Göteborgs universitet
Bild
Händels Messias på Tyska kyrkan under orgelfestivalen 2019.
Händels Messias på Tyska kyrkan under orgelfestivalen 2019.
Foto: Sven Andersson
Länkstig

Göteborgs internationella orgelfestival

Göteborgs internationella orgelfestival och Göteborgs lilla orgelfestival är scener för tidig och ny musik i gränsöverskridande tvärkulturell samverkan, vars mål är att vara en årligen efterlängtad ingång till en värld av sinnlig passion och nya klanger.

Göteborgs internationella orgelfestival 2024

Tema: Resor i tid och rum

9–20 oktober 2024

Under tolv dagar utforskar festivalen hur musik och människor har rört sig över geografiska och kulturella gränser och hur resan, som en musikalisk metafor, kan hjälpa oss att förstå livet.

I en europeisk orgelmaratonkonsert kommer 32 organister från 17 europeiska städer att ta besökarna med på en musikalisk resa genom tid och rum, och bygga symboliska broar över gränser.

År 2024 markerar också 30-årsjubileet för Göteborgs internationella orgelfestival, som bjuder på ett varierat program med allt från barock till nyskriven musik. Under festivalen hyllas även den tyska organisten Matthias Weckman och den norske kompositören Egil Hovland.

Varmt välkommen till Göteborgs internationella orgelfestival 2024!

Utforska det omfattande programmet med 80 konserter i orgelfestivalens programöversikt

Festival Programme 2024 (in English) (pdf)

Tema

Festivalen utforskar 1700-talets europeiska musiklandskap genom Charles Burneys ögon och tar med både hans ord och den musik han mötte på sina resor. Burney fungerar som en symbolisk startpunkt årets tema, Resor i tid och rum.

Charles Burney
Den engelske musikhistorikern och musikern Charles Burney (1726–1814) reste på 1770-talet runt i Europa för att samla material till sitt monumentala verk "History of Music".