Samarbeta med oss
Vi ser samverkan och samarbete som en kvalitetsdrivande aktivitet som genomsyrar vår verksamhet och som också utgör en del i arbetet för en bättre värld. Vi bidrar på olika sätt till att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling, ett exempel är seminarier med fokus på lösningar för olika globala utmaningar. Vi verkar för vetenskapligt grundade beslut i samhället.
I vår samverkan med det omgivande samhället ingår bland annat uppdragsforskning, uppdragsutbildning, samarbetsprojekt inom forskning och skolsamverkan. Vi deltar aktivt i den offentliga debatten och aktiviteter för allmänheten som till exempel Vetenskapsfestivalen och Västerhavsveckan. Vi har också ett nära samarbete med näringsliv och myndigheter i olika projekt där vi bidrar med expertkompetens.
Mötesplatser
Seminarier kopplade till de Agenda 2030
Utbildning och forskning är vårt viktigaste bidrag till en hållbar utveckling. För att på ett konkret sätt bidra till lösningar på olika globala utmaningar arrangerar vi en serie seminarier med fokus på FN:s globala mål för hållbar utveckling. Seminarieserien har namnet ”Vad gör vi?”. Vi välkomnar representanter för myndigheter, näringsliv och ideella organisationer att delta i dialogen om framtida lösningar. Se vår kalender för information om aktuell workshop.
Samtalsserie på YouTube
”Hur vet vi det? Forskare diskuterar.” är en populärvetenskaplig samtalsserie online som anordnas av Naturvetenskapliga fakulteten och Folkuniversitetet. Här diskuterar vi frågor som är aktuella och viktiga i vårt samhälle. Vi pratar också om hur forskarna arbetar med att ta fram de fakta som ligger till grund för olika forskningsrön.
Hur vet vi det? Forskare diskuterar
Centrumbildningar
En centrumbildning fungerar som en mötesplats för studenter, forskare, näringsliv och offentlig sektor. Centrumbildningarna är tvärvetenskapliga och flera ämnen, fakultetsområden och lärosäten kan ingå i en och samma centrumbildning. Centrumbildningarna lyfter fram områden som ligger i skärningspunkten mellan traditionella discipliner.
Marin infrastruktur
Den marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet består av två marina stationer och ett större fartyg. Infrastrukturen välkomnar forskare och studenter från hela världen och har god erfarenhet av att assistera en rad olika forskningsinriktningar. Kristinebergs marina forskningsstation är belägen i Lysekil och Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad. Skolor och allmänhet är också välkomna att besöka oss.
Botaniska trädgården i Göteborg
Forskning och utveckling är en viktig del av Botaniska trädgårdens verksamhet. Vi har ett nära samarbete med Botaniska trädgården. Forskare på Göteborgs universitet arbetar på plats i trädgården.
Universitetsparken i Mariestad
Universitetsparken i Mariestad är till för både Mariestadsbor och besökare, samtidigt som studenter och forskare bedriver verksamheter i olika delar av parken. I parken finns bland annat trädgårdsmästeri, murhus och trädgårdsrum anpassade för trädgårds- och hanterverksutbildningarna.
Universeum
Universeum är Nordens största Science Center. Göteborgs universitet är en av Universeums grundare vilket innebär att vi är involverad på flera olika sätt, bland annat bidrar våra lärare med kunskap i skapandet av olika utställningar.
Chalmers
Göteborgs universitet och Chalmers har på många områden ett välutvecklat samarbete med integrerade institutioner, vilket innebär att institutionerna bedriver forskning och utbildning inom båda lärosätena. Vid Naturvetenskapliga fakulteten finns institutionen för matematiska vetenskaper som är integrerad. Inom övriga ämnen som fysik och kemi finns ett starkt samarbete med Chalmers.
Nyttiggörande och innovation
Forskning och innovation är avgörande för att ge oss den kunskap som behövs för att hitta lösningar på samhällsutmaningarna och omsätta dem i praktiken. Vår utbildning och forskning sker i flera fall i nära samarbete med olika aktörer i vårt samhälle och tar utgångspunkt i samhällets kunskapsbehov och utmaningar. Vi samarbetar med näringsliv, offentlig sektor och ideella organisationer vilket innebär att vi har en bred syn på nyttiggörande och innovation.