Forskningssamverkan med äldre personer
I en nyligen publicerad artikel studeras fjorton forskares erfarenheter av att inkludera äldre i forskningsprocessen. Den här typen av samverkan innebär att äldre inte endast är föremål för forskning, utan aktiva deltagare som bidrar med unik kunskap och erfarenhet. Seniorforskaren Synneve Dahlin Ivanoff svarar på frågor om studien och ämnet, som dessutom ingår i docent Qarin Loods forskningsprojekt och som en del av Isak Berges avhandling.
Viktigaste resultaten av studien
- Resultatet avslöjade ett övergripande tema som beskriver forskningssamarbete som en balansakt mellan vetenskaplig kvalitet och etik å ena sidan, och äldre personers behov och förmågor å den andra sidan. Det innebär att forskare måste hitta en balans mellan att uppnå högsta vetenskapliga kvalitet och att beakta behov och förmågor hos de äldre personer som de samarbetar med. Det är viktigt att inte kompromissa med kvaliteten på forskningen samtidigt som man tar hänsyn till etiska överväganden.
- Dessutom upplever forskarna att forskningssamarbete med äldre personer kan innebära en risk för forskningens frihet. Detta beror på att makten skiftar från forskare till den äldre personen och att denna maktförskjutning kan leda till att vetenskaplig kunskap blir sekundär. Det är viktigt att vara medveten om denna risk och hitta sätt att bevara forskningens oberoende och integritet.
- Som forskare är det viktigt att sträva efter engagemang från personer som är så representativa för gruppen som möjligt och att i möjligaste mån försöka förstå de hinder för rättvis representation som finns och ta hänsyn till detta i presentationen av resultat och slutsatser. Forskare bör vara medvetna om att undvika negativa stereotyper och tänka innovativt när det gäller plats och innehåll för forskningen samt hur datainsamlingen genomförs. Detta bidrar till en mer rättvis och balanserad representation samt presentation av resultat och slutsatser.
- Forskarna upplever att akademin har diskriminerande maktförhållanden, en form av diskriminering som en forskare kan känna oetiskt att vara en del av. Dessa maktförhållanden fortsätter utan möjlighet till ifrågasättande helt enkelt för att de är etablerade strukturer, och detta beskrivs som det sätt det alltid har varit.
Dahlin-Ivanoff, S., Berge, I., Barenfeld, E. Lood Q. Research collaboration with older people as a matter of scientific quality and ethics: a focus group study with researchers in ageing and health. Res Involv Engagem 10, 6 (2024). https://doi.org/10.1186/s40900-024-00540-y.
Område
Hälsa &
medicin