
Pedagogiska utvecklingsprojekt
Fakultetens utbildningar ska ha konkurrenskraftiga utbildningar präglade av högt ställda förväntningar och ett vetenskapligt förhållningssätt. Det förutsätter såväl en stark ämnesmässig forskningsanknytning, en hög pedagogisk kvalitet samt att vi möter den breda gruppen av studenter på ett sätt som stödjer deras lärande och motivation att stanna kvar i utbildningen. Som ett sätt att stödja utvecklingen och upprätthållandet av sådana utbildningar utlyser fakulteten återkommande medel för pedagogiska utvecklingsprojekt.
Hur påverkar AI undervisningen?
Artificiell intelligens (AI) utvecklas snabbt – men hur påverkar den undervisning och lärande på universitetet? Det här projektet undersöker hur både studenter och lärare inom samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet använder AI-verktyg som ChatGPT, och hur de regleras i undervisningen.
Projektgruppen kartlägger vilka strategier som finns för att hantera dessa nya teknologier, och vad det får för effekter på lärande och undervisningskvalitet. Genom en kombination av enkäter, intervjuer och dokumentanalys får man en bild av nuläget – men också av framtida möjligheter.
Projektet förväntas ge konkreta exempel på hur AI-verktyg kan användas på ett sätt som stärker studenternas lärande, utan att kompromissa med akademisk integritet. Det kommer också att visa vilka arbetssätt som fungerar bäst – och i vilka sammanhang – både för studenter och undervisande personal.
Resultaten kommer att spridas via seminarier, blogginlägg och en vetenskaplig artikel, och projektgruppen planerar även att bidra till utvecklingen av vägledande dokument och utbildningsinsatser för både lärare och studenter vid universitetet.
Projektgrupp
Arne F Wackenhut,
Institutionen för globala studier
Maris Gillette
Institutionen för globala studier
Elizabeth Olsson,
Enheten för akademiskt språk
Projekttid
2024 - 2025
Studenter lär av varandra – nytt sätt att utveckla undervisningen i psykologi
Hur kan studenter bli mer aktiva i sitt eget lärande – och samtidigt hjälpa varandra att utvecklas? Det var kärnan i det här projektet där metoden kollaborativ bedömning (engelska: collaborative assessment), testades. Med den metoden får studenter öva på att både ge och ta emot återkoppling på varandras arbeten, och på så vis själva bli deltagande i bedömningsprocessen.
Syftet var att öka engagemanget och förståelsen för kursinnehållet, samtidigt som studenterna fick träna viktiga färdigheter som att ge konstruktiv kritik och reflektera över sitt eget lärande. En viktig del var att erbjuda formativ feedback – det vill säga återkoppling under kursens gång, medan man fortfarande har möjlighet att förbättra sitt arbete.
Projektet genomfördes i en avancerad metodkurs inom ett internationellt masterprogram i psykologi, och utvärderas med hjälp av enkäter, intervjuer och studieresultat. Förhoppningen från projektgruppen var att arbetssättet ska kunna bli en naturlig del av undervisningen framöver – och på sikt inspirera fler utbildningar att prova liknande metoder.
Projektgrupp
alla vid Psykologiska institutionen
Projekttid
2024, med utvärdering under 2025