto: Malin Aronsson

Motiveringen lyder:

Zareen Abbas är en mycket uppskattad lärare bland både studenter och kollegor. Han undervisar vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi och medverkar också i undervisning vid Institutionen för kulturvård. Därtill bidrar han till programutveckling inom kulturvård, receptarieutbildning och grundläggande kemi.

Zareen har anpassat sin undervisning på konservatorsprogrammet till utbildningens tvärvetenskapliga innehåll och problemorienterade pedagogiska upplägg. För att vårda historiska föremål och miljöer erfordras goda kunskaper och färdigheter i kemi.

Zareen är en lyhörd pedagog med stor integritet. Han har insikt om studenternas särskilda villkor och formar undervisningen efter deras behov. Han gör den ibland svårtillgängliga kemin greppbar och spännande.

Synergipriset

Synergipriset delas ut för att uppmärksamma goda insatser inom den Naturvetenskapliga fakultetens samverkan med det omgivande samhället. Priset består av ett verksamhetsbidrag på 250 000 kronor, för en uppskattad och framgångsrik samverkansgärning. 

2024 års pristagare för Synergipriset: Angela Wulff 

Institutionen för biologi och miljövetenskap

Bild

Motiveringen lyder:

"Angela Wulff är en utomordentlig forskare och lärare inom marin botanik med mikroalger som forskningsämne. Men utöver detta har Angela en vision om att den forskning och den kunskap hon besitter också ska kunna användas. År 2014 startade hon tillsammans med entreprenören Sofie Allert Swedish Algal Factory, där kiselalger odlas för olika bioteknologiska tillämpningar. Man har redan utvecklat grundsubstans för tillverkning av ekologisk hudkräm men ett än mer spännande projekt är utveckling av en komponent av kiselalger som kan användas för att höja effektiviteten på solceller. Angela har också en omfattande populärvetenskaplig verksamhet med ett stort antal framträdanden årligen i olika publika sammanhang, inklusive skolbesök. Hennes forskning i Arktis och Antarktis väcker stort intresse och är en annan fascinerande del av hennes verksamhet. Nyligen startade Angela tillsammans med Ellen Schagerström en podcast, ”Algpodden”, för att öka folkbildningen kring just alger och reda ut en del missuppfattningar. Podden har blivit mycket populär med över 9000 lyssningar. Angela är även vetenskaplig rådgivare åt UF GRALG, där fyra entusiastiska gymnasielever odlar mikroalger. GRALG vann SM för Ung Företagsamhet i maj 2024 och ska representera Sverige vid EM."