Proteiner i havssallat kan bli ett lovande alternativ till såväl kött som andra proteinkällor. Proteinerna sitter ofta hårt bundna, men nu har forskare hittat ett sätt att utvinna dem som är tre gånger så effektivt som tidigare metoder. Framsteget öppnar för tångburgare och proteinsmoothies från havet.
Det så kallade proteinskiftet är ett sätt att minska matproduktionens klimatpåverkan samtidigt som alla får näringsrik kost. Många alternativa proteinkällor är i huvudsak landbaserade, som ärt-, soja- och svampprotein, medan det vegetariska protein som finns under havsytan än så länge är en outnyttjad källa.
I projektet Cirkalg, som är ett forskningssamarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers, visar en nypublicerad studie som letts av forskarteamet på Chalmers, ett nytt sätt att utvinna proteiner från havssallat, så att det nu går att utvinna tre gånger så mycket protein än vad som tidigare varit möjligt.
− Vår nya metod är ett viktigt genombrott, eftersom den innebär att det kan bli mer ekonomiskt lönsamt att utvinna proteinerna ur havssallat, något man redan gör med ärtor och soja idag, säger João Trigo, doktor i livsmedelsvetenskap på Chalmers.
Höja proteinhalten i algen
Förutom den nya extraktionsmetoden, som innebär att mer protein kan utvinnas ur havssallaten, tittar forskarna också på möjligheterna att öka proteinhalten i själva algen. Genom att odla i näringsrikt processvatten som blir över från sjömatsindustrin, ökar proteinhalten i havssallaten markant. Processvattnet blir en resurs där algerna renar vattnet och man får samtidigt alger med högt proteininnehåll.
− Havssallat har visat sig vara en väldigt lovande algart för odling i just processvatten, eftersom både tillväxt och proteininnehåll ökar avsevärt efter bara några dagar i vattnet. Det ökade proteininnehållet i algerna är betydelsefull, eftersom vi då kan extrahera ännu mer proteiner med den nya utvinningsmetoden, säger Kristoffer Stedt, forskare på Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.
Grönt pulver som smakar umami
Förutom livsnödvändiga proteiner innehåller havssallaten flera andra viktiga näringsämnen, såsom vitamin B12 och samma sorts omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, som lax. Den nya algprotein-ingrediensen kan därmed bidra till att fylla fler näringsmässiga behov än till exempel sojaprotein. Proteinerna från havssallaten koncentreras till ett mörkt grönt pulver som kan blandas i till exempel smoothies.
− Det smakar umami med en viss sälta. Jag skulle säga att det är en bra smakförstärkare i fisk- och skaldjursrätter, men möjligheterna att utforska är oändliga. Varför inte i proteinsmoothies eller som havsburgare? säger João Trigo, doktor i livsmedelsvetenskap på Chalmers.
− Vi kommer att behöva hitta och kombinera intag av många fler olika proteinkällor än vad som finns i vår kost idag för att uppfylla krav på hållbarhet och näringsmässiga behov. Alger är ett bra komplement till många av de produkter som redan finns på marknaden. Vi behöver alla dessa lösningar och hittills har de havsbaserade möjligheterna, de så kallade blå proteinerna, varit förbisedda, säger Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers och koordinator för Cirkalg.
I projektet Cirkalg har forskare Göteborgs universitet och Chalmers utforskat möjligheterna att utveckla processer som kan skapa en ny, blå-grön näring i Sverige, och ta till vara havssallat och andra algarter som lovande proteinkällor.
Studiens författare är João Trigo, Sophie Steinhagen, Kristoffer Stedt, Annika Krona, Simone Verhagen, Henrik Pavia, Mehdi Abdollahi och Ingrid Undeland.
Forskarna var vid studiens genomförande verksamma vid Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Rise - Research Institutes of Sweden.