Göteborgs universitet

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Bild
Interiör, Samhällsvetenskapliga biblioteket
Länkstig

Samhällsvetenskap handlar i grunden om studiet av hur vi människor interagerar och organiserar oss – och varför. Området täcker en mängd ämnen som sociologi, psykologi, statsvetenskap, ekonomi, antropologi och många fler. Utifrån dessa olika aspekter söker samhällsvetare förstå mönster, beteenden och strukturer som påverkar vårt dagliga liv och samhällsutvecklingen i stort.

Samhällsvetenskapliga fakulteten har det största utbildningsuppdraget inom Göteborgs universitet och här finns några av landets mest eftertraktade program. Hos oss kan du läsa en utbildning som leder fram till en specifik yrkesexamen, exempelvis psykolog, socionom eller journalist. Men du kan också välja bland kurser och program som ger en fördjupad kunskap om ett särskilt ämne. Flera utbildningar är tvärvetenskapliga.
Forskningen hos oss rör teman som demokrati och social styrning, migration, hållbar utveckling, kommunikation, arbetsliv, identitet och etnicitet. Av naturliga skäl är en tät samverkan med aktörer i det samhälle som omger akademin både självklar och nödvändig för forskningen. Flera av våra forskningsmiljöer har ett högt nationellt och internationellt renommé.