Göteborgs universitet
Länkstig

Artist in residence-program

Inom ramen för Artist in residence-programmet engageras internationellt välrenommerade konstnärer och artister för att vara gästlärare inom utbildningsprogrammen på Högskolan för scen och musik. Under perioden 2024–2027 kommer studenter vid Högskolan för scen och musik träffa mezzosopranen Anne Sofie von Otter, arrangören och komponisten Vince Mendoza samt en till artist. Programmet finansieras med ekonomiskt stöd från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Artist in residence 2024–2027

Vince Mendoza

Under tre årtionden har kompositören och arrangören Vince Mendoza varit en ledande figur inom jazz, soul och popmusik, både som kompositör, dirigent och studiomusiker för storband, kammarensembler och symfoniorkestrar. Vince Mendozas verk hörs på kritikerrosade inspelningar av artister som Björk, Chaka Khan, Elvis Costello, Burt Bacharach, Al Jarreau, Diana Krall, Melody Gardot, Sting, Bob Dylan och Joni Mitchell. Han har vunnit åtta Grammy Awards av totalt 38 nomineringar.

Foto: Reinout Bos

Vince Mendoza är “Composer in Residence” för WDR Big Band i Köln, Tyskland, samt hedersdirigent för nederländska Metropole Orkest. Dessutom är han “Conductor in Residence” hos Vara Konserthus och Bohuslän Big Band. Han har varit gästdirigent hos såväl Los Angeles Philharmonic och New York Philharmonic som hos flera orkestrar i Europa, USA och Japan. 

Förutom sitt uppdrag som Artist in residence vid Högskolan för scen och musik undervisar Vince Mendoza i jazzkomposition vid USC Thornton School of Music i Los Angeles.

I november 2024 får publiken höra resultatet av det första projektet med Vince Mendoza inom ramen för Artist in residence-programmet på Högskolan för scen och musik. Originalmusik av Vince Mendoza och nyskrivna verk av studenter framförs i ett samarbetsprojekt av University of Gothenburg Symphony Orchestra och Bohuslän Big Band under ledning av Vince Mendoza. Projektet har fått titeln New World/Old World och konserterna äger rum den 15 november på Göteborgs Konserthus och den 16 november på Vara Konserthus.

Mer om Vince Mendoza (på engelska)

Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter är en av Sveriges mest framgångsrika operasångare med en enastående och mångfaldigt prisbelönad karriär som sträcker sig över fyra årtionden. Hon har samarbetat med legendariska dirigenter som Carlos Kleiber, Claudio Abbado och Giuseppe Sinopoli samt med artister som Elvis Costello, Brad Mehldau och Rufus Wainwright. Med en ständigt föränderlig repertoar har hon briljerat i roller som Octavian i Der Rosenkavalier av Richard Strauss och Leonora i världspremiären av Thomas Adès The Exterminating Angel samt framträdanden som Madame de Croissy (Dialogues des carmélites av Francis Poulenc) och Charlotte Andergast (Höstsonaten av Sebastian Fagerlund).

Under säsongen 2022/2023 utvidgar Anne Sofie von Otter sin repertoar med produktioner som Tjajkovskijs Pique Dame och Strauss Arabella. Hon återvänder även som Grevinnan Geschwitz i en ny produktion av Alban Bergs Lulu. Utöver engagemangen inom operan fortsätter hon som konsert- och recitalsångerska, med bland annat ett samarbete med Kristian Bezuidenhout.

Anne Sofie von Otter är en av dagens mest inspelade artister med en betydande katalog från sitt långa samarbete med Deutsche Grammophon. Några exempel inkluderar Grammy-vinnande Des Knaben Wunderhorn av Gustav Mahler, Georg Friedrich Händels Ariodante, Giulio Cesare och Hercules samt ett samarbete med popstjärnan Elvis Costello på albumet For the Stars.

Mer om Anne Sofie von Otter (på engelska)

Artist in residence 2018–2023

Isabelle van Keulen

Artist in residence 2018–2023

En musiker i absolut världsklass. Den nederländska violinisten och violasten Isabelle van Keulen har tack vare sin musikaliska mångsidighet blivit en av sin generations mest uppskattade instrumentalister.

− Att få Isabelle van Keulen till Högskolan för scen och musik är stort och viktigt! Vi är glada att vi med Stenastiftelsens hjälp kan erbjuda våra studenter möjlighet att möta ännu en musiker på toppnivå, sa Petra Frank, prefekt vid Högskolan för scen och musik, inför samarbetet.

Foto: Maike Helbig

Isabelle van Keulen har framträtt med världsledande orkestrar som Berlinerfilharmonikerna, Concertgebouworkestern, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, London Philharmonic och Kungliga filharmonikerna i Stockholm, för att nämna några. Som musiker är Isabelle van Keulen mångsidig: hon spelar inte bara violin, utan också viola på samma höga nivå.

Hon är verksam inom symfonisk musik såväl som kammarmusik i alla tänkbara ensembleformat. Bland dagens ledande violinister särskiljer hon sig genom att i stor utsträckning spela samtida musik. Theo Loevendie och Erkki-Sven Tüür är två av de tonsättare som har skrivit konserter specifikt för Isabelle van Keulen.

Isabelle van Keulen har gjort många inspelningar, bland de finns Bergs violinkonsert, violin-pianosonater av Strauss, Rota och Respighi. Förutom den klassiska västerländska musiken spelar van Keulen tango, och tillsammans med sin egen kvartett har hon släppt ett album med tolkningar av Ástor Piazzollas musik.

Tango var också temat på ett av de ensembleprojekt med studenter som Isabelle van Keulen hade under sitt residens på Högskolan för scen och musik. Hon arbetade även med studenterna i andra sammanhang: i masterklasser och som solist i en orkesterkonsert under ledning av Henrik Schaefer, där University of Gothenburg Symphony Orchestra studerade, repeterade och framförde Igor Stravinskijs Violinkonsert i D-dur.

– Vi är glada över att kunna bidra till denna satsning som ger studenterna möjligheten att bli inspirerade av en sådan etablerad och uppskattad musiker som Isabelle von Keulen, sa Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.

Läs intervjun med Isabelle van Keulen på Stenastiftelsens hemsida.

Navigate to video: Isabelle van Keulen om att repetera med studenterna
Video (2:51)
Isabelle van Keulen om att repetera med studenterna

David Dencik

Artist in residence 2018–2022

Den internationellt kände skådespelaren David Dencik blev den första av tre konstnärer/pedagoger som gästade Högskolan för scen och musik inom ramen för artist in residence-programmet.

Den 7–9 maj 2018 kom David Dencik för ett första besök, då han höll i workshops och masterclasses i filmskådespeleri för skådespelarstudenterna. Den 7 maj hölls ett "artist talk" dit även filmstudenter från Akademin Valand och en intresserad allmänhet bjöds in.

31 januari 2019 höll David Dencik gemensamma masterclasses för film- och scenkonststudenter, samt ett artist talk öppet för allmänheten.

– Att få David Dencik som återkommande gästlärare betyder mycket för skådespelarstudenterna på Högskolan för scen och musik. Utbildningarna har en uttalad profil i filmskådespeleri, och vi har länge försökt få till ett samarbete med Dencik, sa Catharina Bergil, enhetschef för scenkonstutbildningarna vid Högskolan för scen och musik.

Foto: Magnus Gotander

David Dencik är känd från internationella storfilmer som War Horse, The Girl With the Dragon Tattoo och Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Hösten 2017 spelade han en av huvudrollerna i tv-serien Top of the Lake. Innan filmkarriären tog fart 2007 gjorde David Dencik en rad roller på Dramaten. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm.

– Det är roligt att kunna bidra med det här spännande tillskottet till studenternas övriga utbildning. Vi hoppas att det också ytterligare stärker Högskolan för scen och musik som en attraktiv och internationellt erkänd utbildningsinstitution, sa Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs intervjun med David Dencik på Stenastiftelsens hemsida.

Navigate to video: Samtal med David Dencik
Video (1:34:30)
Samtal med David Dencik

Ross Daly

Artist in residence 2018–2022

Den hyllade musikern Ross Daly är en virtuos på flera instrument från den östra medelhavsregionen och Asien, som den kretensiska lyran och den afghanska lutan rabab. Han har spelat in över 30 album och uppträtt över hela världen. Med stöd från Stenastiftelsen var han gästlärare på Högskolan för scen och musik inom artist in residence-programmet.

Ross Daly växte upp i Irland och USA, och lever i Grekland. 1982 grundade han Musical Workshop Labyrinth i Heraklionprovinsen på Kreta, idag erkänd som den ledande institutionen i Grekland inom utbildning av modal och traditionell musik. Genom konserter, seminarier och kurser utgör den en mötesplats för musiker och studenter.

Under sitt första besök i Göteborg den 14–16 november 2018 arbetade Ross Daly med världsmusik- och improvisationsstudenterna. Ytterligare två längre arbetsperioder i Göteborg tillkom under åren 2019–2022.

– Det fascinerande med Ross Daly är att han har lyckats fördjupa sig i traditioner han själv inte vuxit upp med. Han har en djup kunskap och kan ge en förståelse för den modala musiken, säger Thor Ahlgren, tidigare student på världsmusikprogrammet.

Foto: Magnus Gotander

Ross Daly har studerat lokala musiktraditioner, främst i Mellanöstern, Centralasien och den indiska halvön. Han bygger sina kompositioner kring erfarenheter och intryck från sina resor. Han är upphovsman till termen Contemporary Modal Music, det vill säga samtida kompositioner som hämtar inspiration från modala musiktraditioner.

– Ross Daly är en stark inspirationskälla för musiker runt om i världen som kan ge våra studenter existentiella perspektiv på hur de kan tänka som musiker och konstnärer, sa Jonas Simonson, dåvarande programansvarig för världsmusikutbildningarna.

– Vi är glada att kunna bidra till att studenterna får tillgång till den världskände musikern Ross Daly. Förhoppningsvis innebär det också att Högskolan för scen och musik stärks som en attraktiv och internationellt erkänd utbildningsinstitution, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs intervjun med Ross Daly på Stenastiftelsens hemsida.

Navigate to video: Ross Daly och världsmusikstudenter: Earpigon
Video (5:57)
Ross Daly och världsmusikstudenter: Earpigon
Navigate to video: Studentkommentarer efter konserten med Ross Daly
Video (2:27)
Studentkommentarer efter konserten med Ross Daly