Stipendier vid Högskolan för scen och musik
Som student vid Högskolan för scen och musik har du stora möjligheter att söka och få stipendier. Stipendierna har framförallt som syfte att bidra till din utveckling under studietiden. En del av stipendierna delas ut av Högskolan för scen och musik, men det finns också stipendier som du söker via Göteborgs universitet.
Totalt fördelar och förmedlar Högskolan för scen och musik cirka 3 miljoner kronor per år. Som student kan du ansöka om dem enligt instruktioner och ansökningstider som du hittar i Studentportalen. Utöver dessa stipendier finns ett antal som delas ut av stipendienämnden utan ansökningsförfarande.
De flesta av stipendierna har som syfte att bidra till studenters vidareutveckling av konstnärliga och pedagogiska färdigheter. Det kan handla om sommarkurser, privatlektioner eller resa och logi i samband med en masterclass. Undantagsvis kan det även gälla instrumentinköp, material eller utrustning som har med utbildningen att göra.
Stipendiater
Här kan du se ett urval av studenter som nyligen mottagit stipendier. Några av dem delar med sig av hur stipendierna har påverkat deras studier och ger värdefulla tips och inspiration för din egen ansökan.
Madoka Kudo
Student på masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel
55 000 kr från Ingrid och Erland Glimstedts fond (2024)
Vad innebär stipendiet för dina studier?
Först och främst vill jag uttrycka min uppriktiga tacksamhet för att jag tilldelats detta stipendium. Som utbytesstudent från Japan ger detta stipendium ett ovärderligt stöd för mina studier här.
Hur planerar du att använda stipendiet?
Jag kom för att studera vid Göteborgs universitet med målet att bli ackompanjatör. Jag vill arbeta som ackompanjatör vid musikteaterproduktioner och som repetitionspianist.
Jag planerar att använda stipendiet för att delta i lektioner och masterclasses, vilket kommer att hjälpa mig att vidareutveckla mina färdigheter inom dessa områden.
Tankar och tips till stipendiesökande
För det första tycker jag att det är viktigt att undersöka vilka stipendier som finns för just dig. Om du upptäcker att du behöver ekonomiskt stöd ska du inte tveka att be om råd från din omgivning. Jag hoppas att alla kan hitta det stöd de behöver för att fullfölja sina studier och nå sina mål.
Berätta kort om dina kommande planer
Jag vill fortsätta mina studier och växa som ackompanjatör, inte bara i Sverige utan också genom att vidga mina vyer internationellt. Fram till förra året hade jag aldrig lämnat Japan, så jag är väldigt glad över möjligheten att få träffa människor från många olika länder och uppleva olika kulturer.
Lise Robenhagen Hjørne
Student på masterprogrammet i opera
55 000 kr från Ingrid och Erland Glimstedts fond (2024)
Vad betyder stipendiet för dina studier?
Tusen tack till Ingrid och Erland Glimstedts fond. Jag är otroligt tacksam för detta stöd. Det uppmuntrar mig, ger mig ekonomisk trygghet och öppnar upp dörrar för ytterligare fördjupning. Jag känner redan hur kreativiteten och initiativet inom mig växer!
Hur planerar du att använda stipendiet?
Stipendiet kommer att finansiera auditionresor, videoinspelningar, foton, privata lektioner och coachning för att förbereda mig för professionell verksamhet inom opera. Jag kommer att investera i masterclasses för att ytterligare förbättra mina färdigheter och kunskaper inom opera – det ser jag väldigt mycket fram emot!
Tankar och tips till stipendiesökande
Försök att få god översikt över de stipendier som finns och deadlines för ansökan. Börja så tidigt som möjligt på terminen med att skapa dig en överblick. Det är bra att lista dina tidigare utmärkelser, prestationer och liknande som visar att andra erkänner dig och ditt hårda arbete. Sök så mycket som du orkar – det lönar sig i slutändan.
Kort om dina kommande planer
Jag har ett halvt år kvar på masterprogrammet i opera vid Högskolan för scen och musik. Tack vare stipendiet kommer min tid och energi att frigöras så att jag kan fokusera på sångstudierna i lugn och ro. Sedan kommer jag att fortsätta bygga upp mitt nätverk i Göteborg, jobba som frilans och skapa olika konsertprojekt. Jag kanske åker på auditions utomlands, går fler kurser och utvecklar mina färdigheter som sångpedagog och körsångerska.
Vi gratulerar!
Följande studenter har mottagit 30 000 kr vardera från Ingeborg och Roy Staremarks stipendium för 2024.
- Dace Buksa, masterprogram i symfoniskt orkesterspel
- Esther Duerinck, interpretation för orkesterinstrument
- María Fernández Huéscar, masterprogram i symfoniskt orkesterspel
- Adrian Littwold, masterprogram i symfoniskt orkesterspel
- Emilia Meri Helena Sohlberg, masterprogram i symfoniskt orkesterspel
Danijel Trajkovic
Student på masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel
57 300 kr från Carl Larssons stipendiefond (2024)
Vad betyder stipendiet för dina studier?
Stipendiet är en viktig milstolpe i min akademiska resa. Det hjälper inte bara till att täcka de viktigaste behoven för mina studier utan är också ett erkännande av mitt hårda arbete. Detta erkännande ger mig en enorm boost att fortsätta mina akademiska strävanden med förnyad motivation.
Hur planerar du att använda stipendiet?
Jag planerar att använda stipendiet för att täcka grundläggande behov under mitt andra år på masterprogrammet. Dessutom kommer jag att investera i workshops och masterclasses för att ytterligare förbättra mina färdigheter och kunskaper inom mitt område.
Några tips?
Mitt råd till dig som söker stipendier är att vara självsäker och tydlig när du presenterar dina prestationer. Var inte blygsam utan lista dina utmärkelser, prestationer och allt som visar varför din ansökan är förtjänt.
Sally Lundgren
Student på masterprogrammet i opera
57 300 kr från Carl Larssons stipendiefond (2024)
Vad betyder stipendiet för dig?
Det betyder förstås mycket, både ekonomiskt och som uppmuntran av ens konstnärskap. Tack vare detta kan jag fortsätta mina studier i lugn och ro, så jag är oerhört tacksam för detta stöd.
Hur planerar du att använda stipendiemedlen?
Bland annat till två sångkurser under sommaren som jag ser väldigt mycket fram emot.
Tankar och tips till stipendiesökande
Sök allt! Det lönar sig att lägga tid på ansökningar, även om det ibland kan kännas som att det inte leder någonstans.
Josefine Johansson
Student på kandidatprogrammet i musikal
70 000 kr från Anders Sandrews Stiftelsen (2024)
Vad betyder stipendiet för dig?
För mig betyder stipendiet oerhört mycket och jag är för evigt tacksam! Jag har gått runt med en bultande ångest inför mitt sista år på Högskolan för scen och musik, orolig över hur jag ska klara mig ekonomiskt och kanske inte kunna fullfölja utbildningen. Tack vare detta generösa stipendium känner jag nu trygghet och kan fokusera på att ta vara på och njuta av min utbildning. Tack!
Hur planerar du att använda stipendiemedlen?
Eftersom jag har utnyttjat alla mina 6 år med CSN-studiemedel och har ett år kvar på Högskolan för scen och musik utan studiemedel, kommer stipendiet att täcka kostnader för resor, utrustning, kurser med mera. Det ger mig också möjlighet att fortsätta utvecklas inom mitt område, till exempel genom att åka på auditions utomlands, gå fler kurser och sjunga för en sångpedagog.
Tankar och tips till stipendiesökande
Sök allt du kan! Passa på att maximera din utveckling och sök stipendium för att kunna göra saker som du annars inte hade haft råd med. Var ärlig och genuin i dina personliga brev, det tar dig långt!
Love Carbin
Student på kandidatprogrammet i komposition
57 300 kr från Carl Larssons stipendiefond (2024)
Vad betyder stipendiet för dig?
Stipendiet betyder väldigt mycket för mig! Det är en frihet och möjliggör att ägna tid åt det som är viktigt.
Hur planerar du att använda stipendiemedlen?
Medlen kommer till bruk redan i sommar då jag reser till Italien på en sommarkurs och tar lektioner för Lisa Streich och Pierluigi Billone. Sedan har jag tänkt besöka Impuls-festivalen i Graz nästa år. Utan ett stipendium som detta vore dessa planer ogenomförbara, så jag är väldigt tacksam.
Tankar och tips till stipendiesökande
Sök många stipendier om du orkar. Jag har försökt hitta en vinkel på det egna skapandet som så att säga är ”säljbar”. Även om det känns krystat att presentera det på ett sådant vis.
Kort om dina planer nu när du har tagit examen
Mina studier fortsätter vid Högskolan för scen och musik på masterprogrammet Experimental Composition and Creation! Jag ser fram emot att skriva mer musik.
Julia Bengtson
Student på kandidatprogrammet i musik, inriktning individuell studiegång
50 000 kr från Veronica Öhmans Stipendiestiftelse (2024)
Vad betyder stipendiet det för dig? Hur kommer det till användning?
Det betyder ju jättemycket, såklart. Det är väldigt fint att få en bekräftelse på att nåt man lägger så mycket tid på uppskattas, det blir ju en liten knuff i ryggen att fortsätta. Och så tycker jag stiftelsens ändamål är superfint, så det känns extra kul att få ta emot just det här stipendiet! "Med stipendier uppmuntra unga kvinnor som utbildar sig inom musik- och kulturområdet. Mottagare skall förena tradition med upptäckarlust och vidsynthet med kvalitet och kunskap.” Stipendiet kommer till användning i mitt arbete med ljus, och så kommer jag också använda delar av det till att delfinansiera en ny stråke.
Du går sista terminen på individuella programmet, berätta om vad du arbetar med just nu!
Just nu skriver jag mitt examensarbete om ljus som musikalisk komponent, något som jag precis fått upp ögonen för och tycker är superspännande! Parallellt med det jobbar jag på mitt debutalbum, som i breda formuleringar är en mix av folkmusik och pop. Sätter man ihop ljuset och musiken får man min examenskonsert, som jag också jobbar med just nu. Den är man supervälkommen till i maj!