S: Det politiska språket har blivit råare
Socialdemokraterna (S) har som enda parti valt att lämna Twitter – ett beslut som partisekreterare Tobias Baudin motiverar så här: – Jag tycker att det skett en brutalisering av språket och eftersom det visat sig att Twitters algoritmer gynnas ju hårdare och mer hatiskt man argumenterar så har vi valt bort det.
Med någon timmes varsel ställde Tobias Baudin in sitt besök på Göteborgs universitet i början av maj. När han i stället kommer fyra veckor senare är det efter en omvälvande period – hans parti har under tiden lämnat sin mer än hundra år långa säkerhetspolitiska hållning om ett neutralt och alliansfritt Sverige och ansökan till Nato är inlämnad. Liksom många andra hoppas han nu att Natofrågan inte ska dominera valrörelsen.
– Vi ville inte dra en säkerhetspolitisk dialog i långbänk. För oss socialdemokrater börjar valrörelsen redan den första maj, så nu vill jag bara ut och prata om vår sakpolitik.
Ett av politikens främsta verktyg
Med en färdig valstrategi i ryggen talar han om hur glad han blev över inbjudan att komma och tala om vad partierna kan göra för att disciplinera det politiska språket:
– Hela universitetsvärlden är visserligen otrampad terräng för mig. Jag är van vid en annan publik som gammal elektriker och fackligt aktiv (senast som ordförande i Svenska Kommunalarbetarförbundet). Men för oss som sysslar med politik är det klart att språket och hur vi använder det är något av det viktigaste verktyg vi har.
– Politik handlar om att ta fram bra de bästa förslagen utifrån viljan att förändra samhället och vi vill ju vinna valet. Då är det lika viktigt att ha de bästa argumenten, fånga väljarna och få dem att lyssna på våra förslag.
Hat på Twitter
Han tycker att det skett en brutalisering av språket i politiken:
– Idag uttrycker man sig på ett sätt som inte var möjligt för 10–15 år sedan. Det har blivit tuffare och mer brutalt, sånt som genererar klick, vilket är en olycklig utveckling.
För ett tag sedan hälsade han på i en gymnasieklass och passade på att tala med ungdomarna om sociala medier.
– För mig är det så konstigt att när man på sociala medier uttrycker sig på ett sätt som man aldrig skulle göra annars när man träffas. Det gäller också många inom mitt parti. Jag frågade ungdomarna om det var likadant för dem och det sa de att det var. Det kan bli väldigt hårt.
Dagarna före besöket som blev inställt kom nyheten att Socialdemokraterna stänger ner sitt officiella Twitterkonto även om enskilda företrädare fortsätter twittra.
– Själv har jag använt det mindre och mindre, men jag kan säga att sen jag blev partisekreterare kan jag nästan inte gå in där längre – där är bara hat och bilder som jag inte kan se på. Eftersom det visat sig att algoritmerna gynnas ju hårdare och mer hatiskt man argumenterar så har vi valt bort det som enda parti.
Möta väljarna i vardagen
Ett annat skäl till det uppmärksammade Twitterbeslutet var att det inte är där som Socialdemokraterna hittar sina väljare.
– Vi vill vara där vanligt folk är och de är inte på Twitter. Vi kommer istället att fokusera på samtal och att knacka dörr. Det är viktigt att möta väljarna i ögonhöjd och i deras vardag. 1,4 miljoner dörrar ska vi knacka på – det är bästa sättet att få väljare till oss.
Få stockholmsjournalister att fnittra
Han talar om vikten av att framstå som en positiv kraft, snarare än att bidra till polarisering – något som partiets väljare inte vill se, liksom om vikten att hålla fast vid partiets prioriteringar.
Valbudskapen är färdigformulerade sedan länge. Ett av dem är att ”vända på varje sten” för att knäcka segregationen. Något som i valkampanjen gäller att ”tjata, tjata, nöta, nöta” – till mediernas och andras förtret:
– Först när stockholmsjournalisterna är less och fnittrar åt det, när jag själv och de som knackar dörr är less på att prata om de jäkla stenarna, då först har det kanske nått fram till väljarna.
När någon går över gränsen
Tobias Baudin återkommer till ambitionen att fokusera på sakpolitik, att inte snacka skit om motståndaren utan hellre ta en saklig debatt.
– Med det sagt ska vi inte låta angrepp på våra politiker stå oemotsagda, men heller inte låta oss luras in i aggressiva och osakliga påståenden.
Men hur blir det när valet närmar sig, temperaturen stegras och debatten skärps? Med såväl partiföreträdare som den så kallade svansen av sympatisörer?
– Klart att det blir hårdare under valrörelsen också från vår sida och vi måste tydliggöra var gränserna går. Vi har ingen policy, men om det kommer till ett läge när det inte är OK, då tar vi ett samtal.
Som partisekreterare tycker han sig ha ett särskilt ansvar, liksom andra högt uppsatta:
– Det är därför det är så viktigt med ledarskap. Partiföreträdare och riksdagsledamöter har ett stort ansvar för att inte driva utvecklingen i fel riktning, man har större ansvar ju högre upp man är.
Han har redan haft samtal med några av de andra partisekreterarna som gästat Göteborgs universitet:
– Inga namn, men vi har sagt att vi kan ringa varandra och tala om saken när någon går över gränsen.
Text: Cajsa Malmström
Mer information
Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna sedan 2021. Gymnasieutbildad maskinist från Luleå som redan i unga år engagerade sig fackligt. Tobias kommer senast från uppdraget som ordförande för Kommunal och var dessförinnan vice ordförande i LO. På fritiden är det stugan och Luleå Hockey som lockar mest.
Tisdagen den 31 maj 2022 medverkade Tobias Baudin i serien Samtal med partisekreterare som arrangerades av Statsvetenskapliga institutionen och institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. Tillsammans med Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, diskuterade han gränsdragningarna för det demokratiska samtalet, och hur partiet arbetar för att vårda en sund samtalskultur inför höstens val. Moderator var Marie Grusell, docent i medie- och kommunikationsvetenskap.