Regeringen gav nyligen klartecken till en havsbaserad vindkraftpark 40 kilometer nordväst om Göteborg, långt utanför kusten. Flera av de provtagningar som lagt grunden för projektet har utförts ombord R/V Skagerak. Det här har gett ny kunskap om det marina området – värdefullt för att säkerställa att vindkraftparken blir en biologiskt hållbar källa till förnybar energi på lång sikt.
Behovet av el ökar stadigt, samtidigt som det görs allt fler satsningar för att påskynda en grön omställning med förnybar energi. I höstas godkände regeringen en av flera föreslagna vindkraftsparker till havs. Projektet kallas Poseidon och kommer att placeras mellan Marstrand och Skagen, inom svensk ekonomisk zon.
Enligt planerna kommer Poseidon bestå av runt 80 flytande vindkraftverk, uppemot 340 meter höga. Det här är alltså en stor satsning som krävt ett omfattande förarbete. Inte minst när det gäller att undersöka hur verksamheten kommer att påverka den omgivande miljön.
R/V Skagerak perfekt för uppdraget
Det är här R/V Skagerak kommer in i bilden. För en del av de miljöundersökningar som utförts för Poseidon och andra liknande energiprojekt har gjorts ombord på Göteborgs universitets stora forskningsfartyg.
Två av dem som jobbat med provtagningarna är de marina miljöspecialisterna Sophia Hallberg och Rikard Karlsson.
Bild
De marina miljöspecialisterna Sophia Hallberg och Rikard Karlsson är GU-alumner som nu jobbar med förnybar energi till havs.
Foto: Agnes Faxén
Båda har tidigare studerat vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, och nu jobbar de på det nordiska vindkraftsbolaget Zephyr, som tillsammans med Vattenfall utvecklar Poseidon och flera andra liknande projekt.
– Det är häftigt att vara ombord på R/V Skagerak. Som student fick jag för första gången komma ut till havs och uppleva hur det är att jobba ombord på ett riktigt forskningsfartyg, något som varit helt ovärderligt för mig, säger Sophia Hallberg.
Undersökningar har genomförts vid flera tillfällen under 2024 och både Sophia Hallberg och Rikard Karlsson framhåller att R/V Skagerak är perfekt för de här uppdragen.
– I och med att vi lärde känna Göteborgs universitets forskningsfartyg redan när vi studerade vid GU så visste vi vilken typ av undersökningar som var lämpade att utföra, säger Sophia Hallberg.
– R/V Skagerak har definitivt bidragit till att ge oss enormt värdefull kunskap om det här området, fyller Rikard Karlsson i.
Bild
Teamet jobbar med sedimentprover på det stora däcket ombord R/V Skagerak.
Foto: Marine Monitoring AB
Provtagningar har kartlagt den marina miljön
Vindkraftparken kommer att ligga långt ute till havs, ungefär tre mil från kusten. Den här geografiska placeringen har gjort det särskilt viktigt att inhämta ny data om miljön i området, exempelvis om djurliv och bottenförhållanden.
– Sedan tidigare saknades en hel del detaljerad information om det här havsområdet som är beläget långt ut från kusten. Våra provtagningar med R/V Skagerak har gett oss nya och detaljerade insikter, säger Sophia Hallberg.
Undersökningarna inkluderar allt från att analyserasedimentkärnor från havsbotten för att undersöka förekomst av föroreningar till att inventera förekomsten av tumlare i området.
– Det är information som vi inte hade i så stor utsträckning innan. Nu har vi en mycket tydligare bild av områdets beskaffenhet, vilket betyder att vi har bra kunskap om området vilket är viktig för projektet, säger Sophia Hallberg
Våra provtagningar med R/V Skagerak har gett oss nya och detaljerade insikter
En av utmaningarna under provtagningarna var den tidvisa starka strömmen i området, men tack vare R/V Skageraks Dynamic Positioning-system kan fartyget ligga helt stilla i vattnet, trots vågor och strömmar.
– Det här systemet gör det möjligt att utföra bra och säker provtagning, då det hjälper fartyget att parera vågor och hålla sig stabilt, säger Rikard Karlsson.
Fördelar med ett toppmodernt forskningsfartyg
Skageraks utrustning och utformning har underlättat arbetet på flera sätt. Förutom Dynamic Positioning-systemet framhåller Sophia och Rikard flera andra faktorer som gör fartyget utmärkt för den här typen av uppdrag.
– Vi har det stora däcket för hanteringen av utrustning, hangaren där prover kan tas om hand i skydd av väder och vind, samt laboratorierna ombord som kan fungerar som kontor när vi är ute, säger Sophia Hallberg.
Fartyget har dessutom mycket god sjövärdighet och säkerhetsutrustning, samt en besättning van vid forskning och provtagning.
– Säkerheten och stabiliteten gör att vi på ett säkert sätt kan utföra våra uppgifter, och det är en enorm trygghet att jobba med en kompetent besättning som har stor erfarenhet av liknande undersökningar, säger Sophia Hallberg.
Som student fick jag för första gången komma ut till havs och uppleva hur det är att jobba ombord på ett riktigt forskningsfartyg, något som varit helt ovärderligt för mig.
Bild
Sophia Hallberg in action på R/V Skagerak.
Foto: Sophia Hallberg
Samarbete mellan akademi och näringsliv
Det faktum att R/V Skagerak är svenskflaggat och har Göteborg som hemmahamn har varit något som underlättat arbetet, både praktiskt och miljömässigt.
– Närheten till provtagningsområdet gör att det är en vinst för både oss och miljön att använda R/V Skagerak i arbetet, säger Rikard Karlsson.
Han menar att projektet Poseidon kan ses som ett lyckat exempel på hur näringsliv och akademin kan samarbeta i hållbarhetsfrågor.
– För oss är det viktigt att främja kontakt mellan företag och akademi. På så sätt kan industrin visa vilka kompetenser som behövs, vilket i längden säkerställer att Sverige har den expertis som krävs, förklarar Rikard Karlsson.
– En viktig aspekt av att få komma ut på havet ombord ett forskningsfartyg redan under studietiden är att man får insikt i hur krävande, men också enormt givande, arbetet till sjöss är, fyller Sophia Hallberg.
Ovärderlig ny kunskap
I och med att Poseidon fått grönt ljus fortskrider arbetet med vindkraftsparken. I nuläget pågår planeringen för ansökan om de exportledningar med vilka elen från vindkraftsparken ska överföras till det svenska elnätet.
– Den data vi samlat in är ovärderlig för att förstå nuläget i det här marina området, säger Sophia Hallberg. Rikard Karlsson tillägger:
– Vi hoppas få komma tillbaka ombord på R/V Skagerak snart.
Text: Agnes Faxén
Fakta R/V Skagerak
Några av de faktorer som gör R/V Skagerak till ett perfekt fartyg för projekt inom förnybar energi.
Dynamic Positioning (DP) system för exakt och stabil positionering.
Kran och A-ram som skapar flexibilitet och ett säkert utförande för olika arbetsmoment.
Stort däck för hantering av utrustning och material.
En hangar där prover kan tas om hand i skydd från väder och vind.
Laboratorier som kan fungera som ”site-kontor”.
Starlink för effektiv uppkoppling till havs.
CTD-rosett för mätning av konduktivitet, temperatur och djup.