Bild
Modell av Flytevi.
Modellen av Flytevi visar hur det ser ut under ytan vid den marina kolonilotten.
Foto: Kristin Lidell
Länkstig

Marin kolonilott ställs ut på Röhsska museet

Publicerad

En modell av den marina kolonilotten Flytevi ingår i Röhsska museets nya basutställning Designhistorier.

Flytevi är byggd som en framtidsprototyp i samarbete mellan Göteborgs stad och Göteborgs universitet. På plats i Frihamnen i centrala Göteborg kan besökarna lära sig mer om småskalig odling och mat från havet. Nu ställs en modell som visar hur det ser ut under vattenytan runt kolonilotten ut på Röhsska museet.  

– Det är väldigt roligt att Flytevi blir en del av Röhsska museets nya basutställning. Tack vare vårt samarbete med Stadsmiljöförvaltningen i Göteborg Stad har vi fått synas i helt andra sammanhang än vi gör vanligtvis, säger Maria Bodin, projektledare på Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet. 

Över 500 designföremål

Sammanlagt är det över 500 designföremål från de senaste 150 åren som visas upp i utställningen Designhistorier. Flytevi är en del av temat Tillhörighet, där frågor om offentliga rums tillgänglighet och vem som formar våra städer står i fokus.

– Flytevi visar hur vi kan nyttja vatten i stadsplaneringen och hur det kan vara en del av den gröna omställningen, säger Maria Bodin. 

    Bild
    Modell av marin kolonilott
    I utställningen visas tre föremål kopplade till Flytevi: En illustration av Lukas Hamilcaro, en 3D-printad prototyp av ett musselhem av arkitektkontoret MISC och en 120x60 centimeter stor modell av den marina kolonilotten.
    Foto: Kristin Lidell

    Musslor och alger

    En marin kolonilott kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas. 

    Sedan invigningen 2022 har kolonilotten visats upp vid flertalet tillfällen, bland annat under Göteborgs 400-årsjubileum och Frihamnsdagarna. Det anordnas också lektioner på kolonilotten där högstadieelever får testa på att vara havsbonde för en dag. 

    - Ett mål med projektet är att visa upp ett enkelt sätt att odla sin egen mat och öka intresset för alger och musslor som en hållbar proteinkälla, säger Maria Bodin. 

    Text: Karl-Johan Nylén

    Om utställningen Designhistorier

     

    Röhsska museets nya basutställning Designhistorier breder ut sig över ett helt våningsplan och innehåller nordiska designobjekt med fokus på de senaste 150 åren. Här kan du bland annat botanisera bland konsthantverk, mode, produktdesign och upptäcka historierna bakom föremålen.

    Utställningen öppnar den 9 november. Vernissagen pågår klockan 13–16, med öppningstal, musik och aktiviteter.