Ett nytt gränsvärdet för tillåtna PFAS-kemikalier i svenskt dricksvatten införs 2026. Idag dricker 20 procent av Sveriges befolkning vatten med PFAS-halter som överstiger det nya gränsvärdet. För att komma till rätta med problemet pågår forskning för att utveckla ny vattenreningsteknik.
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS), ofta kallade ”evighetskemikalier”, är en grupp extremt långlivade syntetiska kemikalier som har använts i olika industrier sedan 1940-talet. Många av dem bryts inte ned alls under naturliga förhållanden utan finns kvar för evigt. Dessutom har vissa PFAS visat sig öka risken för cancer, påverka immunsystemet och störa fortplantningen.
Hydrogeologen Philipp Wanner vid Göteborgs universitet är en av forskarna som är involverad i utvecklingen av en ny vattenreningsprocess som minimerar PFAS och andra föroreningar i grund- och dricksvatten. Den nya tekniken gör det möjligt för vattenproducenter att uppfylla de nya PFAS-reglerna som träder i kraft 2026. Forskningsprojektet leds av professor Lutz Ahrens från Sveriges lantbruksuniversitet.
– Syftet med forskningen är att säkerställa hållbarheten för Sveriges kommunala dricksvatten. Det är viktigt för den svenska dricksvattensäkerheten, säger Philipp Wanner.
Det nya gränsvärdet för PFAS i dricksvatten blir juridiskt bindande från och med den 1 januari 2026 och redan nu måste dricksvattenproducenter ha övervakningsprogram för PFAS i sitt vatten. Nuvarande behandlingstekniker för PFAS och andra föroreningar, till exempel bekämpningsmedel, läkemedel och algtoxiner, är både kostsamma och ineffektiva. Dessutom producerar dessa behandlingsmetoder avfallsströmmar som innehåller höga halter av föroreningar och potentiellt giftiga biprodukter som ofta släpps ut i miljön igen.
– Genom att reducera PFAS och andra föroreningar på ett mer prisvärt och hållbart sätt i dricksvattnet bidrar vår forskning till att både skydda folkhälsan från farliga föroreningar, minska behandlingskostnaderna för vattenproducenter. I slutändan leder det till lägre dricksvattenpriser, säger Philipp Wanner.
Han förväntar sig att den optimerade infiltrationsprocessen för konstgjord grundvattenbildning och det innovativa reningssystem som utvecklats i projektet kommer att användas i stor utsträckning av svenska dricksvattenproducenter.
Forskningsprojektet ”SIDWater - Sustainable innovative drinking water treatment solutions” finansieras av forskningsrådet Formas. SIDWater leds av Institutionen för vatten och miljö, Sveriges lantbruksuniversitet, i samarbete med bland andra Göteborgs universitet, Chalmers, Lunds universitet och Uppsala universitet.