Varumärket allt viktigare visar ny studie om myndigheters logotyper
Länge var det självklart att myndigheter använde statssymboler, men efter hand har det blivit vanligare med en egen logotyp. Det visar en studie av Magnus Fredriksson, JMG vid Göteborgs universitet, som bygger på en analys av 681 myndighetsmärken. En brokig skara som både speglar trender i kommunikationsbranschen och en ändrad syn inom förvaltningssverige där varumärket blivit allt viktigare.
Sverige har fyra statssymboler, flaggan, stora riksvapnet, lilla riksvapnet och kungakronan. Myndigheter har rätt att använda lilla riksvapnet och kungakronan i sina märken. Andra aktörer (företag, föreningar m.fl.) måste begära tillstånd och det ges ytterst sällan. Läs mer: https://riksarkivet.se/statssymboler
Det äldsta myndighetsspecifika märket som fortfarande används är Uppsala universitets sigill som kom till i slutet av 1500-talet. Universitet blev myndighet först 1977, så som myndighetsmärke har det inte mer än 44 år på nacken.
Det märke som skapats efter 1974 och som sedan använts längst är Konsumentverket som fick sitt nuvarande märke 1976.
Kammarkollegiet (Sveriges äldsta myndighet) fick sitt heraldiska vapen 1714 när Karl XII tyckte att kollegierna inte skulle få använda kungens märke. Myndigheten ersatte det heraldiska vapnet med ett nytt märke 1989 i samband med att myndigheten firade 450 år.
Exempel
Undersökningen visar att det finns några huvudsakliga typer av myndighetsmärken.
- Märke med statssymboler.
Regeringskansliet använder lilla riksvapnet.
Försvarsmakten, Polismyndigheten Åklagarmyndigheten använder lilla riksvapnet med timbrering (timbrering är ett begrepp in heraldiken för att beskriva symboler som läggs ovanpå, runtom eller bakom en vapensköld).
Naturvårdsverket använder en kungakrona. - Märke med referens till organisationen
Luftfartsverket, Pensionsmyndigheten, Statistiska centralbyrån. - Märke med referens till verksamheten
Myndigheten för kulturanalys använder en graf med referens till myndighetens statistikproduktion. - Märke med referens till sektorn
Karolinska institutets sigill innehåller tre referenser till medicin och läkekonst. Eskulapstaven (en orm som slingrar sig upp för en stav) uppkallad efter läkekonstens gud, Asklepios. En ormskål (som används för att symbolisera läkegudinnan Hygienia) och en tupp (som symboliserar offergåvan till Asklepios som gavs av de som tillfrisknat från sjukdom). - Märke med referens till platsen
Alla länsstyrelser använder sig av sitt respektive läns vapen som märke. Andra exempel är Högskolan i Borås som använder två saxar och en knalle som ska referera till sådant som är typiskt för Sjuhäradsbygden.