Fakulteten delar årligen ut priser för att belöna och stimulera arbete med pedagogisk utveckling respektive främjande av god studiemiljö.
Fakultetens pedagogiska pris
Samhällsvetenskapliga fakulteten delar årligen ut ett pris till personer som har "bidragit till en särskilt framgångsrik insats för utbildningskvaliteten och/eller den pedagogiska utvecklingen". Prissumman om 50 000 kronor utbetalas till pristagarens institution/motsvarande och ska användas för att ge möjlighet till egen förkovran och utveckling.
2024: Anders Sundell, Christel Backman och Sara Uhnoo
Bild
Anders Sundell, Statsvetenskapliga institutionen
I motiveringen för Anders Sundell lyfts hans framgångsrika och innovativa arbete med att utveckla undervisningen i kvantitativ metod samt de läromedel som han tagit fram som stöd för studenter utöver den vanliga undervisningen. 2009 startade Anders Sundell bloggen SPSS-akuten där han lade upp guider, förklarande videor, övningsuppgifter och inlägg med svar på frågor som studenter skickat in eller ställt i undervisningen. När institutionen bytte statistikprogram till Stata startade han en ny hemsida med namnet Statistikhjälpen, med samma sorts material som på SPSS-akuten, som täcker allt från hur man startar upp programmet till hur man utför avancerade analyser. Även studenter vid andra lärosäten använder SPSSakuten och Statistikhjälpen, och tidigare studenter och forskare använder bloggarnas guider i sin professionella utövning.
Christel Backman och Sara Uhnoo, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Christel Backman och Sara Uhnoo har under flera års tid utvecklat, arbetat med och spridit en modell för lokalt pedagogiskt utvecklingsarbete som utgår från lärarkollegornas pedagogiska vardagsproblem. Tillsammans har de två byggt upp en pedagogiskt utvecklande och stöttande kvalitets- och delningskultur i lärarlaget. Dessutom har de spridit kunskap om och frikostigt delat med sig av modellen till flera medarbetare inom fakulteten och universitetet.
Den modell som Christel Backman och Sara Uhnoo arbetat fram har enligt motiveringen lett till att institutionens pedagogiska kvalitetsarbete numera utgår från de pedagogiska vardagsproblem som lärarna identifierar, från medarbetarnas inre motivation, utmaningar, lust och intresse vilket skapar ett mycket gynnsamt läge för systematisk kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av undervisningen. Utöver arbetet med den pedagogiska modellen lyfts det stöd som Christel Backman och Sara Uhnoo bidrog med under pandemin och omställningen till distansundervisningen, då de tog fram olika former av stödmaterial och agerade bollplank för sina kollegor.
2023: Magnus Lundgren och Louise Holm
Bild
Magnus Lundgren, Statsvetenskapliga institutionen och
"Magnus Lundgren tilldelas det pedagogiska priset för att med sin pedagogiska insats ha bidragit till att gynna studenternas inre motivation, autonomi och kompetens – tre ingredienser som tillsammans skapar en lärmiljö av hög kvalitet."
Louise Holm, Förvaltningshögskolan
"Louise Holm tilldelas det pedagogiska priset för att ha utvecklat en innovativ undervisningsmetod som främjar studentcentrerat lärande, utmanar och väcker kunskapslust samt bidrar till ökad kvalitet i utbildningen.
2022: Sofia Björk, Patrik Vulkan, Caroline Hasselgren, Erica Nordlander och Jesper Prytz (ej med på bild).
Bild
Lärarlaget i kvantitativ metodundervisning vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
“Lärarlaget har genom ett målinriktat, strukturerat och studentcentrerat utvecklingsarbete främjat kvaliteten i undervisning om kvantitativ metod. Utvecklingsarbetet har utgått ifrån att det råder stor variation i studenternas förförståelse av kvantitativa metoder, och i motivation för att lära sig dessa. En annan utgångspunkt har varit att göra den kvantitativa metodundervisningen samhällsvetenskapligt relevant. (…) Variationen av undervisningsformer har, på ett framgångsrikt sätt, anpassats och utvecklats i relation till den heterogena studentgruppen."
2018: Louise Skoog, David Karlsson och
Kerstin Bartholdsson (ej med på bild)
Bild
Louise Skoog, Kerstin Bartholdsson och David Karlsson, Förvaltningshögskolan
"För att ha utvecklat en formativ examination som på ett framgångsrikt sätt stimulerar studentaktivitet och engagemang samt motiverar studenterna att ta självständigt ansvar för sitt lärande. Lärarlaget har tagit sig an en rad pedagogiska utmaningar som rört kursens röda tråd och innehåll samt studenternas behov av breddning när det gäller att behärska framställning av olika typer av texter.
Examinationsformen innebär att studenterna under kursens gång skriver sin egen kurslitteratur i form av en studentantologi. I processen ingår inslag av kamratgranskning och kontinuerlig feedback. Studenterna utvecklar genom arbetet med examinationsuppgiften förmågan att skriva pedagogiska texter samtidigt som de fördjupar sin ämneskunskap inom fältet förvaltning."
2017: Andréas Litsegård, Maria Stern, Johan Karlsson Schaffer och Linnéa Gelot, (ej med på bild)
Bild
Lärarlaget Andréas Litsegård, Maria Stern, Johan Karlsson Schaffer och Linnéa Gelot, Institutionen för globala studier
Ur bedömargruppens motivering:
"Det nominerade lärarlaget belönas för att, i kursen Introduktion till internationella relationer, under flera år systematiskt utvecklat, och med stor framgång genomfört, en tydlig pedagogiskt idé som vilar på vetenskaplig grund. Genom samarbete med Enheten för akademiskt språk (ASK) har lärarlaget integrerat akademisk skrivträning i undervisning om internationella relationer med hjälp av kamratgranskande moment. Lärarlaget arbetar utifrån ett tydligt studentcentrerat förhållningssätt som stimulerar aktivitet och motivation hos studenterna.
Studenternas skrivförmåga utvecklas successivt under kursens gång och genom att samtidigt träna studenterna i att ge och ta konstruktiv feed back så utvecklas deras förmåga till kritiskt och vetenskapligt tänkande."
2016: Lenka Rovna, Jonathan Polk och Jan Rovny
Bild
Lärarlaget Lenka Rovna, vid Charles University i Prag, tillsammans med Jonathan Polk och Jan Rovny vid Statsvetenskapliga institutionen
Ur bedömargruppens motivering:
Lärarlaget belönas för "att sedan flera år tillbaka ha utvecklat en framgångsrik innovativ pedagogisk idé som ger studenter möjlighet att sätta sina akademiska kunskaper i praktisk användning i ett frivilligt projekt utanför ordinarie undervisning. Lärarlagets arbete med projektet som kallas för Rebuilding Europe är kollaborativt och nationsöverskridande.
Projektet bidrar till att skapa verklighetsanknytning av det studenterna lär sig teoretiskt i Europaprogrammet och genom tydliga studentdrivna läraktiviteter stimuleras studentengagemang".
2015: Tone Försund, Stina Larsson och Anneline Sander
Lärarlaget Tone Försund, Stina Larsson och Anneline Sander, institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Ur bedömargruppens motivering:
”…lärarlaget [har] med stort engagemang utvecklat ett dramapedagogiskt arbetssätt i en bredd av kurser både inom och utanför institutionen (…) Lärarlagets arbete bidrar särskilt till att gestalta professionsrelaterade problematiker samt att på ett nydanande sätt utveckla studenters förståelse för hur teori och praktik är relaterade till varandra”.
Foto: Natalie Greppi
Studiemiljöpriset
Samhällsvetenskapliga fakulteten delar från och med 2022 ut ett "studiemiljöpris". Syftet är att uppmuntra till och belöna arbete med att främja en god studiemiljö vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Priset går till enskilda personer eller grupper som har bidragit till att förbättra studenters och/eller doktoranders studiemiljö. Prissumman på 50 000 kronor tilldelas den institution där pristagaren verkar.
2023: Caroline Fällgren, Maria Lilleste, Adam Shehata och Magnus Fredriksson
Bild
Caroline Fällgren och Maria Lilleste, Statsvetenskapliga institutionen
Caroline Fällgren och Maria Lilleste tilldelas studiemiljöpriset för deras organisatoriska och sociala insatser för att skapa en trygg och tydlig struktur, samt för deras kontinuerliga arbete med att stötta och vägleda studenter i den många gånger förbryllande akademiska miljön.
Adam Shehata och Magnus Fredriksson, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation.
Adam Shehata och Magnus Fredriksson tilldelas studiemiljöpriset för deras arbete med att utveckla den pedagogiska miljön för doktorander - något de åstadkommit genom att skapa sociala mötesplatser, främja alternativa former av feedback, bryta isolering och skapa trygga former för inskolning i forskarrollen.
2022: Brännpunkt Europa
Bild
Studentorganisationen Brännpunkt Europa
För första gången delar fakulteten ut ett pris för att uppmuntra till och belöna arbete med att främja en god studiemiljö. Det här allra första priset går till studentorganisationen Brännpunkt Europa, som enligt beredningsgruppen har “lyckats engagera högaktuella och profilerade talare i angelägna ämnen. Föreläsningarna kombineras med mingel och mat och blir en mötesplats för såväl studenter som lärare och forskare. Brännpunkt Europa är en studentdriven organisation som med ett program av hög kvalitet bidrar till en stimulerande studiemiljö och ett ökat intresse för Europafrågor.”
Prissumman 50 000 kr för respektive pris går till den institution där pristagarna verkar att användas för pristagarnas förkovran.