Länkstig

Synneve Dahlin-Ivanoff

Seniorforskare

Sektionen för psykiatri och neurokemi
Telefon
Besöksadress
Blå stråket 15, vån 3 SU/Sahlgrenska
413 45 Göteborg
Postadress
Blå stråket 15, vån 3 SU/Sahlgrenska
413 45 Göteborg

Seniorforskare

Sektionen för psykiatri och neurokemi
Telefon
Besöksadress
Blå stråket 15, vån 3 su/sahlgrenska
413 45 Göteborg
Postadress
Blå stråket 15, vån 3 su/sahlgrenska
413 45 Göteborg

Om Synneve Dahlin-Ivanoff

Synneve Dahlin-Ivanoff är seniorprofessor sedan 2018 vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi och var under perioden 2007-2017 professor vid samma institution. Hon är sedan 2019 anställd som senior professor på sektionen för neurovetenskap och fysiologi.

Hon är utbildad arbetsterapeut och disputerade i geriatrik, Medicinska fakulteten, Göteborgs universitet i september 2000. Hon var forskarassistent och projektledare vid Lunds universitet under 2002 i ENABLE - AGE projektet för Europas äldre och deras livssituation, med fokus på boende och hälsa som sponsrades av Europeiska kommissionen Lunds universitet. Detta följdes av Post doc, bidrag från Svenska Vetenskapsrådet (VR), 2003-2006 (4 år). Hon blev docent 2004 och är sedan 2007 professor i arbetsterapi, vid Göteborgs universitet.

Parallellt med sitt engagemang för forskning och utbildning på olika nivåer, har Synneve Dahlin -Ivanoff erfarenhet av akademiskt ledarskap. Hon var forskarchef för Vårdalinstitutets plattform för äldre, deras vård, omvårdnad och omsorg 2007-2011 och ansvarig för utveckling och genomförande av forskningsprogrammet "Stöd för äldre sårbara personer - från prevention till palliation" Vårdalinstitutet, svenska institutet för hälsovetenskap, Göteborg och Lund, Sverige.

Synneve Dahlin-Ivanoff har mellan åren 2011 till oktober 2023 varit forskargruppsledare för den tvärvetenskapliga forskargruppen FRESH med erfarenhet av att genomföra kvalitativa, kvantitativa, RCT och implementeringsstudier för sköra äldre människor på sjukhus, primärvård, kommunal vård och äldre vård. Sedan 2014 är FRESH del av AgeCap, centrum för åldrande och hälsa, Göteborg universitet.

Forskningen fokuserar på sköra äldre personer, från äldre personer som riskerar att bli sköra till sköra äldre personer. En gemensam definition av skörhet är ett tillstånd av minskad reservkapacitet i flera fysiologiska system som orsakar sårbarhet för olika utfall. FRESH använder ”kapabilitet ansatsen” som en referensram. Fokus ligger på människors frihet att uppnå, dvs. deras möjligheter att leva det liv de vill leva och vara den typ av personer som de vill vara. Detta inkluderar tidiga oupptäckta tecken på åldrande upplevs av de personer som själva (t.ex. deltagande och engagemang i det dagliga och fritidsaktiviteter) samt påverkan av yttre faktorer (miljöfaktorer, tekniska hjälpmedel, stöd) som också reglerar takten och riktningen på åldrande processen. För övrigt se hemsidan för information om avslutade och pågående projekt.

Forskargrupp FRESH - Frail Elderly Support Research Group